Făina de arorut – pudra fără gluten, bogată în substanțe nutritive

Arorotul este o plantă plantă care rămâne verde pe tot parcursul anului, cultivată în Filipine, Insulele Caraibe şi Africa de Sud, dar şi în Australia şi Statele Unite, pentru tuberculii acesteia, din care se obţine un amidon uşor dierabil şi hrănitor. Maiaşii au descoperit acum mult timp calităţile curative ale plantei, pe care o foloseau în tratarea rănilor celor care erau atinşi de săgeţi otrăvitoare în luptă. Acum câteva sute de ani a început să fie folosit în bucătăria din zona Americii Centrale, ca agent de îngroşare.

Făina de arorut este obţinută din rizomii plantei, printr-o procedură care presupune spălarea, curăţarea, hidratarea şi apoi uscarea tubercului la soare. Textura şi aspectul este similar cu al amidonului de porumb,  însă aceasta pudra este apreciată pentru efectul calmant şi antidiareic.

Ce substanțe nutritive se găsesc în arorut ?

Arorutul este recunoscut pentru efectele benefice asupra sistemului digestiv, fiind este folosit în alinarea afecţiunilor stomacului şi în tratarea diareei. Este o sursă excelentă de potasiu și are un continunt moderat de minerale precum cupru, fier, mangan, fosfor, magneziu şi zinc, dar un nivel foarte scăzut de calorii. Arorutul este şi o sursă de proteine, fără gluten, ideal de folosit în prepararea reţelelor pentru persoanele care suferă de boala celiacă. Rădăcinile proaspete conţin o cantitate semnificativă de folați (100 de grame de arorut acoperă aproape tot necesarul zilnic de folați pentru un adult). Complexul vitaminic B se regăseşte din plin în pudra de arorut şi este considerată a fi o bună sursă carbohidraţi, care se digeră uşor şi se poate combina cu o varietate largă de alimente.

Arorutul este deseori folosit în prepararea mâncărurilor pentru bebeluşi şi pentru persoanele aflate în convalescenţă, datorită uşurinţei cu care este digerat şi a compoziţiei sale bogată în substanţe în nutritive. Este de asemenea folosit cu succes în tratarea afecţiunilor stomacale şi intestinale. Se crede că poate alina durerile de gingii, fiind folosit în prepararea biscuiţilor pentru bebeluşi, în perioada erupţiilor dentare.

Când pot introduce pudra de arorut în alimentația copilului?

Făina de arorut poate fi introdusă în alimentația copilului, de la 6 luni, datorită calităţii acesteia de a fi extrem de uşor digerabilă și a compoziţiei sale bogată în substanţe în nutritive. Este indicat să cereți sfatul medicului pediatru pentru introducerea alimentelor noi și să respectați regula celor 4 zile.

Cum alegem şi preparam arorutul?

În bucătărie, făina de arorut este un excelent substitut pentru amidonul obţinut din porumb cartof, orez sau grâu, cu beneficii nutritive superioare. Făina de arorut este folosită de regulă pentru îngroşarea sosurilor şi a mâncărurilor, dar poate fi inclusă în compoziţia budincilor pentru bebeluş, deoarece le conferă o textură cremoasă, uşor gelatinoasa, dar şi în prepararea reţetelor de biscuiţi pentru copii. De asemenea, se poate include în piureri sau supe pentru a creea o textură cremoasă.

Arorutul este disponibil sub formă de pudra în magazinele naturiste.

Surse:
http://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P02209
http://www.nutrition-and-you.com/arrowroot.html
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-283-arrowroot.aspx?activeingredientid=283&activeingredientname=arrowroot

Sursa foto:
https://flic.kr/p/t1JGTS

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it