5 replici de schimbat la masă!

Îmi dau seama că sunt atâtea replici pe care le folosim cu copiii noștri la masă… despre masă, în general. Acest articol te va face să conștientizezi și să-ți asumi cele spuse acestora, dar, în același timp, să schimbi pe ici pe colo abordarea.

Ca părinți, ne dorim copii dezvoltați armonios, care mănâncă tot din farfurie, consumă doar produse echilibrate nutrițional și, desigur, sănătoase. Pentru asta, trebuie să avem mai multă toleranță și o abordare relaxată pentru a transmite copiiilor un mesaj pozitiv.

Dar să vedem ce replici folosim zi de zi și ce efecte au ele asupra celor mici fără să ne dăm seama!

1. Uite, (în cazul meu) fratele tău mănâncă, tu de ce nu mănânci?

Copilul tău poate simți frustrare prin compararea cu alte persoane, mai ales cele apropiate de vârsta lui. Va gândi probabil că fratele este mult mai apreciat și nu este de dorit să infiltrăm mai mult decât există deja râca între frați căci, la nivel mic, încă de când apare bebelușul în viața familiei lucrurile se schimbă pentru primul copil. De aceea, nu ne dorim să-i creăm sentimentul de inferioritate, ci acela de compasiune spunând mai degraba: “te înțeleg că nu ai mai mâncat asta niciodată, însă, te asigur că este cea mai bună mâncare din Univers”.

2. Nu vei mai primi niciun desert, să știi!

Oricine aude această replică se gândește, automat, că s-a zis cu singurul lucru care-i aduce fericirea. Mai mult, din cauza unei porții cu spanac (să zicem), el nu-și mai primește prăjitura/ciocolata/înghețata. O formulă, mult mai accesibilă, tolerată de copil poate fi: “desertul nu poate fi servit chiar în acest moment, când vrei tu, pentru că nu interactionează bine cu mâncarea. Știi cât de rău te simți când se întâmplă asta!”

3. Încă nu ai terminat tot din farfurie! Hai, mai ia câteva lingurițe…

Semnalul pe care îl primește cel mic când aude o astfel de rugăminte din partea părintelui este cât se poate de clar: “contează mai mult să golesc farfuria, decât ceea ce simt în interior”. Mai corect ar fi să-l anunțăm că urmatoarea masă va fi abia mâine dimineață sau peste câteva ore bune, dacă are noțiunea timpului. Astfel, va conștientiza nevoia de a mânca atât cât crede că îi trebuie organismului, iar dacă va greși, sigur nu o va mai face și data viitoare.

4. Mănâncă asta, este minunată! Când erai mic, era mâncarea ta preferată!

Dar cand era mic, nici nu știa ce gust are. Pe măsura ce cresc, copiii își cultivă gusturile culinare și ajung să aibă preferințe. Deși, în timpul diversificării, a mâncat tot ce i-ai pus pe masă, este posibil ca peste ani să nu-i mai placă deloc un anumit aliment sau un anume fel de mâncare. Dacă insiști, spune-i măcar că seamănă la gust cu ceva ce el adoră. Astfel, va face asocierea și cresc șansele de reușită, în special în cazul unei noutăți în meniu.

5. Nu-ți place ce ți-am pregătit? Vrei să-ți fac altceva? Ce ai vrea să mănânci diseară?

Cea mai mare greșeală pe care o poate face un părinte. Să lase copilul, încă mic, să decidă pentru el. De asemenea, cu cât i se oferă mai multe variante de mâncare din care să aleagă, cu atât copilul va fi mai sclifosit la masă. Și va știi mereu că i se vor face poftele.

Altfel spus, putem transmite celui mic că a mânca împreună la masă, înseamnă a fi o familie, în primul rând. Apoi, pentru că fiecare are gusturi diferite, este posibil ca în anumite zile/seri să nu se nimerească tot timpul ceea ce el adoră. Asta nu înseamnă că nu este o mâncare bună, ci va avea ocazia de a experimenta gusturi noi.

Sursă: www.raisehealthyeaters.com
Sursă foto: https://flic.kr/p/7YpZyS