Băuturi carbogazoase, pericolul din spatele gustului | Diversificare.ro

Băuturi carbogazoase, pericolul din spatele gustului

Băuturile carbogazoase au câștigat tot mai mult teren de ceva timp încoace fiind preferate de multe persoane în detrimentul consumului de apă sau alte lichide sănătoase.

Băuturile carbogazoase de tip Cola sunt preparate din apă, cafeină, agenți aromatizanți și mult, mult zahăr, mai exact aproximativ 10 lingurițe la un pahar de 0,33 ml. Prin urmare  cantitatea de zahăr depășește cantitatea maxima recomandată pentru o singură zi. Se poate ca uneori, unele sucuri să conțină suc de fructe, însă acesta va fi prezent într-o cantitate destul de mică pentru a acoperi efectele negative ale cantității mari de zahăr și aromatizanți.

Cum afectează consumul de băuturi carbogazoase alimentația și organismul?

Atunci când consumăm băuturi carbogazoase este bine de reținut că acestea nu conțin nici o substanță nutritivă, deci nu hrănesc și nu ajută în nici un fel organismul în funcționarea sa. Mai mult, în urma consumului de sucuri acidulate pofta de mâncare scade ca în cazul consumului de dulciuri.

Un ingredient principal al băuturilor carbogazoase este acidul fosforic ce extrage calciul, magneziul și fierul din organism favorizând scăderea densității osoase și apariția osteoporozei. De asemenea este responsabil de apariția problemelor la rinichi. Tot acest acid fosforic taie dulceața excesivă, astfel odată cu paharul de suc introducem în organism aproximativ 10 lingurițe de zahăr fără să realizăm. Chiar dacă pe moment organismul se simte energizat, zahărul este transformat în grăsimi. Studiile arată că o persoană care consumă un singur pahar de suc cu acid pe zi depozitează aproximativ 500 gr de grăsime în organism în doar o lună. Băuturile carbogazoase sunt o cauză atât a obezității, cât și a diabetului zaharat tot mai des întâlnit.

Acidul din băuturile carbogazoase atacă și dizolvă smalțul dinților fapt care duce la apariția sensibilității dinților și ulterior la apariția cariilor dentare. De asemenea consumul de băuturi carbogazoase crește riscul de ciroză hepatică în aceeași măsură ca alcoolul, provoacă afecțiuni ale sistemului digestiv în momentul în care acidul fosforic  din băuturi concurează cu acidul clorhidric din stomac. Acest fapt are drept consecință apariția gazelor intestinale, a stării de balonare și a indigestiei.

Deshidratarea este o altă consecință a consumului de băuturi carbogazoase. Acestea au același efect ca diureticele, iar nivelul ridicat de zahăr determină retenția de apă în organism, rinichii fiind suprasolicitați cu eliminarea zahărului din sânge.

Cafeina din compoziția băuturilor carbogazoase provoacă iritabilitate, hipertensiune arterială, insomnie, afecțiuni ale sistemului digestiv, aritmii, iar conservantul E211 numit și benzoat de sodiu provoacă deteriorări grave ale celulelor putând uneori provoca distrugeri vitale ale ADN-ului.

Cu ce se pot înlocui băuturile carbogazoase?

În locul băuturilor carbogazoase puteți opta să consumați:
a: este lichidul vital pentru organism deoarece doar cu un consum optim de apă putem să menținem nivelul hidric al corpului la un nivel normal. Pentru cei care simt că nu pot bea apă, aceasta se poate consuma mai ușor dacă se stoarce puțină lămâie;
– ceai: într-o diversitate de arome, benefic pentru organism atunci când nu înlocuiește total consumul de apă;
– suc natural de fructe, de preferat făcut în casă la storcător pentru certitudinea calității;
– lapte, inclusiv lapte vegetal  care va oferi organismului o cantitate esențială de calciu și nu numai, fiind bogat în vitamine și substanțe nutritive necesare corpului.

Surse(en):
http://healthyliving.msn.com/health-wellness/7-side-effects-of-drinking-diet-soda
http://www.webmd.com/diet/features/sodas-and-your-health-risks-debated

Surse(ro):
http://www.efemeride.ro/efectul-devastator-al-bauturilor-carbogazoase-asupra-organismului
http://marketingportal.manager.ro/articole/ultima-ora-69/ce-efect-au-bauturile-carbogazoase-asupra-corpului-nostru-4046.html
http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/bauturile-carbogazoase-15-motive-pentru-a-renunta-la-ele_7758

Sursa foto: http://flic.kr/p/7qcZc

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it