tort de mere cu sos de vanilie 1 an

Tort de mere cu sos de vanilie

de Oana M
Masă

Desert

Ocazie

Onomastică

Fel de mâncare

Desert

Ingredient principal

Fructe

Timp de preparare

30

Timp de gătire

50

Dificultate

ușor

Porţii

5 porții

Un tort de mere ușor și rapid care va plăcea, în special, celor mici. Însoțit de sosul de vanilie, este ideal pentru un desert de duminică sau o petrecere.

De când nu ai mai pregătit un tort de mere cu sos de vanilie? Rece cu sos fierbinte sau cald cu sos rece? Oricum ar fi, îti va trezi amintiri din copilărie.

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Pentru început, se topește jumătatea de cană de zahăr în cratița în care urmează să fie preparat acest tort de mere, se tapetează pereții acesteia cu zahărul topit (mișcând oala circular ca pentru crema de zahăr ars) astfel încât să fie tapetată până la jumătate. 
  2. Apoi se dă la rece și va putea fi folosită când pojghița de zahăr s-a crăpat.
  3. Merele se curăță de coajă și de cotor, se așează în cratița galzurată și se umplu la mijloc cu un sfert de linguriță de zahăr și un cub mic de unt. 
  4. Pentru îndepărtarea cotorului poți folosi vârful aparatului de curățat legume.
  5. Cratița se lasă la cuptor până când merele se străpung ușor cu furculița.
  6. Între timp, se prepară compoziția astfel: albușurile se bat spumă până nu se mai desprind de mixer, se adaugă peste ele zahărul în ploaie și se amestecă până se topește. 
  7. Apoi, se pun gălbenușurile frecate cu un praf de sare, făina tot în ploaie, bicarbonatul de sodiu și vanilia.
  8. Se coace în cuptorul încins în prealabil, la 160 grade Celsius, aproximativ 30-35 de minute.
  9. Când trece testul scobitorii, se scoate din cuptor și se lasă la răcit minim 30 de minute, apoi se desprind cu grijă marginile cu un cuțit, se pune o farfurie sau un platou deasupra și se răstoarnă tortul. 
  10. Se însiropează așa cum vă place cu siropul obținut din cojile și cotoarele merelor pe care le-am pus la fiert cu apă și, spre final, am adăugat puțin zahar și zeamă de lămâie.
  11. Odată terminat tortul de mere, se dă la rece și ne putem ocupa în tihnă de sosul de vanilie. 
  12. Amidonul și gălbenușurile se freacă bine, în timp ce laptele, zahărul și păstaia de vanilie despicată se pun în oală, pe foc mic.
  13. După ce laptele s-a încălzit, adaugă-l (să nu fie fierbinte) în compoziția de ou, cu grijă, câte o lingură la început, apoi îl poți turna cu totul. 
  14. Oala cu cremă se lasă pe foc iute până la trei minute amestecând continuu, iar când fierbe se bagă cu fundul într-un vas cu apă rece. 
  15. Se mai amestecă un minut pentru îngroșare.
  16. Sosul se poate pune deasupra tortului de mere sau se servește alături.

Sursă foto: Diversificare.ro