Iaurt simplu de casă

O rețetă de iaurt simplu făcut în casă ce se prepară ușor și rapid.

Iaurt simplu de casă Ingrediente:

– 400ml lapte de vacă cu grăsime 3,5%
– ½ linguriță de iaurt (preferabil preparat tot în casă, denumită popular “maia”)

Truc: dacă veți folosi ca și maia iaurt din comerț, riscul este ca iaurtul proaspăt făcut să aibe o textură cleioasă. Ca să obțineți un iaurt cremos, vă recomand să preparați mai multe runde de iaurt după rețeta propusă, evident în cantități mult mai mici, de exemplu din 50 sau 100 de ml de lapte.

Mod de preparare:
Laptele se fierbe foarte bine, circa 10-15 minute după primul clocot. Se lasă să se răcească până când nu frige la deget.

Într-un borcan de sticlă de 400 de grame se pune ½ linguriță de iaurt și puțin lapte, amestecându-se foarte bine. Apoi se adaugă și restul de lapte călduț, se acoperă cu un capac și se lasă la căldură (iarna de exemplu pe calorifer, vara oriunde) timp de minim 2 ore. Cu cât timpul este mai mare, cu atât iaurtul va căpăta un gust acru mai puternic.

În momentul în care începe să se închege, se pune la rece (într-un bol cu apă rece sau în frigider) pentru încă minim 2 ore înainte de a fi consumat.
Asta-i tot, simplu ca un iaurt de casă!

Sursă foto: http://flic.kr/p/nWtZB

Author: Eugenia

Înainte de orice, sunt mama a 2 copii mâncăcioși și jucăuși. Le mulțumesc că au (re)adus în viața noastră de părinți ocupați mâncarea sănătoasă, gustoasă și preparată în casă.

Share This Post On
  • Pingback: Diversificare.ro()

  • DenisR

    Am inteles ca poti lua de la farmacie cultura bio pentru iaurt. Andrei are 4 luni si ne gandeam sa ii dam un pic de iaurt. Altfel cred ca merge si cu Actimel de la Danone … daca vrei cultura de Bifidus Ess.

    M-am uitat pe cutia de lapte a lui bebe si am vazut ca are si ea culturi bio. As putea folosi un pic de laptic de acolo. What do you think?

    • De treaba cu farmacia nu știam, dar merită verificat.
      Ce poți face ca să obții culturi bio este să faci cu orice fel de iaurt din comerț o cantitate mică de iaurt (maxim 100 g). Apoi să folosesți din iaurtul proaspăt făcut maia pentru o altă rundă de 100g de iaurt și tot așa de câteva ori.
      Trucul ăsta te va ajuta să scapi de consistența cleioasă a iaurtului de casă făcut cu iaurt din comerț și inevitabil de chimicale pe care le conține.
      Apoi, după ce ajungi să ai un iaurt adevărat de casă cu culturi bio, ai grijă să păstrezi puțin mereu în frigider din care să faci alt iaurt.

      Cu laptele de bebe nu știu ce să-ți spun pentru că eu nu i-am dat Nadiei niciodată. Dar tu vrei să-i faci iaurt din lapte praf? Oricum la 4 luni mi se pare cam devreme să-i dai lactate de vacă/capră.

      • Mari

        Cat timp este valabil iaurtul preparat in casa? Va multumesc sunteti o sursa de liniste si inspiratie!

        • Andreea Archip

          Mari, depinde cum îl depozitezi. Cel grecesc, dacă stă într-o cutie cu capac poate fi bun chiar și 3 săptămâni. Nu văd de ce nu ar sta și iaurtul simplu. Probabil că în timp se va mai separa zerul, dar e ok de consumat. Nu pot să-ți zic din proprie experiență cât de mult poate rezista pt că la noi se termină în maxim 3 zile 🙂

          • Andreea Archip

            Mulțumim pentru cuvintele frumoase!

  • DenisR

    Mai avem putin pana la vizita la de 4 luni la medic. Intrebam atunci daca si cu ce putem sa incercam.

    Mami nu a avut laptic ca lumea si bebe a papat Topfer Bio. Ma gandeam sa folosesc un pic de laptic de praf si restul lapte de vaca,sa vad daca iese iaurt.

