Măcrişul este o legumă cu frunzele alungite, cu gust acrişor, ce este utilizată ca plantă medicinală sau alimentară. Această legumă se găseşte de la câmpie până la pajişti alpine, nefiind foarte des cultivată în grădini. Apare primăvara şi nu este sensibilă la temperaturi scăzute sau ridicate.
Ce substanțe nutritive conține măcrişul și ce beneficii are?
Măcrişul conţine vitamina B, vitamina C, vitamina A, magneziu, fier, iod, sulf, potasiu, fosfor, acid folic, antioxidanţi, calciu. Are un conţinut scăzut de calorii şi, la fel ca spanacul, conţine acid oxalic.
Măcrişul are efect antibiotic, ajută la tratarea astmului, a gripei sau a bronşitei. Ajută totodată la stablizarea tensiunii arteriale, la buna funcţionare a creierului și la reglarea sistemului digestiv. Îmbunătăţeşte memoria, ajută la păstrarea sănătăţii vederii, previne bolile inimii și contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Contribuie la buna funcţionare a ficatului și are proprietăţi antitumorale.
Datorita conţinutului ridicat de acid oxalic, persoanele care suferă de reumatism sau de afecţiuni renale ar trebui să evite consumul de măcriş.
Când introducem măcrişul în alimentaţia bebeluşului?
Măcrişul este o plantă acrişoară datorită conţinutului mare de vitamina C, prin urmare este o legumă destul de acidă. Ar fi indicat să fie oferit copiilor după ce stomacul lor este obişnuit să digere mâncare cu aciditate mai crescută. Vă recomandăm să consultați medicul pediatru cu privire la momentul introducerii măcrișului în alimentația copilului și să respectați regula celor 4 zile.
Cum alegem şi cum păstrăm măcrişul?
Măcrişul se găseşte în pieţe sau magazine. Puteți totodată să-l culegeți din natură. Alegeți frunze fără pete, verzi, curate, fragede. Frunzele se pot păstra proapete în frigider pentru 2-3 zile. Pe timp de iarnă se pot păstra în congelator sau în conserve /borcane (după ce frunzele sunt opărite).
Se poate consuma în ciorbe, sosuri, piureuri, omlete, în combinaţii cu alte legume, în salate, sau fiert cu puţin unt. Măcrişul nu se fierbe în vase din cupru.
Surse (ro):
http://www.expresul.com/2012/04/29/macrisul-crud-sau-fiert-isi-pastreaza-proprietatile/#axzz2gMV3THRZ
http://www.gradinamea.ro/Macrisul_deopotriva_leguma_si_medicament_4850_550_1.html
http://www.sanatatebio.ro/macrisul/
http://agroromania.manager.ro/articole/diverse/macrisul-o-leguma-sanatoasa-pentru-o-salata-delicioasa-110.html
http://www.reteteculinare.ro/ghid_alimente/M/macrisul/
http://www.sanatatea.com/art/naturist/2148-macrisul-bogat-in-caroten-vitaminele-b1-b2-c-pp-k-saruri-minerale.html
Sursa foto: http://flic.kr/p/fGkgtY