Cânepa, o plantă cu numeroase întrebuințări

De la începutul acestui articol vreau să precizez că există două tipuri de cânepă – “cannabis indica”, soiul care este cultivat pentru droguri, și “cannabis sativa”, soiul cultivat în scop industrial. Evident acest articol este despre cannabis sativa și în continuare voi numi acest tip de cânepă simplu, cânepă.

Cânepa este o plantă minunată având numeroase utilizări: textile, materiale de construcții, hârtie, surse regenerabile de energie și, bineînțeles, medicină alternativă și alimente cu valori nutriționale deosebite. În acest articol voi insista asupra utilizării ei în nutriție. Produsele derivate din cânepă și disponibile în bucătărie sunt: semințele, uleiul, făina, praful și infuzia.

Cânepa este ideală în cazul vegetarienilor, înlocuind cu succes lipsa proteinelor, făcând parte de fapt din categoria nucilor și având un gust delicios de miez de nucă, dar cu o aromă mai specială.

Ce substanțe nutritive conține cânepa?

Semințele de cânepă au fost apreciate și foarte mult folosite de culturile lumii din vechime. Seminţele decorticate de cânepă sunt obţinute prin separarea mecanică a cojii de miez.
Din punct de vedere al conţinutului nutrițional, seminţele de cânepă sunt mult mai valoroase decât seminţele de in, dovleac, susan sau soia, datorită conţinutului ridicat de proteine complete şi uleiului bogat în Omega 6 şi Omega 3. Două linguri de seminţe decorticate de cânepă reprezintă echivalentul unei linguri de ulei.

Semințele conțin toți aminoacizii esențiali – care ajută la sinteza proteinelor (proteină vegetală completă), acizi grași Omega 3 și Omega 6 – împreună responsabili pentru susținerea vieții unui individ și fibre. Există numeroase alte alimente care conțin aceste substanțe nutritive, însă cânepa este cea în care aceștia sunt în forma cea mai apropiată de organismul uman și, de aceea, biodisponibilitatea lor este cea mai ridicată. În proporţie de 92% insolubile, fibrele din seminţele de cânepă menţin sănătoasă flora intestinală, elimină constipaţia şi curăţă tractul digestiv.

Mineralele prezente în semințele de cânepă includ potasiu, magneziu, fier, zinc, calciu, sulf, fosfor, iar microelementele prezente sunt stronțiu, thorium, arsenic și crom. Alte elemente conţinute mai sunt: lecitina și colina.

Dintre beneficiile principale ale acestor minerale enumăr:

potasiul ajută sistemul nervos şi bătăile regulate ale inimii şi, cu ajutorul sodiului, ajută echilibrul de apă al organismului
magneziul este necesar pentru transmiterea impulsurilor nervoase şi pentru sănătatea muşchilor
fierul, în cantităţi moderate, facilitează producţia hematiilor (globulelor roşii) şi a energiei
zincul întărește sistemul imunitar, susține vindecarea rănilor și este important pentru sănătatea sistemelor de reproducere
calciul este esenţial pentru regularizarea bătăilor inimii, dinţi şi oase sănătoase şi impulsurile nervoase
sulful ajută organismul să reziste invaziilor bacteriilor şi îl protejează împotriva substanţelor toxice
lecitina ajută la descompunerea grăsimilor, ajută activitatea ficatului precum şi la producerea de enzime
colina este produsă din lecitină și este necesară la impulsurile nervoase ale creierului în întregul sistem nervos şi pentru funcţiile ficatului şi ale bilei; derivatul său acetilcolină, substanţă deficitară la pacienţii cu Alzheimer, este crucială pentru memoria de scurtă durată.

Uleiul de cânepă este un aliment care se obţine prin presarea la rece a seminţelor plantei de cânepă. Uleiul din semințe de cânepă este cunoscut ca “uleiul perfect echilibrat al naturii”, deoarece conține raportul ideal 3:1 de Omega 6 și Omega 3. Consumul regulat de ulei de cânepă poate contribui la reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, menținând inima sănătoasă. În afară de Omega 3 şi Omega 6, uleiul de cânepă conţine vitamina E, care este antioxidant natural.

Făina de cânepă este obţinută prin măcinarea la rece a turtei de cânepă. În făina de cânepă întâlnim un procent mare de fibre alimentare 40%, cel mai ridicat comparativ cu toate celelalte seminţe de făină comerciale.  De asemenea, conţine acizi graşi esenţiali Omega 6 şi Omega 3 în raportul optim de 3:1.

Mai este de menționat faptul ca produsele din cânepă (în special semințele decorticate și uleiul) au un excelent efect galactofor, crescând lactația în mod sesizabil.

Cum se păstrează cânepa?

Produsele din cânepă sunt foarte sensibile la lumină, căldură şi oxigen, de aceea alimentele pe bază de cânepă trebuie păstrate la rece şi întuneric pentru a le menţine beneficiile.

În privinţa uleiului de cânepă, este importantă calitatea seminţelor, presarea la rece, păstrarea într-un mediu răcoros la întuneric pentru a se evita oxidarea şi râncezirea, aceste ultime inconveniente fiind evitate prin folosirea unor recipiente din sticlă de culoare închisă, violetă, menţinând recipientul într-un loc răcoros sau la frig, după deschidere.

Când se pot introduce produsele de cânepă în alimentația bebelușului?

Produsele din cânepă pot fi introduse dupa vârsta de 1 an, ca de altfel toate nucile și alunele, respectându-se regula celor 4 zile și eventual după o discuție în prealabil cu medicul pediatru. Copiilor cu istoric de alergii, dermatite, intoleranțe li se vor oferi produse din cânepă abia începând cu vârsta de 2 ani.

Cum se prepară?

Semințele decorticate de cânepă pe lângă faptul că pot consuma ca atare, goale, se pot și combina în diverse rețete. Se recomandă a fi adăugate în salate de fructe şi legume, musli sau pentru prepararea laptelui de cânepă.

Uleiul de cânepă are miros şi gust plăcut, asemănător celui de nucă şi poate fi folosit pentru a condimenta salatele, pastele, orezul, peştele sau poate fi combinat cu alte uleiuri utilizate în mod tradiţional.

Făina de cânepă se foloseşte în amestec cu alte făinuri integrale în proporţie de maximum 20% pentru pâine, biscuiţi şi prăjituri.

Surse (ro): http://www.canah-shop.ro
http://www.casabio.ro/sanatatea/article/8
http://modin.org/uleiul-de-canepa/
http://ligiapop.com/2009/05/22/semintele-de-canepa/
http://www.jurnalul.ro/terapii-complementare/semintele-de-canepa-555053.htm
Sursa foto: http://flic.kr/p/aps23m

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it