Aronia, remediu universal

Povestea acestui arbust multianual, Aronia melanocarpa, pleacă din estul Americii de Nord, acolo unde îşi are originea. Băştinaşii acelor locuri l-au cultivat de-a lungul timpului pentru longevitatea, rezistenţa şi proprietăţile sale curative. Arbustul de aronia face parte din familia Rosaceae si este recunoscuta sub denumirile americane de Black Chokeberry sau Redberry.

A fost adus de ruși din America în Europa, este foarte rezistent la frig, fiind cultivat chiar și în Siberia. Dar la faima aroniei au contribuit și rezultatele cercetarilor științifice care au relevat efectele benefice în tratarea diabetului, a bolilor cardiovasculare și a cancerului. Datorita proprietăților ei, aronia a fost introdusă în dieta cosmonauților ruși in anul 1959.

Există doua specii de aronia, una cu fructe de culoare închisă (scoruș negru) și alta cu fructe roșii.

Ce substanțe nutritive conțin fructele de aronia?

Aronia conține substante active si celelalte componente esențiale în forma lor naturală, în special polifenolii și vitamine niacina, riboflavina (B2), acid folic, vitaminele E, A, K, precum și minerale: potasiu, iod și fosfor.

Superfructele de aronia au un conținut foarte mare de antioxidanți, mult mai mare decât afinele (de 15 ori mai mare), merișorul sau rodiile. Au un conținut mare de proantocianine (care se găsesc și în semințele de struguri) și acid chinic (de 10 ori mai mare decât merișorul)!

Conținutul în vitamina P (care ajută la fixarea vitaminei C în organism) este mai ridicat decât în orice alt fruct (conține de 5 ori mai multa vitamina P decât strugurii). Fructele de aronia sunt o soluție puternică împotriva radicalilor liberi. Proporția polifenolilor deosebit de mare poate reduce stresul oxidativ.

Când pot introduce aronia în alimentaţia copilului meu?

Scorușele negre nu sunt un factor alergen şi nici nu au contra-indicaţii, de aceea pot fi oferite bebeluşului de la vârsta de 1 an, ca și majoritatea fructelor de pădure.
La fel ca pentru fiecare aliment nou pe care îl introduceţi în alimentația copilului, vă sfătuim să cereţi sfatul medicului curant şi să urmaţi regula celor 4 zile.

Cum aleg şi cum păstrez fructele de aronia?

Aronia crește în zone de munte, cu sol umed și acid, unde poate fi și cultivată. Fiind rezistentă la frig, rezistă până toamna târziu. În comerț, aceste fructe pot fi găsite la magazine naturiste sub formă deshidratată sau suc.

Cum să folosim și să consumăm aronia?

Acestea au gust amar şi astringent. Dar congelarea lor le mai “taie” din gustul lor amar (reduce cantitatea de tanine) și capată un gust mai dulceag.
Fructele de aronia se pot folosi şi la prăjituri, aşa cum se folosesc şi alte fructe de pădure, smoothie-uri şi se pot prepara şi gemuri sau dulceţuri din ele. De asemenea, din fructe se extrage un pigment puternic care este folosit în industria alimentară.

Fructele le putem usca ușor acasă, dacă le punem la uscat pe o hârtie, într-un strat subțire. Fructele uscate pot fi rehidratate în timpul iernii și apoi folosite la fel ca fructele proaspete.

Din fructele uscate se poate face de asemenea și ceai, dar prin fierbere o parte dintre vitamine vor fi distruse. De aceea, cel mai indicat pentru menținerea proprietăților fructelor este sucul de aronia. Dacă este obţinut prin presare la rece, sucul de aronia păstrează din proprietăţile antioxidante şi din conţinutul de vitamine. În plus, sucul este indicat să fie consumat cu jumătate de oră înainte de masă, câte 50 ml de 3 ori pe zi, timp de 20-30 de zile (necesarul zilnic de vitamina P este de 50-100mg), timp de cel mult o lună.

Surse (ro):
http://gradina.acasa.ro/arbusti-249/aronia-un-arbust-fructifer-senzational-170770.html
http://www.evz.ro/detalii/stiri/aronia-antioxidantul-folosit-de-cosmonautii-rusi-acum-si-in-romania-925057.html

http://www.alegesanatos.ro/blog/nutritie-51/ce-este-aronia-187.html

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Aronia
http://http://www.goodguide.com/ingredients/287699-aronia-berry?category_id=255918-food

Sursă foto: http://flic.kr/p/7de2Yn

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it