În vacanță cu cel mic, ce mâncăm?

Ați planificat vacanța, ați ales un loc de vis, vă luaţi inima în dinţi şi vă pregătiţi de drum. Dar cel mic ce mănâncă în vacanță? Cu un bebeluș cu noi sau chiar un copil un pic mai mare, lucrurile se pot complica. Nu vă speriați însă! Cu puţină atenţie, o planificare corectă a timpului şi resurselor, vă puteți bucura atât de concediu, cât  şi de prezenţa celui mic.

Noi vă dăm 10 idei cu privire la alimentația celui mic:

1. Nu lua cu tine alimente perisabile, decât dacă sunt absolut necesare. Este preferabil să îţi hrăneşti copilul cu mâncare/fructe/legume proaspete, în funcţie de etapa de diversificare în care aţi ajuns sau să îl hrăneşti preponderent cu lapte matern sau formulă, după caz.

2. Cere sfatul medicului pediatru sau al medicului de familie, vezi ce anume îţi recomandă să foloseşti în cazul în care cel mic acuză dureri de burtă. Poate fi utilă o mică trusă medicală cu minimul necesar.

3. Informează-te unde este farmacia în locul unde îţi vei petrece concediul.

4. Nu te îngrijora dacă bebe mănâncă mai mult/mai puţin decât de obicei. Ca şi noi, adulţii, şi copiii au nevoie de o perioadă de timp pentru a se obişnui cu un mediu nou, cu o climă diferită, cu un alt ritm al zilei. Încearcă, pe cât posibil, să respecţi programul de masă şi somn al copilului.

5. Pentru că nu poţi verifica întotdeauna ce anume conţine mâncarea de la restaurant, încearcă să eviţi,  pe cât posibil, să îl laşi pe cel mic să se înfrupte din ea sau alege feluri simple de mâncare, cu puține ingrediente, potrivite vârstei copilului.

6. Dacă în vacanță obişnuieşti să îţi hrănesti copilul cu mâncare din borcănel, poţi folosi în continuare această variantă. Fii însă atentă unde depozitezi borcănelele și cât timp le poţi folosi pentru a nu pune în pericol sănătatea celui mic.

7. Apa pe care o bea cel mic este foarte importantă. Dacă nu eşti sigură de calitatea-provenienţa ei, alege o apă plată care ştii că îi este prielnică sau fierbe şi răceşte apa pe care o utilizezi.

8. Este bine să iei cu tine, în bagajul copilului, căniţa, castronelul, linguriţa, baveţica, etc. Marea majoritate a copiilor răspund bine la schimbările de mediu, însă este o decizie înţeleaptă să îi păstrezi celui mic o doză de “cunoscut”, de “familiar”.

9. În funcţie de tipul de cazare ales şi de locul în care mergi, planifică din timp ce ustensile de bucătărie îţi sunt absolut necesare şi de care te poti dispensa. Vei fi uimită să vezi cât de uşor se pot înlocui unele cu altele!

10. Relaxează-te, eşti în concediu! Fă multe poze şi încearcă să te concentrezi pe lucrurile noi cu care intraţi în contact. Este primul concediu cu bebe, poate nu va fi perfect, dar cu siguranţă va fi unul de neuitat, aşa că…trăiţi-l la maxim!!!

Sursă foto: http://flic.kr/p/8weSzW