Ovăz integral, cea mai hrănitoare cereală

Ovăzul este o cereală anuală, de primăvară și de toamnă care, cel puțin la noi în țară, este mai comună în cultura de nutreț decât în cea culinară. Ovăzul diferă de celelalte cereale prin inflorescența lui,  neavând un spic propriu-zis. Poate fi găsit în mai multe varietăți, în funcție de gradul de prelucrare la care a fost supus:
ovăz integral – bobul are o coajă tare la exterior, care trebuie îndepărtată înainte de a fi consumat
ovăz decorticat – este obținut din orezul integral, prin îndepărtarea coajei de pe bob; este similar la aspect cu orezul brun; poate fi consumat ca atare, dar de cele mai multe ori este prelucrat în una din formele de mai jos
fulgi (crupe) de ovăz – sunt obținuți din boabe de ovăz decorticat trecute prin niște cuțite de oțel care le despică în 4; pentru că sunt obținute din ovăz integral, sunt foarte nutritive (fulgii de ovăz sunt cei mai hrănitori dintre toate cerealele integrale)
ovăz expandat – obținut din fulgi de ovăz ținuți la abur și apoi presați
făina de ovăz – obținută prin măcinarea ovăzului decorticat; se poate obține și prin râșnirea fulgilor de ovăz; făina se poate adăga în aluatul prăjiturilor, în pâine, în alte produse de panificație, în biscuiți sau supe creme.

Ce substanțe nutritive conține ovăzul?

Ovăzul este o sursă bună de elemente nutritive precum vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan și magneziu. De asemenea, ovăzul este o sursă bună de antioxidanți, fibre și de proteine.

Fibrele din fulgii de ovăz conțin un amestec de fibre solubile și insolubile. Una dintre componentele găsite în fulgii de ovăz – beta-glucanul – este o fibră solubilă despre care se consideră că are efecte benefice asupra nivelului de colesterol din sânge. Fibrele solubile se descompun pe măsură ce trec prin tubul digestiv, formând o substanță gelatinoasă care atrage câteva substanțe care provin din colesterol. Nivelul colesterolului rău este redus fără a fi afectat în vreun fel colesterolul bun. De asemenea, fibrele alimentare din ovăz sunt sățioase și previn mâncatul excesiv din timpul zilei, care poate duce la creștere în greutate și oboseală. Fibrele sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă, previn infecțiile cu diverse bacterii și constipația.

Pe lângă conținutul ridicat de fibre, ovăzul este bogat în magneziu, proteine și fosfor, nutrienți care sunt în strânsă legătură cu nivelul de energie. Ovăzul este și o sursă importantă de vitamina B1, esențială pentru producerea de energie.

Ovăzul conține de asemenea antioxidanți care ajută la formarea vitaminei E. Antioxidanţii din plante (din cerealele integrale și nu numai) sunt asociaţi cu reducerea riscului de apariţie a anumitor boli, inclusiv a bolilor cardiace şi a cancerului.

Când pot introduce ovăzul în alimentația copilului meu?

Ovăzul poate fi introdus în alimentația copilului începând cu vârsta de 6 luni. Totuși este bine ca acest lucru să se facă abia după o discuție cu medicul pediatru și respectand regula celor 4 zile.

Cum se alege și păstrează ovăzul?

Când achiziționați ovăz, fie vrac sau ambalat, asigurați-vă că nu are urme ale depozitării într-un loc umed – pentru varianta ambalat, asigurați-vă că ambalajul este etanș. Atât în varianta de cereală integrală, cât și în cea de făină, se păstrează pe parcursul mai multor luni (până la 1 an), în locuri răcoroase și uscate. Dacă, de exemplu, este foarte cald în locuință (pe timpul temperaturilor extreme de vara), atunci se poate depozita în frigider (indicat mai ales pentru făină).

Cum se poate oferi ovăzul bebelușilor?

Pentru ca fulgii de ovăz să fie mai gustoși, se pot amesteca cu lapte sau cu un iaurt de băut. În acest fel se crește și aportul de calciu si proteine. De asemenea, se mai pot adăuga și fructe, gustul devenind și mai atractiv pentru copii. Pentru bebelușii care nu digeră complet fulgii de ovăz, aceștia pot fi râșniți și încorporați în piureuri de fructe sau iaurt, în amestec cu alte cereale integrale sau semințe râșnite.

Făina de ovăz se poate amesteca cu alte tipuri de făina pentru prepararea biscuiților, prăjiturilor, pâinii sau altor produse de panificație.

Surse (en): http://health.learninginfo.org/benefits-oatmeal.htm
http://www.eatmoreoats.com/aboutoats.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Oat

Surse (ro): http://www.pravaliata.ro/cerealele.htm
http://www.tratament.net/ovazul/

Sursa foto: http://flic.kr/p/kUKe8