Gălbenelele, plante de origine europeană, sunt cunoscute sub diverse denumiri în funcție de zona geografică. Astfel această plantă medicinală este întâlnită si sub denumirile populare de crăiță, coconițe, gălbenare, boace sau salomie. Științific se numesc calendula officinalis, nume dat de romani, deoarece înflorește în prima zi a fiecărei luni. Romanii foloseau gălbenelele ca leac pentru mușcăturile de scorpion, iar mai târziu, în război, soldații au descoperit că ajutau la vindecarea rănilor stopând sângerarea.
Ce substanțe nutritive conțin și ce beneficii aduc organismului?
Gălbenelele sunt bogate în ulei volatil, carotinoide, flavonoizi, polizaharide, acizi aromatici, mucilagii, rășină, dar și saponine, glicozide și steroli. Toate acestea au un puternic efect antiinflamator atunci când iau contact cu pielea.
Utilizate sub formă de ceai sau ca ulei esențial, ajută la circulația sângelui, cresc capacitatea corpului de a se vindeca. Datorită proprietăților antibacteriene și antiinflamatoare gălbenelele sub formă de cremă sau ceai au multe utilizări în ginecologie, dar alină și durerile sfârcurilor mamelor care alăptează. Prezența saponinelor, a rășinilor și a uleiurilor esențiale din flori conferă extractului de gălbenele proprietăți de vindecare și calmare a pielii iritate, inflamate sau uscate. Astfel crema cu extract de gălbenele este des utilizată la bebeluși pentru a preveni/trata eritemul fesier are apare frecvent după naștere.
Sterolii solubili în grăsimi ajută la menținerea pielii întinse și sănătoase, de aceea extractul de gălbenele este des întâlnit în cremele antirid. Gălbenelele nu vindecă doar rănile exterioare cauzate de piele uscată, răni sau arsuri solare ci au proprietatea de a trata gastrita sau hemoroizii.
Uleiul de gălbenele este utilizat pentru tratarea acneei, a eczemelor, a psoriazisului, a pielii crăpate, a iritațiilor de orice fel. Este de un real ajutor și în vindecarea unor ciuperci, a herpesului, a mușcăturilor de insecte, iar în cazul veninului de păianjen are efect tămăduitor. De asemenea reprezintă o alternativă naturală pentru tratarea venelor varicoase și a ulcerelor venoase. Cercetările asupra gălbenelelor continuă datorită proprietăților anticancerigene și s-au observat îmbunătățiri evidente în tratarea unor anumite forme de cancer atunci când au fost utilizate împreună cu alte plante medicinale.
Când pot introduce gălbenelele în alimentația copilului?
Dacă extractul/ crema de gălbenele poate fi utilizată încă de la 1 zi pe pielea bebelușului, ceaiul de gălbenele nu este indicat a fi consumat mai devreme de un an datorită posibilelor reacții alergice.Oricum este recomandat ca în cazul oricărui element nou adăugat în alimentația bebelușului să cereți sfatul medicului pediatru și să urmați regula celor 4 zile.
Cum aleg și care sunt modalitățile de utilizare ale gălbenelelor ?
Gălbenelele au o întreagă istorie ca plante medicinale, fiind utilizate încă din antichitate la greci și apoi la romani sub formă de ceai care avea rolul de a elimina stresul și insomnia. Tot în acea perioadă gălbenelele erau folosite în bucătărie, pentru îngrijirea pielii și erau totodată un simbol al frumuseții.
Gălbenelele sunt plante cu tulpina înaltă, ramificată și păroasă, cu flori centrale, tubuloase. Se găsesc în stare proaspătă de la începutul lunii iunie până în septembrie. Cea mai folosită parte o reprezintă florile a căror culoare variază în funcție de specie de la galben viu până la galben-portocaliu. Florile uscate rezistă până la 12 luni dacă sunt păstrate într-un loc uscat, în pungi de hârtie.
Petalele gălbenelelor pot fi folosite cu succes în salate pentru o aromă deosebită, cel mai des însă calendula este utilizată sub formă de infuzie, ceaiul fiind extrem de benefic organismului. Se mai pot obține tincturi, decocturi sau siropuri pentru diferite efecțiuni.
Surse(ro):
http://blog.biorigine.ro/beneficiile-oferite-pielii-de-galbenele/
http://www.sfatulmedicului.ro/Frumusete-si-intretinere/galbenelele-beneficii-oferite-pielii_10717
http://www.formula-as.ro/2008/823/medicina-naturii-44/galbenelele-calendula-officinalis-9722
http://www.frunza-verde.ro/galbenele
Surse(en):
https://www.taoofherbs.com/articles/115/HerbalTeaBenefits.htm
http://www.herbwisdom.com/herb-marigold.html
http://www.herbs-hands-healing.co.uk/books/online-books/in-a-nutshell-marigold-calendula-officinalis
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-235-CALENDULA.aspx?activeIngredientId=235&activeIngredientName=CALENDULA
Sursa foto: http://flic.kr/p/5oFCy6