Carnea se servește bine făcută!

În articolul “Metode de preparare a mâncării bebelușului” ați putut afla despre diferite metode de preparare a alimentelor pentru copiii aflați chiar la începutul diversificării.

Carnea poate fi introdusă destul de devreme în alimentația copilului. În funcție de vârsta celui mic puteți opta pentru un tip sau altul de carne. Detalii despre acest lucru găsiți în articolul “Tabelul diversificării alimentației pentru bebeluși și copii” .

De asemenea țineți cont că puteți crește copii sănătoși și fără să le oferiți carne. Câteva surse de proteină vegetală găsiți menționate și în articolul “Copilul meu vrea să fie vegetarian”.

Fiecare părinte va lua decizia care i se va părea cea mai potrivită pentru el și copilul său. Cu toate astea, vă recomandăm să luați în calcul regula celor 4 zile și consultarea pediatrului care vede copilul.

Și deloc de neglijat mi se pare și dorința copilului. Există copii cărora deși li se oferă în mod constant carne, ei o refuză.

Pentru o dietă sănătoasă iată câteva aspecte de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți carnea:

  • Sursa de proveniență a cărnii este unul dintre cele mai importante criterii de alegere. Pentru o dietă echilibrată și sănătoasă este esențial să știm cu ce a fost hrănit animalul de la care provine carnea și să ne asigurăm că nu a primit hormoni de creștere, făină animală și antibiotice. În mod ideal ar trebui să alegem carne provenită de la animale crescute în ferme sau în curtea bunicilor și hrănite cu iarbă și cu o dietă adecvată lor.
  • Culoarea, mirosul, textura. De multe ori alegerea unei bucăți de carne potrivită este o adevărată încercare. Ca o regulă generală părțile corpului unui animal care se mișcă cel mai mult vor necesita un timp de fierbere îndelungat. Carnea trebuie să aibă un miros proaspăt și neutru. Culoarea trebuie să fie uniformă, fără variații. Alegeți bucățile care sunt mai puțin apoase, semn că au avut timp să se scurgă foarte bine. Carnea de vită proaspătă are o culoare roșie. Carnea proaspătă de porc trebuie să fie roz spre roșu, nu albă. La fel și carnea de oaie. Bucățile oferite spre vânzare trebuie să aibă o tăietură curată, uniformă, fără denivelări și resturi. Carnea de pui trebuie să aibe o culoare roz pal; la fel și cea de curcan.
  • Temperatura și modul în care este depozitată carnea. Depozitați carnea la rece, în frigider. Carnea de pui, de curcan, de pește și fructele de mare pot rezista, în frigider, până la două zile. Carnea de vacă și oaie poate fi păstrată între 3 până la 5 zile. Țineți cont că la o temperatură mai mare de 4ºC bacteriile se dezvoltă într-un ritm rapid. Pentru a evita acest lucru mențineți temperatura din frigider de maxim 4ºC. Riscul ca zeama de la carne să curgă peste alte alimente e bine să fie redus pe cât posibil. De aceea este bine să depozitați carnea pe raftul cel mai de jos al frigiderului. Respectați regula “primul venit, primul plecat”. Gătiți alimentele care se află de cel mai mult timp în frigider.

După ce am ales cu grijă carnea, urmează etapa preparării, de asemenea importantă:

  • Îndepărtați cu mare grijă toate oasele, atunci când este cazul. O atenție specială se va acorda cărnii de pui și curcan. Îndepărtarea oaselor înainte de a găti alimentele reduce considerabil riscul infestării cu diferite bacterii după ce carnea a fost gătită. Fără oase carnea se gătește mai bine și mai profund.
  • Folosiți tocătoare și cuțite separate pentru carnea crudă și cea gătită. Veți evita astfel o eventuală contaminare a mâncării gătite de la cea crudă.

Carnea poate fi preparată termic în mai multe moduri. Înainte de a o servi este bine să verificați dacă s-a gătit corespunzător. Acest lucru se face crestând carnea în locul unde pare să aibă cea mai mare densitate. Culoarea cărnii trebuie să fie aici apropiată de cea de la exteriorul preparatului. Copiilor mici este indicat să li se ofere carne cât mai bine “făcută”, în niciun caz crudă sau “mai în sânge”.

Puteți găti carnea după cum urmează:

  • Fiartă/înnăbușită. Pentru gust puteți adăuga la prepararea cărnii o ceapă și legume întregi pe care la sfârșit le eliminați din mâncarea preparată. În timpul fierberii sau preparării cărnii la aburi factorii nutritivi trec în cantitate însemnată în apă. Dacă apa se aruncă și nu este folosită la supă atunci aceste elemente nutritive se pierd. Unele produse derivate cum ar fi cârnații și chiftelele nu se pot prepara la aburi.
  • În cuptor. Într-un vas termorezistent puteți adăuga pe lângă carne diverse mirodenii și felii de citrice.
  • În oale speciale “slow cook”. Carnea împreună cu legumele și fructele preferate se amestecă în oală și se lasă să fiarbă la o temperatură constantă de 90º pentru mai multe ore.
  • Pe grătar. Cel mai sănătos instrument pentru prepararea termică a cărnii este grătarul electric.

Una dintre problemele cu care vă puteți confrunta în ceea ce privește carnea este textura, nu foarte ușor de acceptat de către copii.

Într-o primă fază îi puteți oferi copilului carne mărunțită cu ajutorul unui blender. Pentru a ușura mărunțirea tăiați carnea în blender cât timp este încă caldă. Puteți folosi apa în care a fiert pentru “a ajuta” blenderul dacă este cazul. Pe măsură ce copilul crește este bine ca și bucățile de carne precum și cele de legume să fie din ce în ce mai mari.

Dacă aveți suficient timp la dispoziție pentru a prepara zilnic masa celui mic, atunci serviți carnea imediat ce este gata. O puteți păstra în frigider pentru 24 de ore sau în congelator până la o lună. Dacă alegeți să congelați carnea gătită nu uitați să o etichetați cu data la care ați ambalat-o.

Pentru o dezvoltare armonioasă și creearea unor obiceiuri culinare cât mai sănătoase nu oferiți copilului preparate din carne de tipul mezelurilor, cremvurștilor și altor derivate de acest gen.

În alimentația unui copil cantitatea de carnea ar fi bine să fie într-un procent mult mai mic decât legumele, fructele și cerealele. Serviți porții în care proporția să fie de 2/3 în favoarea legumelor.

Surse (engl):
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/meats.htm
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/cookingbabyfood.htm
 http://www.fns.usda.gov/tn/resources/feedinginfants-ch12.pdf
http://www.nhs.uk/Livewell/homehygiene/Pages/Foodhygiene.aspx

Sursă foto: http://flic.kr/p/7St7xm