Secară, una dintre cerealele-minune

Chiar dacă grâul este ingredientul omniprezent în produsele de panificație și patiserie, merită să aruncăm o privire și asupra secarei, una dintre cerealele-minune, alături de ovăz. Secara este mai greu de prelucrat decât grâul și de aceea făina de secară conține în starea finală mai mulți nutrienți decât făina clasică de grâu.

Ce nutrienți conține secara?

Secara este o cereală bogată în mangan, 50g de boabe de secară asigurând 70% din necesarul zilnic al organismului pentru acest minereu. Aceeași cantitate de boabe de secară asigură 33% din necesarul zilnic de fibre. Alți nutrienți importanți: seleniul și triptofanul (18%), fosforul (17%), magneziul (15%) și proteinele (13%). Vitamine importante găsite în secară sunt A, B, E și K.

Ce beneficii aduce secara organismului?

Fibrele din secară ajută la eliminarea mai rapidă a toxinele, împingându-le spre colon; în general produsele bogate în fibre au rolul de a preveni apariția cancerului de colon, protejând eficient celulele sănătoase. Produsele din secară sunt foarte sățioase, dând imediat senzația de saturare, chiar după o cantitate scăzută, ceea ce ajută la pierderea/menținerea greutății corporale.

Un mic dejun bogat în cereale integrale, în special secară, susține sănătatea gastrointestinală în general și aduce beneficii sistemului cardiovascular, scăzând, în cazul adulților, riscul atacurilor de inimă și a infarcturilor. Fitonutrienții din secară luptă mai puternic împotriva celulelor canceroase decât cei prezenți în legume sau fructe. Secara scade riscul de dobândire a diabetului, iar persoanelor care suferă de această afecțiune li se recomandă produsele din secară, în defavoarea celor din grâu, fiindcă acestea scad nivelul de insulină.

Cerealele integrale, în special secara și ovăzul, sunt recomandate femeilor aflate în perioada de postmenopauză și care suferă de tensiune ridicată, colesterolul ridicat sau diferite afecțiuni cardiovasculare; tot în cazul femeilor, secara scade riscul apariției cancerului de sân, atât în perioada premenopauză, cât și după aceea. În cazul copiilor care suferă de atacuri de astm în diferite etape ale copilăriei, studiile au arătat că un consum regulat de cereale integrale (printre care și secarp) și pește scade cu 50% șansele de apariție a acestor crize.

Secara NU este recomandată persoanelor cu intoleranță la gluten, datorită conținutului important de gluten, însă efectul negativ este mai scăzut decât în cazul grâului. Recomandarea noastră este să discutați în prealabil cu un medic nutriționist.

Când poate introduce secara în alimentația copilului?

Secara poate fi introdusă în alimentația copilului începând cu vârsta de 7 luni. Totuși este bine ca acest lucru să se facă abia după o discuție cu medicul pediatru rant cuși respectând regula celor 4 zile.

Cum se pastrează secara?

Când achiziționați boabe de secară, fie vrac sau ambalate, asigurați-vă că nu are urme ale depozitării într-un loc umed – pentru varianta ambalată, asigurați-vă că ambalajul este etanș. Atât în varianta de cereală integrală, cât și în cea de făină, se păstrează pe parcursul mai multor luni (până la 1 an), în locuri răcoroase și uscate. Dacă, de exemplu, este foarte cald în locuință (pe timpul temperaturilor extreme de vară), atunci se poate depozita în frigider (indicat mai ales pentru făină).

Pentru diete sănătoase sau pentru tratamente speciale, este indicat să achiziționați secară din magazine specializate în vânzarea produselor naturiste.

Unii comercianți vând o așa-zisă pâine de secară, care nu este altceva decât pâine din faină albă de grâu și apoi caramelizată. Așa că fiți atenți și citiți de fiecare dată ingredientele de pe ambalajul produsului cumpărat.

Cum se poate oferi secara bebelușilor?

Secara trebuie apreciată și pentru gustul său mai pregnant în comparație cu grâul, nu doar pentru calitățile sale nutritive superioare. Cele mai comune produse pe bază de secară sunt pâinea (mai consistentă și mai închisă la culoare decât cea de grâu), pâinea uscată feliată din secară, biscuiții și fulgii din cereale pentru micul dejun.

Începând cu vârsta de 7-8 luni, bebelușilor li se pot oferi la gustarea de dimineață iaurt cu fructe și fulgi de secară râșniți (sau nu) sau la masa de prânz bucățele de pâine de secară pe care să le țină în mânuțe și să le molfăie. O idee pentru micul dejun este să le oferim soldăței cu unt. Mai târziu, după apariția dinților și a diminuării riscului de înecare, li se pot oferi felii de pâine uscată, tot din secară.

După vârsta de 1 an, putem să le pregătim la micul dejun fulgi de secară cu puțin lapte și câteva fructe (fructe de sezon – caise, piersici, fructe de pădure). La prânz putem să fierbem boabe de secară ca și alternativă mai sănătoasă la orez, servindu-le ca și garnitură sau ca ingredient în salate alături de linte, năut sau mazăre, ulei de măsline, pătrunjel si alte mirodenii.

De asemenea, putem să folosim făina de secară la preparea clătitelor și prăjiturilor, substituind făina albă de grâu. Făina de secară conține mai puțin gluten decât cea de grâu și este mai bogată în fibre.

Este bine să ne obișnuim în a selecta mai atent cerealele pe care le consumăm noi și copiii noștri. Deși suntem tentați să alegem mereu produse făinoase din omniprezentul grâu, secara va fi mereu o alegere sănătoasă pentru întreaga familie.

Surse (en):
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=65

Sursă foto: http://flic.kr/p/arVBLn

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it