Surse de vitamina D în alimentația bebelușilor și copiilor

Vitamina D este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), obţinută prin acţiunea razelor soarelui sau prin alimentaţie (se găsește într-un număr redus de produse alimentare). Este necesară organismului în formarea scheletului osos, mai ales în perioada de creștere, asigurând transportul calciului și fosforului în zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini creșterea osaturii infantile, respectiv remineralizarea osaturii adulte.

Spre deosebire de celelalte vitamine, vitamina D poate fi produsă de organism. Procesul de sinteză al vitaminei D existentă în epidermă este declanșat de razele ultraviolete, fiind absorbită imediat de vasele sangvine. Ca urmare, cea mai importantă sursă de vitamina D este lumina naturală. În cazul unei slabe expuneri la soare trebuie furnizate resurse organismului prin alimentație.

Deoarece bebelușii și copii fac parte din categoria celor care s-ar putea să nu primească necesarul zilnic de vitamina D (prin expunere sau alimentație), întrucât sunt în proces de creștere și au nevoie susținută de vitamina D, li se oferă supliment sub formă de picături.

Care rol are vitamina D în organism?

  • ajută în optimizarea absorbției de calciu și a fosforului
  • contribuie la buna asimilare a vitaminei A
  • menține starea de sănătate a sistemului muscular
  • ajută la buna funcționare a sistemului nervos fiind indispensabilă transmiterii de mesaje de la creier către alte părți ale corpului
  • împreună cu vitaminele A şi C ajută sistemul imunitar în lupta cu virușii și bacteriile
  • împreună cu calciul previne osteoporoza
  • contribuie la reglarea tensiunii arteriale
  • ajută în prevenirea oboselii cronice
  • ajută în prevenirea cancerului

Care sunt cantitățile recomandate?

  • bebeluși 0-6 luni: 10 µg/zi (micrograme; 1 µg = 0.001 mg)
  • bebeluși 6-12 luni: 12 µg/zi
  • copii 1-3 ani: 15 µg/zi
  • copii 4-8 ani: 15 µg/zi
  • copii și adolescenți, 9-18 ani: 15 µg/zi
  • adulți >= 19 ani: 15 µg/zi
  • femei însărcinate sau care alăptează: 15 µg/zi

Care sunt sursele bogate în vitamina D?

Cele mai bune surse de vitamina D sunt peștele gras (somon, ton, macrou), untura de pește (morun, ton, calcan), laptele de capră, unt, ciupercile shiitake și ouăle (îndeosebi gălbenușul).

Câteva cifre:
– ulei de ficat de cod – o lingură conține 340% din cantitatea zilnică necesară
– somon – 90gr conține 110% din cantitatea zilnică necesară
– ton conservă (în suc propriu sau apă) – 90gr conține 40% din cantitatea zilnică necesară
– ficat de vită – 90gr conține 10% din cantitatea zilnică necesară
– lapte integral – 200ml conține 30% din cantitatea zilnică necesară
– ou (vitamina D se găsește în gălbenuș) – conține 10% din cantitatea zilnică necesară
– ciuperci Shiitake – 150gr conține 7% din cantitatea zilnică necesară

Ce influențează asimilarea vitaminei D?

Vitamina D acţionează cel mai eficient împreună cu vitaminele AC, colină, calciul şi fosforul.

Ce se întâmplă cu vitamina D atunci când produsele alimentare sunt gătite, depozitate sau procesate?

Vitamina A este relativ stabilă la expunerea la căldură. Nu este pierdută în procesul de pasteurizare al laptelui. Doar în cazul brânzei, atunci când este încălzită la temperaturi ridicate, de aprox. 230 grade celsius (de ex. la prepararea pizzei), se pierde aprox. 25% din vitamina D conținută.

Surse (en):
http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-QuickFacts/
http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
http://whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=110

Surse (ro): http://ro.scribd.com/doc/262279/Earl-Mindell-Biblia-vitaminelor

Sursă foto: http://flic.kr/p/58DyP9