Începem prin a toca varza mărunt. Dacă vârsta permite putem pune o linguriță de sare peste varza tocată pentru a se înmuia, apoi amestecăm. Lăsăm deoparte, într-un castron.
Ceapa și morcovul se taie mărunt și se înăbușă în câteva linguri de apă. Totul durează câteva minute, timp în care acoperim oala sau tigaia, dar amestecăm din când în când, pe un foc mic.
Adăugăm varza și o înăbușim și pe ea, fără a adăuga apă.
Procedăm la fel ca în cazul cepei și a morcovului, de data asta pentru un timp de aproximativ 10 minute.
Între timp fierbem borșul sau apa, tăiem roșiile și ardeii mărunt.
După 10 minute adăugăm la mâncarea noastră: borșul sau apa, condimentele, roșiile sau bulionul și ardeii. Mai fiebem totul pentru 5 minute.
La sfârșit punem uleiul dacă dorim (de preferat ulei de măsline extra-virgin), apoi închidem focul.
Această mâncare de varză va fi mai bună a doua zi, când borșul acrișor va intra foarte bine în varză.