6 lucruri interesante despre sfecla roşie

Sfecla roşie este o excelentă sursă de vitamine şi antioxidanţi, betaină, folați, fier şi fibre. Despre betaină s-a descoperit că ajută la prevenirea şi tratarea afecțiunilor inimii, iar pectinele din sfeclă ajută la detoxifirea ficatului, prin eliminarea a toxinelor şi metalelor grele acumulate din diverse surse alimentare contaminate.
Este recunoscută pentru gustul dulceag și pentru capacitatea de a reface globulele roşii, datorită folaților pe care îi conţine, însă istoria sa lungă are multe poveşti de spus.

Iată câteva lucruri interesante pe care probabil nu le ştiai despre sfecla roşie:

Sfecla babiloniană

Sfecla roşie are o istorie lungă, fiind cultivată încă din anii 800 IC, conform unor scrieri care o plasează în minunatele Grădini suspendate din Babilon.

Vopsea pentru păr

Mi se întâmplă des să profit de roşul intens şi gustul dulceag al sfeclei pentru a da culoare deserturilor, însă nu am încercat să o folosesc şi pentru a nuanţa părul… până acum 🙂 Se spune că în Epoca Victoriană femeile obişnuiau să îşi coloreze părul cu ajutorul sucului de sfeclă. Din nefercire, culoarea nu rezista mult, însă bogăţia nutritivă a sfeclei trebuie să fi avut un efect benefic asupra sănătăţii părului. Se spune că apa în care fierbe sfecla poate fi răcită şi folosită pentru a trata o problemă des întâlnită a scalpului: mătreaţa.

Stare de bine

Sfecla roşie conţine betaină, substanţă folosită pentru tratarea depresiei, şi triptofan, pe care îl întâlnim și în ciocolată, și care este cunoscut pentru faptul că induce o stare de bine.

Leguma iubirii

În unele culturi există credinţa că un bărbat şi o femeie care gustă din aceeaşi sfeclă roşie se vor îndrăgosti. Ştiinţa ne arată că această idee nu este prea departe de adevăr, căci este recunscut pentru efectele sale afrodisiace, încă de pe vremea Imperiului Roman.

Efect secundar… colorat

Consumul de sfeclă sau suc de sfeclă roșie poate cauza coloarea urinei în roşu deşi acest lucru nu are niciun efect negativ asupra organismului.

Aliment alcalin

Sfecla roşie este un aliment alcalin, ceea ce face din ea un bun tratament pentru acidoză, creşterea concentraţiei de acid din sânge, care poate produce o dereglare semnificativă a echilibrului acido-bazic al organismului.

Surse:

http://www.lovebeets.com/fun-facts-tidbits/

http://www.csid.ro/dictionar-medical/acidoza-11228480/

http://www.naturalnews.com/033287_beets_nutrition.html#

Sursa foto:

https://flic.kr/p/85qc9N