    Oricum am sa incerc sa fac, chiar daca nu ii dau lui Andrei sa pape. Sa fiu pregatita si informata :P.

    • Am înțeles. Ne pare rău că mami nu a avut lapte suficient pentru bebe Andrei. Dar nu-i nimic, se mai întâmplă.
      Da, e bine să discuți cu medicul pediatru despre o schemă de diversificare a alimentației și să clarifici orice întrebare ai avea în minte.

      Vă dorim mult succes și vă mai așteptăm comentariile.

      Seară faină,
      Eugenia

  • Pingback: Diversificare.ro()

  • Roxana

    Am un bb de 6 luni si jum. Acum am descoperit site-ul si îmi place. Am început dive la 6 luni fără o sapt. Mă gândeam sa-i dau si iaurt la 7 luni. E adevărat ca laptele de capra e mai bun decât cel de vaca? Vreau sa-i fac iaurt din lapte de capra. E ok? Multumesc, Roxana mami de Christian

    • Bună Roxana,

      Ne bucurăm mult că îți place ce scriem noi pe aici 🙂 și mulțumim.
      Eu știu că laptele de capră este foarte apropriat de cel matern din multe puncte de vedere. Așa că este foarte bine dacă ai o sursă de la care să iei laptele cu un preț rezonabil pentru iaurt. În plus, iaurtul din lapte de capră este mai gras și mai gustos decât cel de vacă. Vârsta de 7 luni este bună; și eu tot cam pe atunci am început cu iaurtul și brânza prospătă făcută după rețeta asta: http://diversificare.ro/retete/2011/03/branza-proaspata-din-lapte-de-vaca/
      Așadar Roxana mult succes cu diversificarea! Și te mai așteptăm pe site-ul nostru.

  • Roxana

    Am uitat sa spun ca bb papa laptic de la mine 🙂
    Roxana

    • Pentru asta te felicit Roxana. Fie ca bb să pape lăptic cât mai mult de acum îninate!

  • Pingback: Diversificare.ro()

  • Luminita

    Buna, si eu ma gandeam sa folosesc lapte de capra. Intrebarea este: lapte crud sau lapte pasterurizat? Precizez ca avem 7 luni si 3 saptamani si nu am introdus lactatele pana acum…doar laptic de la mami 🙂

    • Buna Luminita, e de preferat sa folosesti lapte crud, din sursa cat mai sigura. Succes si felicitari! 🙂

  • luminita

    nu am reusit sa gasesc lapte crud de capra, ci doar pasterurizat. il pot folosi pe acesta? cu lapte de vaca de la tara as putea incerca? problema e ca nu are 3,5 grasime si daca este mult mai gras nu o sa fie bun pt bebe. am inceput sa-i dau iaurt din comert lui bb ( 8 luni) si ii place. i-am dat iaurt de capra de la rupi ( rupi.ro)

    • Buna Luminita, eu nu am facut din lapte pasteurizat, dar poti incerca. S-ar putea sa nu se lege la fel de bine, din cauza proceselor de pasteurizare prin care a trecut. Dar din lapte de vaca crud am facut si a fost ok. Chiar daca are procentul de grasimi mai mare, eu cred ca e mai bun decat cel din comert. E ok si iaurtul din comert, noi am folosit Collina si e bun (am auzit si alte mamici care il folosesc si l-au apreciat ca fiind calitativ). Rupi nu am folosit, dar l-am vazut la un raion bio 🙂 Oricum, daca e sa cumpar din comert, prefer sa iau de la raioane cu produse bio / naturale.

  • Ioana

    Bebita mea are acum 5 luni si 3 saptamani, am inceput diversificarea de la 4 luni, ma gandeam sa introduc si iaurtelul, dar are probleme cu constipatia mai mereu, si desi am citit mai sus ca este bun in constipatie, totusi am citit din alte surse ca ar provoca constipatia. Acum nici nu stiu ce sa fac. Lasand toate acestea deoparte, sa stiti ca toata ziua mi/am petrecut-o pe aici (cand mi/a dat voie sefa:)-adica dormea:)si am gasit multe chestii interesante si discutiii serioase. Foarte frumos!

  • Aura

    Buna, cum se face iaurtul din lapte de capra? Am icercat la fel cum il fac pe cel de vaca dar iese foarte moale.

