Mușețel pentru tratarea anxietății

Mușețelul este o plantă medicinală cunoscută  încă din Egiptul antic datorită proprietăților sale curative. Mușețelul era planta pe care egipteni o ofereau drept ofrandă Soarelui. În Grecia era la fel de cunoscut și prescris în diverse tratamente. În prezent, și-a păstrat renumele, fiind utilizat de majoritatea persoanelor pentru a preveni sau trata diverse afecțiuni. Mușețelul nu ar trebui să lipsească din cămările familiilor cu copii.

Ce substanțe nutritive conține mușețelul și ce beneficii aduce organismului?

Mușețelul are proprietăți calmante, îmbunătățește somnul și ajută la relaxarea organismului. Pe lângă acestea, calmează durerile dentare sau chiar durerile stomacale, datorită conținutului mare de mucilagii. Efectul ușor sedativ este dat de apigenină, un compus anticancerigen ce se mai găsește și în plante precum țelina, pătrunjelul și alimentele cu frunze verzi în general. Mușețelul reduce senzația de anxietate, iar studiile actuale tind să includă mușețelul pe lista tratamentelor naturale pentru copiii cu ADHD.

În plus, mușețelul reduce simptomele gripei sau ale astmului, este eficient în caz de indigestie și dureri musculare sau crampe.

Extern, mușețelul are efect cicatrizant și antiseptic. La copii este indicat pentru curățarea rănilor, căci grăbește vindecarea și reduce cicatricile.

Când pot introduce mușețelul în alimentația copilului?

Mușețelul  poate fi folosit atât intern cât și extern. Uneori pot apărea iritații, astfel încât se recomandă introducerea ceaiului de mușețel doar la sfatul medicului pediatru. În ce privește ceaiul în general, se poate introduce în alimentația copilului de la vârsta de 6 luni.

Cum aleg și cum ofer mușețel copilului?

Mușețelul crește pe câmpuri sau la marginea drumului. Este o plantă subțire, și are flori cu petale mici, albe. Recomandăm colectarea plantei din locuri cât mai puțin poluate sau achiziționarea ei dintr-o sursă sigură.

Se poate folosi sub formă de ceai proaspăt pentru calmarea crampelor stomacale și a balonărilor, sub formă de tinctură pentru calmarea durerilor provocate de erupțiile dentare la bebeluși sau pentru ameliorarea durerilor musculare.

Florile de mușețel sunt disponibile din luna aprilie până în august în stare proaspătă, însă florile uscate se pot utiliza până la următorul sezon.

 

Surse (en):
http://www.natural-alternative-adhd-treatment.com/chamomile.html
http://nccam.nih.gov/health/chamomile/ataglance.htm
http://www.webmd.com/balance/features/herbs-for-kids-feature
http://wellnessmama.com/4856/chamomile-herb-profile/
Surse(ro):
http://www.frunza-verde.ro/ceaiul-de-musetel
http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/ceaiul-de-musetel-beneficii-pentru-sanatate/2/
Sursa foto: https://flic.kr/p/8vU9xs

 

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it