Orezul, un aliment bine tolerat de bebeluși

Alături de grâu, orezul (Oryza sativa) este astăzi una dintre cele mai consumate cereale din lume. Datorită proprietăților sale nutritive și gastronomice, el este alimentul de bază a peste jumătate din populația planetei. Dacă inițial era cultivat în China și India, diferitele tipuri de orez provin acum nu doar din Asia, ci și din Africa, America de Sud sau Europa.

Ce nutrienți conține orezul ?

Pe lângă celuloză, orezul conține o serie importantă de minerale : calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu, sulf, magneziu, mangan, iod, zinc și fluor. Sărac în proteine și grăsimi, el este bogat în amidon și reprezintă o sursă de vitamine A, B1, B6 și B12. Acestea se regăsesc în coaja bobului de orez, care este adesea eliminată în timpul procesului  industrial de prelucrare.

Ce beneficii aduce orezul organismului ?

Consumul orezului nedecorticat sau brun ajută la prevenirea bolilor de inima, a diabetului, a bolilor de rinichi cât și a obezității. Uleiurile nesaturate din orezul brun contribuie la reducerea colesterolului, iar fosforul din compoziția boabelor de orez stimulează sistemul nervos central.

Deoarece nu conține gluten, orezul este o alternativă foarte bună pentru bebelușii sau copiii care suferă de intoleranță la gluten. Totodată, el este un aliment cu ajutorul căruia veți putea prepara mese consistente pentru cei mici, în primele luni ale procesului de diversificare.

Când pot introduce orezul în alimentația copilului?

Puteți introduce orezul în alimentația bebelușului încă de la vârsta de 4 sau 6 luni, însă anumiți pediatri recomandă să așteptați pragul celor 6 luni. În general, orezul este bine tolerat de copii, fiind ușor digerabil și cunoscut ca un remediu împotriva diareei. Totuși, este bine să consultați medicul pediatru înainte de a introduce orezul în alimentația bebelușului și totodată să urmăriți regula celor 4 zile.

Cum alegem orezul ?

Există mai multe tipuri de orez, în funcție de mărimea boabelor (lung, mediu și scurt) și de textura acestuia (pufos, cremos sau lipicios). În privința culorilor, multitudinea de rețete utilizează orez alb, brun sau roșu.

Deși orezul este un aliment sănătos în sine, specialiștii ne recomandă să îl consumăm nedecorticat. Acest lucru se datorează faptului că în coaja bobului de orez se află uleiuri esențiale (două fosfolipide și un sterol), cu rol important în procesul de hrănire și de reparare al membranei celulare. Acest tip de orez poate fi procurat din magazinele de tip plafar sau din cele specializate în vânzarea produselor bio.

Orezul decorticat trebuie consumat cu precauție, deoarece el are un aport considerabil de hidrați de carbon în alimentația noastră și a copiilor noștri.

În comerț, veți întâlni de asemenea și “brizură de orez” sau “spărtură de orez ”. Această denumire corespunde unui produs rezultat din boabe de orez sparte sau din amestecul boabelor de orez sparte cu cele întregi. Deși comestibil, el este de calitate inferioară, ceea ce explică prețurile mai accesibile în comparație cu anumite varietăți de orez.

Cum prepar?

Pentru cei mai mici, amestecați făina de orez cu diferite combinații de fructe sau legume, obținând cereale instant. La prepararea acestora se utilizează apă fiartă și răcită, lapte- formulă sau lapte matern. Piureul de fructe sau de legumelaptele și iaurtul pot fi de asemenea preparate cu un amestec de făină de orez.

Surse(ro) :

http://www.adevarul.ro/life/sanatate/alimentatie/Orezul_prelungeste_viata_0_160784427.html
http://agricultura-romania.ro/orez-generalitati-si-intrebuintari/
http://www.bursaagricola.ro/Info-Orezul-3-24041-1.html
http://www.reteteleluiradu.ro/2009/07/07/foarte-pe-scurt-despre-orez/

Surse(fr):
http://www.unctad.org/infocomm/francais/riz/descript.htm
Sursă foto: http://flic.kr/p/9afN1X