Brânză proaspătă din lapte de vacă (de la 8 luni)

Ingrediente:
– 200ml lapte gras de vacă
– 1/2 lămâie

Mod de preparare:
Se fierbe laptele de vacă. Cu cât este mai gras laptele, cu atât brânza va fi mai bună. După ce a dat în clocot, stoarceți puțină lămâie și dați focul la minim pentru câteva minute. Laptele se va închega, iar compoziția se va separa de zerul rezultat cu ajutorul unei strecurători.

Notă 1: Din 200ml de lapte va rezulta brânză suficientă pentru o singură masă a bebelușului. Recomandarea noastră este să faceți câtă puțină brânză proaspătă chiar înainte de masa micuțului.
Notă 2: În loc de lămâie puteți folosi și calciu lactic din farmacie, însă eu prefer varianta naturală, lămâia.

Sursă foto: http://flic.kr/p/59zh2i

Author: Eugenia

Înainte de orice, sunt mama a 2 copii mâncăcioși și jucăuși. Le mulțumesc că au (re)adus în viața noastră de părinți ocupați mâncarea sănătoasă, gustoasă și preparată în casă.

Share This Post On
  • DenisR

    O pun pe bunica sa faca :P

    • http://diversificare.ro Eugenia

      Degrabă :)

  • DenisR

    Ce nu fac bunicile pt nepotii lor ;)

  • http://diversificare.ro Eugenia

    Cred că foarte foarte puține lucruri ;)

  • ina

    super ca v-am gasit si citit. mie pediatra mi-a dat reteta de branza calcica (cu calciu lactic) si asa i-am facut pana acum.
    dar cu lamaie e mult mai bine, natural si chiar mai ieftin.

    • http://diversificare.ro Eugenia

      @Ina: Așa zic și eu, cu lămâie e mai ok din toate punctele de vedere.

  • daniela

    stiu ca nu se da lapte de vaca la bebelusi….branza ii facuta din lapte de vaca – deci ii ok sa li se dea branza la bebelusi??

    • http://diversificare.ro Eugenia

      @Daniela: Despre laptele de vacă dat unui bebeluș e discutabil din multe puncte de vedere. Ceea ce știu este că un bebeluș are nevoie de lactate pentru un plus de calciu și vitamine. Iar brânza și iaurtul sunt mai bogate în aceste lucruri decât laptele simplu.

  • Ramona

    Astazi v-am descoperit si imi place foarte mult site-ul! Mai ales retetele! In legatura cu branzica de casa chiar nu stiam ca se poate face si cu lamaie, care este aproape nelipsita din casa.

    • http://diversificare.ro Eugenia

      @Ramona: Bine ai venit printre părinții care vor să crească copii sănătoși!
      De brânza de casă făcută cu lămâie am aflat și eu cu mare bucurie când am început diversificarea fetiței mele. Mi se pare mult mai sănătoasă decât varianta cu calciu cumpărat din farmacii.

  • Pingback: Diversificare.ro

  • http://www.perfectlook.ro Gabi

    Dar pe la ce varsta putem sa facem branza din lapte crud, adica metoda clasica, punem laptele la prins fara a-l fierbe. Asa nu se pierd din proprietatile laptelui, dar daca nu avem o sursa de incredere, poate e mai riscant…Sau prin fermentatia lactica, se distrug bacteriile “rele”? Stie cineva ceva de asta?

    • http://diversificare.ro Eugenia

      @Gabi: Nu aș putea să îți răspund concret la această întrebare, însă pot să-ți spun ce aș face eu. Chiar dacă am încredere 200% în sursa de proveniență a laptelui, cum de exemplu sunt părinții mei care au o micro fermă, le-aș da copiilor mei brânză obținută prim metoda clasică de fermentare a laptelui crud după vârsta de 1 an, când sistemul imunitar este mai bine dezvoltat, iar sistemul lor sigestiv poate “prelucra” mai bine alimentele primite.

