Drojdia nutritivă este un organism unicelular, tulpină a drojdiei Saccharomyces Cerevisiae. Crește pe melasă, având un gust plăcut (spre deosebire de drojdia de bere care rezultă în urma procesului de fermentare a berii, împrumutând un gust amărui). Este spălată și uscată cu căldură pentru a fi dezactivată. De aceea, această drojdie inactivă nu are puterea de a crește, deci nu se folosește în patiserie sau în produsele de panificație.
Se găsește în magazinele naturiste sub formă de fulgi sau pudră de culoare gălbuie.
Ce substanțe nutritive conține drojdia inactivă?
După cum îi spune și numele, această drojdie este plină de substanțe nutritive: complexul de vitamine B (mai puțin vitamina B12), acid folic, seleniu, zinc și proteine. Este bine de știut că nu conține gluten și are un nivel redus de sodiu.
Când putem include fulgii sau pudra de drojdie inactivă în mâncarea bebelușilor?
Drojdia nutritivă se poate introduce de la începutul diversificării, de la 6 luni. Ca în cazul oricărui aliment nou introdus insistăm în respectarea regulii de 4-7 zile și consultarea medicului pediatru.
Cum putem să folosim drojdia inactivă?
Drojdia nutritivă are un gust plăcut, asemănător brânzei, de aceea este folosită de către vegani ca înlocuitor al acesteia. Acidul glutamaic este responsabil pentru gustul specific al aceste drojdii. Acidul glutamaic este un aminoacid ce se formează în mod natural în drojdia inactivă prin procesul de uscare. Se mai regăsește și în fructe și legume în mod natural. A nu se confunda însă cu aditivul monoglutamat de sodiu, un aditiv nociv găsit în multe produse ambalate.
Câteva lingurițe de drojdie nutritivă adăugate mâncărurilor vor intensifica aroma ingredientelor prezente în aceste preparate. În unele rețete, în care drojdia este folosită în cantități mici ca și condiment, se poate evita dacă nu o aveți la îndemână. În unele rețete se poate înlocui cu miso sau sos de soia, având însă în vedere că acestea din urmă conțin cantități considerabile de sodiu. În rețetele în care drojdia inactivă servește pe post de înlocuitor al brânzei se poate înlocui cu parmezan (pe care îl putem oferi abia după 1 an).
Câteva idei de servire:
- în piureul de cartofi în loc de brânză și unt
- în mămăligă
- pe popcorn
- pe paste
- alături de migdale pisate poate forma un “parmezan” vegan
- ca și condiment, pentru a intensifica gustul mâncării
Surse (en):
http://blog.fatfreevegan.com/2011/10/what-the-heck-is-nutritional-yeast.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Nutritional_yeast
Sursă foto: http://flic.kr/p/boQALr