Para - fructul sănătos și aromat

Para – fructul sănătos și aromat


Ați putea spune că suntem într-o perioadă a anului în care nu e o idee tocmai potrivită, pentru că perele nu sunt fructe de sezon. Dați o fugă până la supermarket, găsiți cel puțin două soiuri din care să alegeți. Și vestea bună e că le puteți cumpăra în orice perioadă a anului.

Când pot introduce perele în alimentația copilului meu?

Contrar părerii mele mai vechi relativ la pere, introducerea lor în alimentația bebelușilor nu necesită amânare. Ele pot fi printre primele alimente încercate, de la 6 luni.

Recomandarea noastră fermă este să consultați medicul pediatru înainte de a introduce orice aliment solid în alimentația copilului.

Ce nutrienți conțin perele?

80% din conținutul perelor este apă, ceea ce le face ușor de digerat și ușor de acceptat de către copii.
Pentru că para este cel mai puțin acid fruct, se recomandă a se oferi ca prim aliment solid, chiar și copiilor care suferă de reflux.

Pe lângă fibrele conținute, care ajută digestia, perele sunt sănătoase și datorită conținutului de potasiu, vitamina C, vitamina K și cupru. Perele nu conțin sodiu și nici colesterol.

Perele au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că digestia lor se face într-o perioadă mai mare de timp, aducând astfel o sursă de energie prelungită pe parcursul zilei.

Consumul alimentelor cu conținut bogat de fibre scade riscul de a dezvolta cancer de colon – încă un motiv să mâncați pere împreună cu cel mic.

Pentru mai târziu, în viața de adolescent și apoi de adult, perele sunt de ajutor pentru scăderea colesterolului și prevenirea cancerului.

Studiile au arătat că ele ajută chiar și la prevenirea astmului – vezi articolul în limba engleză “Food and nutrient intakes and asthma risk in young adults” http://www.ajcn.org/content/78/3/414.abstract

Perele ajută în cazul constipației, fiind purgative. E bine să fim vigilenți în cazuri de diaree, pentru că perele vor accentua problema. Pentru copiii care nu manifestă probleme de digestie, perele sunt numai potrivite, echilibrând-o.

Cum aleg o pară potrivită?

Perele românești, atunci când se găsesc de cumpărat, sunt de regulă bine coapte și nu ridică dificultăți în a le alege. Ideal este să găsim un fruct care are coajă curată, fără zone lovite sau de culoare mai închisă decât restul fructului. Dacă putem găsi și o sursă de încredere de la care să le achiziționăm, e perfect.

Discuția intervine atunci când vrem să cumpărăm pere din supermarket, ele provenind din diverse țări. De cele mai multe ori vom găsi la raft pere necoapte, cu coaja tare, ele fiind culese la maturitate, fără a fi lăsate însă să se coacă în totalitate. Pentru a putea fi consumate va trebui să le acordăm timp pentru coacere, chiar la noi acasă, 3-5 zile.
La fel ca și pentru avocado, dacă vrem să grăbim timpul de coacere, putem pune într-o pungă de hârtie o pară, sau o pară împreună cu o banană.

Nu puneți pere necoapte în frigider pentru că nu se vor mai coace.

Dacă tăiați o pară și nu o consumați imediat, picurați un pic de lămâie peste miezul ei pentru a nu se oxida.

Perele au capacitatea să absoarbă mirosuri, motiv pentru care e bine să le ținem la distanță de surse care emană arome puternice. Așa vom evita să mâncăm pere cu gust de ceapă, usturoi sau alte alimente.

Cum pot să pregătesc perele pentru bebeluș?

În special pentru faptul că nutrienții sunt conținuți în mare parte în coaja fructului, nu e indicat să îl curățăm de coajă. Sigur, depinde de vârsta bebelușului care va mânca para, de cât de lemnoasă este coaja și de gusturile copilului care s-ar putea s-o aprecieze sau nu. Dar dacă mergem la bunica și ea are doar pere bio, eu aș spune “mulțumesc” și aș încerca să prepar o mâncare care să conțină pară cu tot cu coaja ei sănătoasă.

Dacă la începutul diversificării alimentației ne gândim să coacem merele pentru bebeluș, perele nu trebuie neapărat coapte. Intervine din nou capacitatea de digestie a micuțului, plăcerea personală și aprecierea mamei care decide dacă e nevoie de coacere sau nu. Timpul de copt poate fi foarte scurt, 2-3 minute, suficient pentru a înmuia coaja fructului.

Perele pot fi mâncate crude, fierte (în apă sau la aburi) sau pot fi preparate la cuptor.

Sursă (ro): http://www.doctor.info.ro/perele_si_beneficiile_lor_pentru_sanatate.html

Surse (en):
http://www.freshforkids.com.au/fruit_pages/pear/pear.html
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/pear-baby-food.html

Sursă foto: http://flic.kr/p/6nHkcu

 

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it