Substanţe de care să ne ferim: Grăsimi trans

Grăsimile trans sunt cele mai periculoase grăsimi pe care le putem consuma, din două motive: cresc nivelul LDL (colesterolul rău) şi scad nivelul HDL (colesterolul bun) în acelaşi timp. Aceasta combinaţie nefericită este un factor important în producerea de afecţiuni cardiace și multe altele. Grăsimile trans, cunoscute şi că acizi graşi trans, au rolul de a oferi mâncării un gust mai bun, un termen de valabilitate mai lung, dar şi un risc crescut de infarct, atac cerebral, diabet şi alte afecţiuni asociate cu inflamaţia, pe care această dereglare o provoacă în corp. În concluzie, se află în topul celor mai periculoase substanţe des întâlnite în alimentele procesate.

Ce sunt grăsimile trans?

Grăsimile trans sunt un tip de grăsimi nesaturate, care se comportă ca grăsimile săturate, datorită structurii lor chimice sau a modului în care sunt procesate. Mai mult decât grăsimile saturate, care au ca efect creşterea LDL, daunele create de grăsimile trans sunt duble, deoarece scad și HDL. Deşi se pot găsi în mod natural în cantităţi reduse în produse lactate şi carne, cel mai des sunt întâlnite sunt cele produse în mod artificial în producţia alimentară, prin procesul de hidrogenare, care rezultă într-un ulei solid la temperatura camerei, care este folosit în industria alimentară, pentru alimentele prăjite şi în componenţa altor produse cu scopul de a le prelungi termenul de valabilitate.

Cum afectează grăsimile trans organismul?

Grăsimile trans au ca principal efect îngroşarea arterelor, un binecunoscut semn pentru bolile inimii, cresc riscul infarctului şi atacului cerebral. Unul din multele studii cu rezultate evidente în privinţa pericolului pe care îl reprezintă acestea a arătat că riscul de infarct a fost cu 50% mai mare pentru femeile participante la studiu care consumau cea mai multe cantitate de grăsimi trans, faţă de cele care evitau consumul acestora. Alte studii arată că grăsimile trans cresc şi riscul de diabet, inlocuirea acestora cu grăsimi polinesaturate reducând cu 40% riscul de diabet (potrivit Harvard School of Public Health).

În concordanţă cu studiile care nu dau niciun motiv de îndoială în privinţa efectelor negative al consumului de grăsimi trans, autoritatea americană pentru reglementarea alimentaţiei și medicamentelor, FDA, a stabilit în vara anului acesta (16 iunie 2015) că grăsimile parţial hidrogenate, sursa primară de grăsimi trans artificiale sunt recunoscute a fi nesigure pentru consum. Producătorii din SUA au 3 ani la dispoziţie pentru a le elimina complet din lista de ingrediente.

În Europa, doar 3 ţări au adoptat legislaţia necesară elimnarii grăsimilor trans din producţia alimentară: Austria, Danearca şi Ungaria. Între timp, Comisia Europeană cântăreşte eventualele măsuri pe care să le ia pentru scăderea efectelor dezastruoase produse de grăsimile trans, iar în România găsim peste tot grăsimi trans mascate sub denumirea de grăsimi hidrogenate sau parţial hidrogenate, chiar şi în produsele destinate copiilor.

Cum identificăm grăsimile trans pe lista de ingrediente?

Deşi unii producători alimentari cu pretenţii au eliminat benevol aceste grăsimi pentru a satisface clienţii ceva mai pretenţioşi, produsele care le au în compoziţie se întâlnesc la tot pasul.

Personal, nu am întâlnit pe nicio etichetă până acum denumirea de grăsimi trans, care este ceva mai cunoscută, însă găsesc frecvent formularea: „grăsimi parţial hidrogenate”, „grăsimi vegetale hidrogenate”, „acizi graşi trans”, iar lista continuă cu variaţiuni care au în compoziţie cuvintele hidrogenat şi parţial hidrogenat.

Iată şi o listă cu produse în care este foarte probabil să întâlnim grăsimi trans (hidrogenate sau parţial hidrogenate):

  • Biscuiţi, prăjituri, torturi, plăcinte, pateuri sau alte produse de patiserie
  • Aluaturi, foietaje şi pizza congelate
  • Fast food şi alte produse prăjite
  • Snacks-uri (chips din cartofi, tortilla snacks, popcorn pentru microunde etc.)
  • Frişcă pentru cafea
  • Anumite tipuri de margarină. Unii producători de margarină au eliminat grăsimile trans din procesul de fabricaţie, însă nu toţi.

Cum să evităm consumul de grăsimi trans?

Citiți etichetele!

  1. Căutaţi cuvintele polinesaturat şi mononesaturat. Nu o dată am întâlnit produse care conţineau grăsimi vegetale, fără a fi menţionat şi tipul acestora. Când întâmpinaţi această situaţie este mai bine să puneţi produsul înapoi pe raft.
  2. Evitaţi produsele care conţin pe lista de ingrediente cuvinte precum: trans, hidrogenat, parţial hidrogenat.

Atenţie la produsele destiate copiilor. Dacă sunt create pentru copii nu înseamnă că sunt făcute în  beneficiul sănătăţii lor. Preferinţele culinare se formează în  copilărie, iar exmplele părinţilor sunt cele mai puternice pentru cei mici, aşadar oferiţi-le exemple demne de urmat pentru o viaţă sănătoasă!

Surse:
http://www.health.com/health/gallery/0,,20533295,00.html
http://www.heartfoundation.org.au/healthy-eating/fats/Pages/trans-fats.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20166463
http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/LabelingNutrition/ucm079609.htm
http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm451237.htm
http://www.foodnavigator.com/Policy/Trans-fats-ban-in-Europe-possible-after-EU-debate

Sursa foto:
https://flic.kr/p/7dCQQ9

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it