În cursa pentru prima bancă de lapte din România

Laptele matern este cea mai bună hrană, cel mai frumos dar pe care îl poate primi un copil în primii ani de viață. Pentru copiii prematuri sau nou-născuţii cu probleme, laptele matern este vital și le poate oferi o șansă reală la viață.
Deși în Europa există deja 206 bănci de lapte, în România prima bancă de laptele se va înființa la începutul anului 2016 în cadrul secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul Marie Curie datorită eforturilor unei echipe cu oameni extraordinari care au făcut acest lucru posibil. Eugenia Dobrescu este unul dintre ei și are nevoie de susținerea noastră.

Eugenia este mama a doi copii frumoși și „neobosită colectionară de experiențe de viață”, iar aceasta este povestea ei și a cursei de 50 de kilometri prin Sahara pentru înființarea primei bănci de lapte din România:

„De 2 ani m-am apucat să alerg, mă antrenez uneori şi de 4 ori pe săptămână – nebunie, ştiu.
Am ales alergarea pentru că m-a inspirat un om căruia viaţa şi experienţele ei îi sunt cele mai bune prietene. La început mi-a fost greu, dar cu disciplina am continuat, şi alergarea a devenit parte din viaţa mea antreprenorială.

Tot cu ajutorul sportului am reuşit să dau o mână de ajutor şi altora: alerg pentru Asociaţia Inima Copiilor şi tot împreună lucrăm de 1 an pentru a deschide prima bancă de lapte matern din România.

Ideea înfiinţării băncii mi s-a părut la început imposibilă, dar ea s-a conturat absolut firesc în cei 2 ani de când merg voluntar la Spitalul Marie Curie pentru a ajuta mamele să-şi alăpteze nou-născuţii ingrijti în secţia de terapie intensivă. Unii copii primesc laptele propriei mame, însă alţii nu sunt atât de norocoşi. Pentru ei strângem bani şi lucrăm ca să deschidem prima instituţie din ţară care procesează şi distribuie în condiţii de maximă siguranţă lapte matern copiilor.”

Anul trecut, în luna decembrie, imediat după Crăciun, Eugenia a alergat 21 km în Sahara, la Extrême Marathon de Zagora, tot pentru copiii de la terapie intensivă, secția nou-născuți de la Spitalul Marie Curie.

“Bucuria de a vedea copiii de acolo hrăniți cu laptele mamei lor sau chiar la sân este enormă. Dar sunt tare greu de dus poveștile celorlalte mame și ale copiilor care nu pot primi lapte matern. De asta vrem să facem banca de lapte.

Ea va fi sursa de “finanțare” cu cel mai bun aliment și totodată cu sănătate a multor copii născuți prematur sau grav bolnavi internați în Secția de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie.”, spune Eugenia.

Despre cursa care urmează să înceapă în doar câteva zile ne povestește chiar ea:

„Pe 27 decembrie voi pleca pentru a doua oară în Sahara să alerg. Acum miza e mai mare: 50 de km de dune şi dealuri pietroase – ştiu cum sunt, le-am “cam” văzut anul trecut. N-am alergat în viaţa mea 50 de kilometri. Cu atât mai puţin sub soarele deşertului.

Pentru cei 50 de km îţi propun să mă ajuţi să strâng 5.000 de euro. E mare nevoie de aceşti bani pentru a porni lucrul în prima “Bancă de Lapte Matern din România”.

Puteți contribui la înfiinţarea primei bănci de lapte din România făcând o donaţie aici: http://www.bancadelapte.ro/doneaza/

Mai multe detalii despre proiectul Banca de Lapte puteți găsiți pe pagina www.bancadelapte.ro