    • Buna Aura, nu stiu ce sa spun, la mine a iesit…

  • Aura

    Buna Carmen, pt primul iaurt din lapte de capra,de unde l-ai luat pe cel gata facut pt cel facut de tine?

    • Buna Aura, nu mai stiu ce marca era, ceva de la Naturalia. Mai folosesc iaurt La colline care mi se pare iar ok (se gaseste mai peste tot).

  • Emma

    Buna seara.Pentru o bebelusha de 7 luni si jumatate cu alergie la laptele praf, alaptata exclusiv pana la 6 luni, e o idee buna sa incerc sa ii dau la a 3 a masa putin iaurt de capra ? La colline e ok? Pediatrii spun ca trebuie sa incerc sa ii dau ceva lactate si imi este tare frica pt ca a avut o alergie urata la laptele din cerealele lactana.Multumesc frumos.Minunat site!:)

    • @Emma: Eu cred că poți încerca iaurtul de capră, mai întâi într-o cantitate foarte mică, ca să-i testezi tolereanța. Dacă totul este OK, poți să-i mărești cantitatea, după poftă și preferințe. Eu îi dau fetiței mele lapte “La Colline” și este foarte bun. Tind să cred că este cât se poate de natural. Asta pentru că de obicei în data de expirare menționată pe sticlă, chiar se strică laptele. Uneori se întâmplă și mai devreme.
      Totuși, pentru liniștea întregii familii, pune-i o întrebare și medicului pediatru pe tema asta.

      Mult succes!

  • Emma

    Multumesc foarte mult pentru raspunsul atat de rapid.

  • mirela

    am incercat reteta de iaurt si mi-a iesit o minunatie! lui bebe ii place tare mult, dar acum am o problema: am tot citit?auzit opinii contra conform carora lapte cu 3,5 grasime e prea gras. ca ficatul lui bebe ar fi astfel greu pus la incercare. cu 1,5 grasime ai incercat?

    • Carmen Calin

      Buna Mirela, multumim pentru feedback! Cat despre intrebarea ta, din ce am citit cel mai sanatos este laptele integral crud si preparatele din acesta. Laptele, prin procesare, isi pierde din calitati si isi schimba structura devenind mai greu de digerat. Cred ca depinde foarte mult de sursele de informare. Am mai citit de exemplu, ca este mult mai ok de consumat lapte de capra si de evitat cel de vaca, cazeina din acesta (proteina) fiind periculoasa pentru organism.

      • Carmen Calin

        Ca sa raspund la intrebare, eu nu am facut iaurt decat din lapte integral.

      • v

        Știu că-i un an de atunci, dar eu acum am găsit rețeta asta și am rămas cu nelămurirea…
        De ce ar fi mai bun laptele crud, din moment ce oricum trebuie fiert bine?

        • Andreea Archip

          Bună V!
          E de preferat crud pentru a nu fi procesat de mai multe ori. Dacă totuși ai acces numai la lapte pasteurizat, e ok și acela.

  • mirela

    Multumesc mult pentru raspuns! Din pacate nu am o sursa de incredere pentru lapte crud si integral, asa ca trebuie sa ma orientez la ceva din comert. Asa, ca experiment am sa incerc si cu 1,5. Sa vedem ce iese.

  • Diana B.

    Laptele trebuie sa fie proaspat fiert? Adica daca am in frigider lapte fiert si peste o zi vreau sa fac iaurt pot sa-l incalzesc si sa continui reteta de aici?

    • Bună Diana, da, se poate.

  • vio

    Am incercat retea,am respectat intocmai..insa nu s-a prins..l-am scos din nou din frigider si l-am lasat la temperatura camerii sa se prinda..s-a prins un pic,dar nici pe departe nu mia iesit cremos..ori n-m avut maiaua buna,ori nu a fost destul de cald caloriferul..nu-mi dau seama unde am gresit..am sa mai incerc si maine cu o lingurita de iaurt subtire inainte preparat.oricum,ms pt postari,.sunt un real ajutor

    • Eu pun o lingură de smântână în loc de o ligură de iaurt și iese cremos. E posibil să nu fi fost suficient de cald sau să nu îl fi lăsat destul.