pâine dulce cu prune uscate 1 an

Pâine dulce cu prune uscate (de la 1 an)

de Andreea
Ocazie

Onomastică

Fel de mâncare

Pâine

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

60

Timp de gătire

60

Dificultate

ușor

Porţii

10 porții

Dacă vreți o pâine bună bună dar și un desert pentru copii, iată un 2 în 1 delicios care să mulțumească pe toată lumea – pâine dulce cu prune uscate.

Dacă vreți o pâine bună bună dar și un desert pentru copii, iată un 2 în 1 delicios care să mulțumească pe toată lumea – pâine dulce cu prune uscate.

Pâine dulce cu prune uscate

 

 

 

 

 

Ingrediente:
– 450g făină* (albă sau combinată cu făină integrală de grâu în proporție de maxim 30 % făină integrală)
– 30g drojdie proaspătă sau 15g uscată
– 125ml lapte călduț
– 3-6 Lg zahăr brun
– 100g unt
– 2 ouă
– 100g stafide
– 225g prune uscate (fără sâmburi), tăiate feii și lăsate la înmuiat în puțin suc de mere
– 1/2 lg extract de vanilie
– 1 lg scorțișoară
– 1/2 lg ienibahar
– 1/2 lg sare
– 1 ou cu care ungem pâinea

Lg- lingură; lg-linguriță

Mod de preparare:
Drojdia se dizolvă în laptele călduț împreună cu o linguriță de zahăr din cantitatea totală de zahăr. Se lasă deoparte amestecul 15 minute. Drojdia va începe să lucreze și să se umfle. Adăugați apoi restul de zahăr, ouăle (2) bătute ușor, extractul de vanilie și untul topit.

Într-un bol separat amestecăm făina împreuna cu sarea, condimentele și stafidele. Încorporăm și lichidul. Amestecăm cu mâna bine până rezultă un aluat omogen.

Scoatem aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și îl frământăm până obținem un aluat elestic și nelipicios. Lăsăm să se odihnească 10 minute în bolul acoperit.

Între timp scurgem prunele de lichid.

Pe o suprafață ușor înfăinată așezăm aluatul și îl aplatizăm cu ajutorul sucitorului, dându-i o formă dreptunghiulară. Presărăm o treime din cantitatea de prune pe toată suprafața aluatului. Împachetăm aluatul în 3 apoi îl aplatizăm din nou cu sucitorul. Vom face această manevră de 3 ori, până epuizăm prunele. Lăsăm aluatul la crescut în bolul acoperit cu un prosop de bucătărie curat, pentru aproximativ 2 ore.

*Vă recomand făina pentru cozonac, mai ales dacă folosiți făină albă în combinație cu cea integrală. Aluatul este greu, deci are nevoie de mai multă “forță” pentru a crește. Făina pentru cozonac are mai multe proteine (mai multă forță). Citiți, însă cu atenție eticheta făinii să nu mai aibă și alte adaosuri (gen amelioratori).

După cele 2 ore în care aluatul ar trebui să își fi dublat volumul, scoateți-l din bol pe o suprafață înfăinată. Aplatizați ușor pentru a scoate aerul din el și dați-i forma finală după care îl mai lăsați o dată la crescut, 45 de minute, în vasul de păine în care o veți coace (uns cu puțin ulei sau unt). Opțional ungeți pâinea cu oul rămas, bătut cu un praf de sare. Acoperiți.

Între timp încălziți cuptorul la 175 grade.
Coaceți pâinea 50 de minute – 1 oră. Fiți cu ochii pe ea pentru a nu se arde și micșorați focul dacă vi se pare necesar.
Știm că este coaptă pâinea dacă o batem pe fund și sună a gol sau dacă băgăm o scobitoare și iese uscată.

Pâinea noastră va fi între o pâine și un desert. Se poate servi felii prăjite.


 

Ingrediente

  • 450 g făină, (albă sau combinată cu făină integrală de grâu în proporție de maxim 30 % făină integrală)
  • 30 g drojdie, proaspătă sau 15 g uscată
  • 125 ml lapte, călduț
  • 3-6 linguri zahăr brun
  • 100 g unt
  • 2 ouă
  • 100 g stafide
  • 225 g prune, uscate (fără sâmburi), tăiate feii și lăsate la înmuiat în puțin suc de mere
  • 1/2 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță scortișoară
  • 1/2 linguriță ienibahar
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 ou, cu care ungem pâinea

Paşii necesari preparării

  1. Drojdia se dizolvă în laptele călduț împreună cu o linguriță de zahăr din cantitatea totală de zahăr. Se lasă deoparte amestecul 15 minute. Drojdia va începe să lucreze și să se umfle. 
  2. Adăugați apoi restul de zahăr, ouăle (2) bătute ușor, extractul de vanilie și untul topit.
  3. Într-un bol separat amestecăm făina împreuna cu sarea, condimentele și stafidele. Încorporăm și lichidul. Amestecăm cu mâna bine până rezultă un aluat omogen.
  4. Scoatem aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și îl frământăm până obținem un aluat elestic și nelipicios. Lăsăm să se odihnească 10 minute în bolul acoperit.
  5. Între timp scurgem prunele de lichid.
  6. Pe o suprafață ușor înfăinată așezăm aluatul și îl aplatizăm cu ajutorul sucitorului, dându-i o formă dreptunghiulară. Presărăm o treime din cantitatea de prune pe toată suprafața aluatului. Împachetăm aluatul în 3 apoi îl aplatizăm din nou cu sucitorul. Vom face această manevră de 3 ori, până epuizăm prunele. 
  7. Lăsăm aluatul la crescut în bolul acoperit cu un prosop de bucătărie curat, pentru aproximativ 2 ore.
  8. *Vă recomand făina pentru cozonac, mai ales dacă folosiți făină albă în combinație cu cea integrală. Aluatul este greu, deci are nevoie de mai multă "forță" pentru a crește. Făina pentru cozonac are mai multe proteine (mai multă forță). Citiți, însă cu atenție eticheta făinii să nu mai aibă și alte adaosuri (gen amelioratori).
  9. După cele 2 ore în care aluatul ar trebui să își fi dublat volumul, scoateți-l din bol pe o suprafață înfăinată. Aplatizați ușor pentru a scoate aerul din el și dați-i forma finală după care îl mai lăsați o dată la crescut, 45 de minute, în vasul de păine în care o veți coace (uns cu puțin ulei sau unt). 
  10. Opțional ungeți pâinea cu oul rămas, bătut cu un praf de sare. Acoperiți.
  11. Între timp încălziți cuptorul la 175 grade.
  12. Coaceți pâinea 50 de minute - 1 oră. Fiți cu ochii pe ea pentru a nu se arde și micșorați focul dacă vi se pare necesar.
  13. Știm că este coaptă pâinea dacă o batem pe fund și sună a gol sau dacă băgăm o scobitoare și iese uscată. Pâinea noastră va fi între o pâine și un desert. Se poate servi felii prăjite.

Comentarii