Vreți o pâine bună bună dar și un desert pentru copii? Iată un 2 în 1 delicios care să mulțumească pe toată lumea – pâine dulce cu prune uscate.
Ingrediente
- 450 g făină, (albă sau combinată cu făină integrală de grâu în proporție de maxim 30 % făină integrală)
- 30 g drojdie, proaspătă sau 15 g uscată
- 125 ml lapte, călduț
- 3-6 linguri zahăr brun
- 100 g unt
- 2 ouă
- 100 g stafide
- 225 g prune, uscate (fără sâmburi), tăiate feii și lăsate la înmuiat în puțin suc de mere
- 1/2 linguriță extract vanilie
- 1 linguriță scortișoară
- 1/2 linguriță ienibahar
- 1/2 linguriță sare
- 1 ou, cu care ungem pâinea
Paşii necesari preparării
- Drojdia se dizolvă în laptele călduț împreună cu o linguriță de zahăr din cantitatea totală de zahăr. Se lasă deoparte amestecul 15 minute. Drojdia va începe să lucreze și să se umfle.
- Adăugați apoi restul de zahăr, ouăle (2) bătute ușor, extractul de vanilie și untul topit.
- Într-un bol separat amestecăm făina împreuna cu sarea, condimentele și stafidele. Încorporăm și lichidul. Amestecăm cu mâna bine până rezultă un aluat omogen.
- Scoatem aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și îl frământăm până obținem un aluat elestic și nelipicios. Lăsăm să se odihnească 10 minute în bolul acoperit.
- Între timp scurgem prunele de lichid.
- Pe o suprafață ușor înfăinată așezăm aluatul și îl aplatizăm cu ajutorul sucitorului, dându-i o formă dreptunghiulară. Presărăm o treime din cantitatea de prune pe toată suprafața aluatului. Împachetăm aluatul în 3 apoi îl aplatizăm din nou cu sucitorul. Vom face această manevră de 3 ori, până epuizăm prunele.
- Lăsăm aluatul la crescut în bolul acoperit cu un prosop de bucătărie curat, pentru aproximativ 2 ore.
- *Vă recomand făina pentru cozonac, mai ales dacă folosiți făină albă în combinație cu cea integrală. Aluatul este greu, deci are nevoie de mai multă "forță" pentru a crește. Făina pentru cozonac are mai multe proteine (mai multă forță). Citiți, însă cu atenție eticheta făinii să nu mai aibă și alte adaosuri (gen amelioratori).
- După cele 2 ore în care aluatul ar trebui să își fi dublat volumul, scoateți-l din bol pe o suprafață înfăinată. Aplatizați ușor pentru a scoate aerul din el și dați-i forma finală după care îl mai lăsați o dată la crescut, 45 de minute, în vasul de păine în care o veți coace (uns cu puțin ulei sau unt).
- Opțional ungeți pâinea cu oul rămas, bătut cu un praf de sare. Acoperiți.
- Între timp încălziți cuptorul la 175 grade.
- Coaceți pâinea 50 de minute - 1 oră. Fiți cu ochii pe ea pentru a nu se arde și micșorați focul dacă vi se pare necesar.
- Știm că este coaptă pâinea dacă o batem pe fund și sună a gol sau dacă băgăm o scobitoare și iese uscată.
Sursă foto: Diversificare.ro