Meniul pe care vi-l propun astăzi este unul ovo-lacto-vegetarian.
Începem în forță cu micul dejun, continuăm cu arome intense pentru prânz și închidem bucătăria cu o cină dulce și ușoară, potrivită și pentru bebeluși, dar și pentru copiii din grupa mică de la grădiniță (fie vorba între noi, tot meniul de mai jos e unul dintre preferatele mele).
1. MICUL DEJUN – Iaurt simplu de casă + fulgi de porumb simpli + 2 lingurițe de semințe râșnite (susan + floarea-soarelui + cânepă) + 1 felie de pâine din făină integrală cu unt și miere de albine
Deși îmi doresc ca iaurtul pe care îl mâncăm în familie să fie creație proprie, nu reușesc mereu. Ca alternativă sănătoasă, cumpăr iaurt simplu, fără lapte praf, conservanți sau fructe.
Niciodată nu aleg dintre acele mărci consacrate care îi atrag pe copii prin desene colorate dar care fac lista de ingrediente inutil de lungă.
Semințele râșnite pot fi în orice combinație dintre in, susan, cânepă, floarea-soarelui, dovleac, chia. Personal prefer combinația de susan cu floarea-soarelui și semințe de cânepă. Odată la 2-3 zile schimb amestecul de semințe pentru micul dejun.
Recomandabil este ca semințele să fie proaspăt râșnite.
2. PRIMA GUSTARE – Grisine cu parmezan
Grisinele după rețeta de mai sus sunt cele mai bune pe care le-am mâncat vreodată, și asta mulțumită Mirunei.
Cel mai mult îmi plac făcute cu cașcaval. Părerea mea este că parmezanul își pierde aroma intensă în amestec cu celelalte ingrediente. Le-am pregătit și cu brânză sărată și au avut la fel de mare succes. Cu regret spun că nu sunt la fel de bune cu făină integrală ca și cu făină albă.
3. PRÂNZ – Supă cremă de dovleac + Risotto cu lămâie
Dovleacul îmi place pentru gustul lui dulceag, dar și pentru faptul că e un aliment sănătos. Vitamina A îl face valoros, în special pentru vedere. În ajutor îi vine și morcovul din rețeta recomandată aici.
Dacă pregătiți supa cu ulei de cocos, ea este una vegetariană. Puteți renunța cu totul la grăsime în timpul pregătirii supei și puteți adăuga o linguriță de ulei de măsline, (pentru vitaminele conținute, fier și antioxidanți) atunci când o serviți copilașului.
Risotto cu lămâie este o mâncare ușor de pregătit, aromată și sățioasă. Orezul, pe lângă conținutul valoros de proteine și amidon este și un aliment popular printre copilași, așa că succesul este aproape asigurat.
4. A DOUA GUSTARE – diverse nuci crude – midgale, caju, nuci românești + 1 măr / fructe uscate
Pentru proteine, fibre și grăsimile nesaturate conținute în nuci, ele nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră zilnică. Pentru a beneficia la maximum de bogăția de substanțe nutritive enumerate, consumați nuci crude. Ideal ar fi să le hidratați înainte de a le consuma, sau să le râșniți.
Alternați nucile la câteva zile, la fel ca pe semințe.
5. CINĂ – Cremă dulce de cereale + 1 pahar de lapte de orez (sau orice alt fel de lapte vegetal) sau lapte de capră
Zilnic îi ofer băiețelului meu de cel puțin 2 ori cereale – de regulă dimineața și seara, uneori și la prânz. Fibrele din cereale ajută digestia, de aceea nu sunt de neglijat.
Laptele de orez are un gust mai plăcut dacă îi pasați în blender cu o jumătate de banană.
Laptele de capră este de preferat celui de vacă, fiind considerat a fi cel mai apropiat ca și compoziție de laptele matern. Noi îl urcăm pe podium, alături de laptele vegetal.
Să rezumăm meniul zilei:
Mic dejun – Iaurt simplu de casă + fulgi de porumb + 2 lingurițe semințe râșnite + 1 felie de pâine din făină integrală, cu unt și miere de albine
Gustare – Grisine cu parmezan
Prânz – Supă cremă de dovleac + Risotto cu lămâie
Gustare – diverse nuci crude – midgale, caju, nuci romanesti + 1 măr / fructe uscate
Cină – Cremă dulce de cereale + 1 pahar de lapte de orez (sau orice alt fel de lapte vegetal) sau lapte de capră
Iată și Lista de ingrediente, numai bună de printat și luat la piață:
Sursa foto: http://flic.kr/p/3dZkUk