Acest oțet de mere poate fi pregătit și în casă. Încercați această rețetă! Este sănătoasă și gustoasă. Apreciată de copii și de adulți.
Ingrediente
- 500 g mere, crude strivite (părțile din măr care se aruncă: coji, cotoare)
- 500 ml apă, fiartă și răcită astfel încât să fie călduță
- 100 g miere, sau
- zahăr, brun
- 10 g drojdie, proaspătă
- 20 g pâine, neagră uscată
Paşii necesari preparării
- Într-un vas mare din sticlă, lemn sau ceramică (nu metal) se pun ingredientele de mai sus.
- Vasul cu ingredientele se ține la temperatura de 20-30 grade celsius, fără capac, la întuneric pentru aproximativ 10 zile.
- În fiecare zi se amestecă de 2-3 ori cu o lingură de lemn.
- După cele 10 zile se strecoară compoziția prin tifon și se mai adaugă la fiecare 0,5 litru de compoziție obținută 25gr miere (zahăr).
- Vasul se mai ține 40-60 zile legat cu tifon la gură, la aceeași temperatură de 20-30 grade celsius, până se liniștește/limpezește lichidul.
- După cele 40-60 de zile, se trage cu furtunul în sticle, prin filtru de tifon.
- Se pun dopuri și se păstrează la rece.
- Dacă se formează ciupercă de fermentație (când nu este ținut la rece) se mai filtrează încă o dată.
Pentru ce este bun oțetul de mere aflați din articolul nostru de aici.
Sursă foto: http://flic.kr/p/7g4Vt7