Vitaminele sunt substanțe chimice complexe cu rol esențial în funcționarea normală a organismului uman, care, cu câteva excepții, nu pot fi sintetizate de către acesta. Vitamina C (cu denumirile acid ascorbic sau acid cevitaminic) este o vitamină pe care omul trebuie să şi-o procure din alimente (în timp ce majoritatea animalelor îşi sintetizează propria vitamină C). Este solubilă în apă și insolubilă în grăsimi, tocmai din acest motiv corpul uman nu o poate stoca, fiind necesară administrarea ei permanentă prin alimentație.
Majoritatea vitaminelor provin din surse naturale, fiind substanţe naturale conţinute în alimente. Inclusiv suplimentele pe care le ingerăm sub formă de tablete, prafuri sau lichide provin tot din alimente. Majoritatea vitaminelor sunt extrase din surse naturale primare, chiar dacă multe pot fi sintetizate în laboratoare. De exemplu, vitamina A provine în mod obişnuit din untura de peşte; vitamina B complex este extrasă din drojdie sau ficat; vitamina C are cele mai bune proprietăţi atunci când provine din măceşe (din boabele rămase după scuturarea petalelor).
Vitamina C sintetică este doar acid ascorbic, în timp ce vitamina C naturală, extrasă din fructele de măceşe, conţine întregul complex C care este mult mai eficient.
Ce rol are vitamina C în organism?
– îndeplineşte un rol primordial în formarea colagenului – factor esenţial în creşterea şi refacerea celulelor ţesuturilor, a gingiilor, vaselor sangvine, oaselor şi dinţilor; deci vitamina C ajută la vindecarea rănilor, a arsurilor şi a gingiilor sângerânde
– contribuie la prevenirea unui număr mare de infecţii virale şi bacteriene, stimulând, în general, sistemul imunitar
– este adjuvant în tratamentul răcelilor obişnuite
– neutralizează toxinele din organism
– oferă protecţie împotriva agenţilor cancerigeni; împiedică formarea substanţelor cancerigene numite nitrozamine
– acţionează ca laxativ natural
– menţine scăzut nivelul colesterolului din sânge; scade incidenţa cheagurilor de sânge în vasele sangvine
– reduce efectele unui mare număr de alergeni
– previne îmbolnăvirile de scorbut
– ajută la absorbţia fierului in organism
Care este cantitatea recomandată?
Necesarul de vitamina C al copiilor este de 1,5-2 mg/kilogram-corp/zi, în funcție de vârstă.
– 12 până la 25 mg pe zi pentru bebeluși
– 35 până la 65 mg pe zi pentru copii
– 60 până la 100 mg pe zi pentru adolescenți și adulți
Care sunt sursele bogate în vitamina C?
Cea mai bogată sursă naturală de vitamina C este fructul măceşului care conţine şi alte enzime ce permit buna asimilare a vitaminei C.
– măceșe 1500-2000mg /100g
– cătina 670 mg /100g (conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele)
– lychee 72mg /100g
– papaya 62mg /100g
– căpșuni 57mg /100g, afine, mure, zmeură 23-32mg /100g, coacăze negre 155-215mg /100g (cu o concentraţie de patru ori mai mare decât cea din portocale)
– citrice: portocale 53mg /100g, kiwi verde 98mg /100g (este mai bogat în vitamina C decât portocala), lamâi, grapefruit 34mg /100g
– avocado
– legume de culoare verde de ex. varza de Bruxelles
– urzică, mărar, pătrunjel
– roşii
– conopidă
– cartofi
Cantități orientative de vitamina C:
– 1 pahar de suc de portocale = 75mg vitamina C
– 1 pahar de suc de grapefruit = 60mg vitamina C
– 1 cană de căpșuni = 82mg vitamina C
– 1 roșie medie = 23mg vitamina C
– ½ cană de broccoli = 58mg vitamina C
– 1 cartof mediu, fiert sau copt = 26mg vitamina C
Vitaminele, în general, nu-şi pot îndeplini rolul în absenţa mineralelor. Pentru vitamina C cele mai indicate minerale sunt calciul, cobaltul, cuprul, fierul şi sodiul. Această vitamină este ușor oxidabilă și foarte sensibilă la caldură și la radiații infraroșii și ultraviolete.
Am găsit și o informație interesantă, pe care însă nu am verificat-o: vitamina C se recomandă în tratamentul preventiv al morţii subite la nou-născuţi.
Surse (en): http://www.scribd.com/doc/262279/Earl-Mindell-Biblia-vitaminelor
Sursă (ro): http://www.netmedic.ro/vitamina-c/
http://www.pediatrucluj.ro/2011/02/12/vitaminele-in-alimentatia-copiilor/
http://www.armonianaturii.ro/Vitamina-C-surse-naturale.html*articleID_1069-articol/
Sursă foto: http://flic.kr/p/9C65nN