8 lucruri interesante despre cireşe

Cireşele sunt  fără doar şi poate nişte fructe încântătoare. Nu degeaba „cireaşa de pe tort” se referă la tot ce-i mai bun. Pentru mine informaţiile despre beneficiile nutriţionale ale acestui fruct, sunt strict de curiozitate. Nu am nevoie de motive în plus pentru a savura fiecare cireaşă  proaspăt culeasă din pomii bunicilor şi de a îmi face „cercei” cu fiecare ocazie.

Iată câteva lucruri interesante despre cireşe:

  • Cuvântul cireaşă vine de la numele unui oraş din turcia Giresun, sau Cerasus, aşa cum era el denumit de către greci. Cireşele au fost exportate pentru prima dată în Europa, din acest oraş, către Imperiul Roman.
  • Cireşele în combinaţie cu substanţe alcaline, precum praful de copt, determină o reacţie chimică care rezultă în coloarea albastră a aluatului. Acest lucru poate fi prevenit prin adăugarea unui element acid în compoziţia reţetei, precum smântână sau zeamă de lămâie.
  • Cireşele închise la culoare au un conţinut mai ridicat de antioxidanţi şi vitamine decât cele mai deschise la culoare. Totuşi, surorile lor, vişinele, care au o culoare ceva mai deschisă au o mai mare concentraţie a substanţelor nutritive decât a cireşelor.
  • Există mai mult de 1000 de soiuri de cireşe numai în Statele Unite. Numai 10 dintre ele sunt cultivate în scop comercial.
  • De regulă, un cireş produce aproximativ 7 000 de cireşe într-un sezon, destul pentru câteva zeci de plăcinte!
  • Printre caracteristicile nutrițioale se număra concentrația crescută de vitamina C şi potasiu. Sunt bogate în bioflavonoizi şi alţi antioxidanţi.
  • Congelarea este cea mai eficientă metodă de conservare a fructelor şi legumelor, păstrând multe dintre substanţele nutritive dacă sunt congelate imediat după ce au fost culese. Un lucru uimitor despre cireşe este că nu doar îşi păstrează substanțele nutritive prin congelare, dar devin mai concentrate, iar gustul este îmbunătăţit.
  • Cireşul este un copac adorat în Japonia pentru frumuseţea florilor sale şi este sărbătorit prin festivaluri „hanami” (privitul florilor) de la finele lui martie până la începutul lui mai. În semn de recunoaştere a înfloririi prieteniei dintre cele două ţări, în 1912 Japonia a oferit Statelor Unite 3.020 de cireşi („sakura”) japonezi care au fost plantați într-un parc din Manhattan.

Surse:
http://en.wikipedia.org/wiki/Giresun
http://www.buzzle.com/articles/cherry-fruit-facts.html
http://www.thenibble.com/reviews/main/fruits/cherry-facts.asp
http://en.wikipedia.org/wiki/Hanami

Sursa foto:
https://flic.kr/p/4SJqbt