Urzici - sănătoase vestitoare ale primăverii

Urzici – altfel de vestitoare ale primăverii

Se spune că trupele lui Cezar au dus pentru prima oară urzici din Roma în Marea Britanie crezând că vor avea nevoie să se folosească de ele, pentru a se putea încălzi cu ajutorul înțepăturilor lor.

Ulterior, diverse cercetări au condus către ideea că îți poți “injecta” conținutul benefic al acestei plante lovindu-te cu ea în zona afectată de boală (artrită, reumatism și nu numai). Și asta, pentru că urzica are un conținut natural de antihistaminice și de substanțe anti-inflamatoare.

În zilele noastre, poți beneficia de efectele binefăcătoare ale urzicii și altfel decât prin “biciuiri”, și anume prin consumul capsulelor sau al extractului din rădăcină de urzică – desigur, ca alternativă la a consuma planta în forma ei naturală (în mâncare gătită, sub formă de suc sau infuzii).

Posibilitățile de a extrage din urzici ce e bun și foarte bun sunt diverse. Însă această discuție poate face obiectul unui alt articol.

Ce substanțe nutritive conțin urzicile și de ce e bine să fie consumată și de către prichindei?

Printre avantajele includerii urzicilor în alimentația celor mici regăsim faptul că ele conțin vitaminele A, B, C și K, minerale ca: fier, calciu, crom, magneziu, zinc și proteine.
Conținutul ridicat de vitamina C ajută la o bună absorbție a fierului din urzici.

Urzicile sunt un diuretic natural care ajută la eliminarea acidului uric din organism, precum și a bacteriilor care cauzează infecții ale tractului urinar sau pietre la rinichi. În Germania, urzicile sunt folosite pentru tratarea hipertensiunii, datorită acțiunii lor diuretice.

Urzicile previn anemia, combat tusea, fluidifică sângele, combat diareea, luptă împotriva viermilor intestinali, cicatrizează rănile, stimulează digestia.

Urzicile nu sunt recomandate femeilor însărcinate, datorită contracțiilor uterului cauzate de consumul lor.

Cum alegem urzicile și cum le păstrăm?

Foarte important este locul din care sunt culese urzicile.
Pentru că nu sunt plante pretențioase și pot fi găsite ușor și la marginea șoselelor, în plină poluare, există riscul ca odată cu urzicile să cumpăram și plumb la pachet. De aceea, e bine să ne asigurăm că ce cumpărăm sunt urzici culese din zone nepoluate, de preferat din pădure.

La fel de important este să alegem urzici tinere, cu frunze verzi, ferme, care ne oferă maximul de substanțe hrănitoare, de care ne putem bucura.
Urzicile se spală în multe ape, pentru a elimina pământul și alte impurități. Folosiți mănuși pentru a nu vă răni mâinile.

Odată cumpărate, e bine să și folosim urzicile pentru a fi preparate. Dacă vrem să le păstrăm câteva zile, urzicile se pot conserva bine la frigider 2-3 zile, fără a le ține însă înghesuite, pentru că se înnegresc ușor.

De la ce vârstă pot introduce urzici în alimentația copilului meu?

Pentru urzici am găsit ca vârstă recomandată pentru a fi introduse în alimentația diversificată – 2 ani, datorită efectului lor diuretic care ar putea dăuna copiilor mai mici.

Având ele însele rol anti-alergic, urzicile nu se fac vinovate de reacții alergice. Sigurul efect nedorit sunt mâncărimile pe care le dă înțepătura de urzici, care este foarte neplăcută.

Ca și în cazul celorlalte alimente introduse în alimentația diversificată, vă recomandăm să vă sfătuiți cu medicul pediatru înainte de a introduce urzicile în meniul bebelușului. Luați în considerare, ca măsură de precauție suplimentară, regula celor 4 zile.

Modul de preparare le poate transforma ușor din sperietori de copii și mame, în mâncăruri delicioase. O surpriză plăcută pentru papilele gustative!

Eu mă declar fan urzici, la fel și băiețelul meu care le-a încercat pentru prima oară, ieri. Vor urma și a doua, și a treia oara, iar mai mult nu promit.
Astăzi urzicile s-au luat la întrecere ca timp îndelungat de pregătire cu spanacul și au câștigat detașat. A câștigat și gustul, la fel de detașat.

Surse (ro):
http://www.farmaciata.ro/nutritie/item/186-urzica-un-ajutor-bun-la-toate
http://selene.ro/articole/urzica

Surse (en):
http://www.vitaminstuff.com/herbs-nettle.html
http://www.innvista.com/health/herbs/nettle.htm

Sursă foto: http://flic.kr/p/8M5Byq

 

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it