Spray homemade împotriva insectelor

Este vară, ne plac plimbările în aer liber, însă nu ieșim doar noi, ci și o sumedenie de țânțari, purici și alte gâzulițe, care ne dau târcoale vrând să beneficieze de o masă în oraș. Cei mai înțepați de insecte sunt copiii, de aceea este indicat să acordăm o atenție sporită acestei probleme. Partea bună este că avem la îndemână tot felul de soluții naturale pentru a ține insectele departe.

De ce se preferă soluțiile homemade?

Tot ce este făcut în casă este mai puțin chimic decât ceea ce se achiziționează din magazine. Cremele și spray-urile destinate îndepărtării a insectelor, chiar dacă sunt destinate copiilor, au în compoziție un compus chimic numit DEET.

DEET (Dietiltoluamid) este folosit în soluțiile repelente, având un spectru larg asupra diferitelor specii de insecte pe care reușește să le deruteze, acestea neputând identifica persoana pentru a o înțepa. Acest DEET poate dezvolta reacții alergice la unele persoane mai sensibile, mai ales la copii și femei însărcinate. Deși acest compus este considerat sigur și fără efecte negative asupra sănătății umane, unele studii arată contrariul și semnalează chiar efecte asupra sistemului nervos. Cercetătorii spun că irită ochii și mucoasele, declanșează crize epileptice și poate provoca insomnii, tulburări de concentrare și psihice.

Cum preparăm în casă spray-uri pentru a ține insectele departe?

Pentru a proteja copiii de insecte, dar şi de substanțe toxice, este nevoie de doar câteva plante/uleiuri, o sticlă cu pulverizator și câteva minute libere. Cheia succesului pentru orice rețetă este să se includă în compoziţie hamamelis şi ulei/plantă mentolată. Iată câteva rețete mai jos:

– Spray împotriva insectelor cu uleiuri esențiale:
Pentru a prepara un astfel de spray, avem nevoie de o sticlă cu pulverizator, care se umple pe jumătate cu apă fiartă. Peste aceasta se pune hamamelis (witch hazel), care poate fi cumpărat din farmaciile naturiste sub formă de ulei, apă sau extract. În plus, se adaugă ½ lingură glicerină vegetală și 30-50 picături de uleiuri esențiale cu aromele preferate. Uleiurile pot fi de citronelă, cătușnică, eucalipt, lavandă, mentă, lămâie, rozmarin sau cuișoare. Vă recomandăm să alegeţi uleiurile esențiale în funcție de insectele pe care doriţi să le țineți departe.

– Spray împotriva insectelor cu ierburi:
Pentru acest tip de spray aveţi nevoie de apă fiartă, de spirt/alcool pentru frecții sau de hamamelis, precum şi de următoarele ierburi uscate sau proaspete: mentă, citronelă, cătușnică, levănțică. În apa clocotită se adaugă ierburile, se amestecă și se lasă la răcit în vasul acoperit. Se strecoară plantele, iar apa se amestecă cu alcoolul pentru frecții sau extractul hamamelis.

Pot pulveriza spray repelent homemade pe pielea bebelușului?

Aceste spray-uri se pot folosi și pentru bebeluși, însă este indicat să testați mai întâi produsul obținut pe o suprafață mai mică a pielii, pentru a evita eventuale iritații, mai ales dacă este vorba de un copil cu o piele foarte sensibilă. Extractul de hamamelis, prezent în ambele rețete, este delicat cu pielea copilului și are efect hidratant, reconfortant, fiind bogat în vitamina E. Pentru o eficiență continuă, sprayul se aplică la fiecare 2-3 ore pe zonele expuse insectelor, însă trebuie evitat contactul cu ochii.

Surse(en):

http://www.icanteachmychild.com/make-it-natural-mosquito-spray/
http://www.mommyser.com/myblog/my-favorite-homemade-natural-bug-repellent-babies-and-kids
http://www.quantumhealth.com/news/dangers_of_DEET.html
http://npic.orst.edu/factsheets/DEETgen.html
http://wellnessmama.com/2565/homemade-bug-spray/
Surse (ro):
http://ro.wikipedia.org/wiki/Dietiltoluamid
Sursa foto: https://flic.kr/p/nQfs8R
 

 

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it