      Pentru cea de-a doua întrebare iată un link cu destul de multe detalii despre microbiologia de fermentare: http://chimie-biologie.ubm.ro/Cursuri%20on-line/JELEA%20MARIAN/3.%20Controlul%20microbiologic%20al%20laptelui%20-%20Note%20de%20curs.pdf

  • Isa

    Buna! Ma bucur tare mult ca v-am descoperit :D
    Referitor la branzica de vaci, in loc de zeama de lamaie puteti incerca un iaurt mic pus in momentul in care fierbe laptele. Il lasati sa mai dea un clocot si gata…se aduna si e numai bun pentru strecurat. Branzica este ff.gustoasa.

  • http://diversificare.ro Anca

    Isa, și eu mă bucur că ne-ai descoperit și îți doresc sa ne redescoperi, cât mai des :-)
    Mulțumim pentru pont, încercăm dacă zici că rezultatul merită!

  • mirela

    bebele pt a fii sanatos are nevoie si de mult calciu asa ca eu cred ca e mai bine sa faci branza de vaci cu calciu lactic.eu asa fac la 200 ml lapte 2 pastile si e f buna

    • http://diversificare.ro Eugenia

      @Mirela: Este clar că un bebeluș are nevoie de calciu, însă nu știu în ce măsură este absorbit calciul lactic folosit la producerea brânzei proaspete. Nu am încercat niciodată calciul lactic, pentru că lămâile mi-au fost mereu la îndemână în casă.

  • MarPlo

    Nuna ziua
    Se opoate face branza din lapte proaspat de oaie dar fara cheag sau alt inlocuitor? Doar lasat sa fermenteze laptele in voie.
    Daca aveti cunostinta /experienta, iese cum trebuie?

    • http://diversificare.ro/ Eugenia Dobrescu

      @MarPlo: Da, se poate face branza si in felul asta. Pasii de urmat sunt:
      1- pui laptele intr-o cratita/oala pe care ulterior o poti pune pe aragaz si il lasi la temperatura camerei sa “se prinda”. Depinzand cat este de cald il poti lasa fie o zi, fie 2.
      2- dupa aceea, il pui pe foc si il lasi pana cand in primul clocot.
      3- o lasi sa se decanteze si apoi o pui intr-o strecuratoare ca sa se scurga si ai obtinut branza proaspata si dulce.

  • disqus_nbvGN40Av7

    hello,

    pt mine
    diversificarea a fost cea mai mare incercare de pana acum. “oare ce
    legume”, dupa care a urmat … “oare ce fructe”, iar acum sunt
    la capitolul .. “oare cum fac branzica”??? mai exact, stau si ma
    intreb din ce lapte sa fac aceasta miraculoasa branzica. oare laptele crud de
    la dozatoarele care sunt in oras este ok, atat timp cat este fiert bine in
    prealabil?
    poate
    sa ma ajute cineva cu aceasta dilema?
    eu
    inca imi alaptez copilul. tocmai am implinit 7 luni jumatate.
    multumesc
    mult

  • disqus_nbvGN40Av7

    oare ce este mai bun: laptele acesta de la dozator, laptele formula sau laptele de vaca din comert cu procent de grasime mai scazut?

  • oana

    dar oare cu lapte de capra nu este mai sanatos?

    • Carmen Calin

      merge, oana, si cu lapte de capra. din experienta proprie, cantitatea de branza rezultata e mai mica, dar n-as putea sa zic de ce.

  • Andreea Archip

    Iese Miha! Urmează aceeași pași.

  • Andreea Graversen

    Se poate face branzica aceasta pt copii sub 1 an?

    • Andreea Archip

      Bună Andreea! Da, copiii sub un an pot mânca acest fel de brânză. Ca recomandare pentru alte rețete: sub titlu poți vedea și vârsta de la care se recomandă rețeta respectivă.

  • Oana

    Multumim ptr reteta, am facut-o si a iesit f. buna. As vrea sa intre cu ce se poate servi branzica la un copil mai mic de un an (9 luni momentan). Simpla nu i-a placut. Am subtiat-o cu putin iaurt si a mancat putin dar mi-ar prinde bine daca ati putea sa imi sugerati combinatii sub care sa i-o servesc. Multumesc!