Metode naturale pentru împrospătarea aerului din cameră

Aerul pe care îl respirăm afectează foarte mult sănătatea și gândindu-ne la un bebeluș care își petrece majoritatea timpului în casă, cu excepția timpului de plimbare, ne dăm seama că pentru o sănătate de fier, pe lângă importanța alimentației, a schemei de diversificare folosite, dacă este alăptat sau nu, contează foarte mult și calitatea aerului inspirat. Studiile arată că aerul dintr-o încăpere neventilată corespunzător tinde să fie chiar și de 5 ori mai poluat și mai încărcat cu alergeni decât aerul de afară.

Ce anume afectează calitatea aerului din locuințe?

În locuințe calitatea aerului este afectată de detergenții folosiți, de covoare, tapiserii, nivelul de umiditate, animalele de companie, de prezența tutunului sau de odorizantele de cameră care nu sunt tocmai sănătoase și care pot polua aerul prin substanțele chimice din care sunt alcătuite.

Ori de câte ori curățăm podelele de exemplu cu detergenți, mai ales cei foarte puternic parfumați, se eliberează în încăpere substanțe poluante care chiar dacă au un miros plăcut sunt dăunătoare și afectează sistemul respirator mai ales în cazul copiilor. De aceea este indicat să folosim cât mai des metode ecologice de curățenie.

Aerul este influențat și de prezența animalelor de companie ce au tendința de a lăsa fire de blană ce pot fi ușor inhalate. De aceea, în preajma bebelușilor și a copiilor nu este recomandată o astfel de prezență, deoarece le poate pune în pericol sănătatea.

Cum se poate îmbunătăți calitatea aerului din locuințe?

Există mai multe modalități prin care aerul din locuință poate fi îmbunătățit, și cu cât se aplică mai multe cu atât mai bine:

  1. Aerisirea încăperilor în mod frecvent, deoarece doar sistemele de aer condiționat nu asigură circulația aerului.
  2. Reducerea surselor de poluanți precum spay-uri de cameră, odorizante, detergenți pentru podele și gresie sau vopsele și diluanți.
  3. Menținerea umidițății la un nivel normal. Se acordă de obicei o atenție sporită băii, subsolului care sunt principalele zone în care apare mucegaiul în cazul unei umidități crescute.
  4. Păstrarea curățeniei prin ștergerea regulată a prafului asigură un aer curat fără particule care să afecteze sistemul respirator. Praful este periculos pentru oricine, dar cei predispuși la îmbolnăvire sunt bebelușii ai căror sistem respirator este încă în plină dezvoltare.
  5. Achiziționarea unor filtre de aer de calitate care să se caracterizeze prin rată de eficiență crescută (colectarea toxinelor) și filtrarea rapidă a aerului. În general filtrele de aer sunt eficiente dacă sunt respectate și celelalte reguli pentru asigurarea unui aer sănătos în locuință.
  6. Organizarea unor locuri cu plante de interior ajută mult la asigurarea prospețimii aerului. Plantele absorb toxinele și eliberează în schimb oxigen, astfel casa va fi invadată mereu de aer proaspăt.

Care sunt plantele de interior recomandate pentru purificarea aerului?

  1. Aloe: este o plantă utilă și pentru împrospătarea aerului, dar și un remediu pentru numeroase afecțiuni.
  2. Limba soacrei: absoarbe eficient toxinele ce se eliberează din soluțiile de curățat, însă datorită spinilor trebuie pusă într-un loc greu accesibil copiilor.
  3. Crăciunița: pe lângă eficiență, asigură și culoare în casă datorită florilor sale foarte frumoase.
  4. Bambusul: absoarbe benzenul și alte substanțe toxice ce sunt emanate din mobilă și suprafețe lăcuite. Preferă colțurile umbroase ale camerei, de preferat pe lângă mobilă pentru eficiență maximă.
  5. Ficusul: este o plantă rezistentă ce vrea doar să fie udată. Chiar dacă temperaturile sunt mici sau mari, această plantă va da prospețime aerului și o notă de eleganță încăperii.
  6. Iedera: este foarte folositoare și ușor de pus undeva unde bebe nu ajunge la ea. Este o plantă agățătoare, deci poate fi pusă la înălțime.
  7. Cala: alături de crăciuniță este singura plantă de interior care purifică aerul prin absorbirea tuturor toxinelor, în plus încântă privirea cu florile sale.
  8. Azaleea: absoarbe amoniacul prezent în majoritatea detergenților.

 

Surse(en):
http://www.cncahealth.com/explore/learn/green-living/tips-to-improve-indoor-air-quality#.U4Tw8Sjm79I
http://www.health.com/health/gallery/0,,20357829,00.html
http://greenupgrader.com/6600/green-plants-for-fresh-air/
http://www.healthline.com/health-slideshow/air-purifying-plants#5
http://wellnessmama.com/12209/improve-indoor-air-quality-naturally/
Surse(ro):
http://www.tarabaverde.ro/2011/08/04/aer-curat-la-tine-acasa/
Sursa foto: https://flic.kr/p/6MhGy5