Când vine vorba despre mâncarea gustoasă și sănătoasă a bebelușilor noștri, pe lângă ingredientele de cea mai bună calitate, avem nevoie de vase şi ustensile de bucătărie confecţionate din materiale care nu dăunează sănătăţii, aflate în stare bună, fără spărturi sau ciobituri. Pentru a vă fi mai ușor atunci când cumpărați vase de bucătarie, am adunat în acest articol câteva avantaje și dezavantaje ale principalelor materiale din care sunt fabricate acestea.
Vase din inox
Inox-ul este un aliaj între oțel, crom și nichel. Proporția ideală este de 18 % crom și 10 % nichel. Acest amestec este considerat a fi inox–ul de cea mai bună calitate. Vasele din inox rezistă foarte bine în timp și își mențin aspectul inițial, calități care se datorează cromului. Din interacțiunea cromului cu oxigenul la suprafața vasului se formează un strat protector extrem de subțire, ca o peliculă, care nu reacționează cu alte materiale și protejează vasul în timp.
Avantaje:
• este un material cu proprietăți inoxidabile (nu ruginește);
• inoxul în sine nu e un foarte bun conductor de căldură, de aceea este, de regulă, suflat peste o bază de aluminiu sau cupru; asociat cu unul dintre aceste metale, într-o oală cu fundul tip sandwich, inoxul este una din cele mai bune opțiuni disponibile actualmente pe piață;
• este excelent pentru prepararea la aburi, fiert sau prăjit şi necesită puţină grăsime, ajutându-vă astfel să gătiţi economic şi sănătos;
• nu este reactiv la acizii din mâncăruri, prin urmare nu le va altera aroma;
• sunt rezistente, nu se zgârie, vasele din inox rezistând ani de zile foarte bine, ceea ce amortizează costurile inițiale;
• sunt uşor de curăţat, păstrându-şi vreme îndelungată aspectul strălucitor; oalele din inox pot fi spălate la mașina de spălat vase și nu sunt sensibile la materialele abrazive.
Dezavantaje:
• prețul costisitor;
• greutatea este un alt neajuns al vaselor din inox, unele dintre ele fiind grele, însă aceasta e ceea ce le conferă durabilitate;
• în cazuri extrem de rare s-au înregistrat uşoare probleme la persoanele alergice la nichel, metal ce intră în componenţa aliajului de oţel inox.
Vase din teflon
Teflonul e un brand al firmei DuPont asociat unui material non-adeziv ce se numește de fapt politetrafluoretilena (PTFE) descoperit în 1938. Multe companii produc vase din același material, însă sub alte nume (de exemplu Xylan de la Whitford). În România însă, termenul Teflon este direct asociat cu tigăile confecționate din materialul mai sus amintit. Vasele din PTFE sau teflon au următoarele:
Avantaje:
• sunt foarte bune mai ales pentru prăjit şi copt; fiind antiadezive pot fi folosite în special la prepararea ouălor și a mâncărurilor cu pește, la o temperatura medie;
• necesită foarte puţină grăsime pentru preparare şi nu permite produsului să adere la suprafaţa vasului;
• sunt decente la preț, ușor de folosit și, mai ales, ușor de curățat (asigurați-vă că nu folosiți produse de curățat abrazive).
Dezavantaje:
• se zgârie foarte uşor şi de aceea este bine să nu folosiţi obiecte metalice ascuţite, cum ar fi furculiţa şi cuţitul sau materiale de curăţare abrazive, cum ar fi buretele de sârmă şi praful de curăţat (pentru manipularea produselor preparate în vase teflon, folosiţi numai obiecte din plastic sau lemn);
• Health Canada a atras atenția că vasele din teflon constituie un risc pentru sănătate atunci când sunt încălzite peste 300-350 grade Celsius;
• unele cercetări susțin că substanțele chimice folosite în fabricarea tigăilor din teflon sunt cancerigene, însă majoritatea studiilor efectuate pe această temă s-au dovedit neconcludente.
Vase din fontă
Fonta este un aliaj de fier, carbon și alte elemente, foarte căutat pentru vasele de bucătarie. Fonta este asociată, în mod tradițional, cu gătitul pe foc de lemne sau cărbuni și este ideală pentru acest tip de sursă de căldură. Fonta este un material greu și gros, care se încălzeste greu, dar reține căldura mult timp după ce a fost îndepărtată sursa de caldură (aduceți-vă aminte de vechile calorifere greoaie). Multe vase din fontă au învelișuri din ceramică la interior și exterior, sau în unele cazuri, au învelișuri protectoare non-adezive la interior.
Avantaje:
• sunt foarte rezistente; dacă sunt întreținute corespunzător, țin o viață-ntreagă;
• rețin căldura și o distribuie uniform, ceea ce evită situațiile în care mâncarea este arsă pe jumătate și pe jumătate crudă;
• rezistă foarte bine la călduri înalte, fiind la fel de bune și în cuptor, și pe aragaz;
• dezvoltă în timp, prin utilizare, o suprafață non-aderentă care este mai durabilă și decât cea de teflon.
Dezavantaje:
• greutatea ridicată le face mai greu de mânuit;
• se încălzesc greu, deci nu sunt o opțiune bună atunci când vă grăbiți.
Vase din ceramică
Ceramica este un foarte bun material de gătit, având proprietăți termice apropiate fontei, respectiv acumulează și degajă căldura în mod uniform și în timp relativ îndelungat.
Avantaje:
• un material excelent pentru gătit – cu proprietăți termice foarte bune, sănătos, durabil;
• comparativ cu fonta, ceramica este mai ușoară cu circa 30%.
Dezavantaje:
• are o rezistență mai slabă decât fonta, putându-se sparge sau ciobi (totuși, există în acest moment un producator – Emile Henry din Franța – care a reușit prin tehnici speciale, să realizeze un tip de ceramică care are proprietăți de rezistență deosebite, apropiate de cele ale fontei);
• preț ridicat.
Vase emailate
Vasele moderne din oţel emailat sunt de calitate şi nu dăunează sănătăţii, decât în cazul când prezintă ciobituri sau zgârieturi în suprafaţa de email din interiorul vasului. Este indicat să renunţaţi la folosirea lor de îndată ce apar aceste ciobituri, întrucât alimentele se vor lipi şi se vor arde uşor şi ce este mai grav este că în timpul preparărilor termice se pot face transferuri de metale şi elemente nocive, din materialul neprotejat, în produs.
Avantaje:
• sunt relativ ieftine;
• se mânuiesc ușor;
• se încălzesc repede.
Dezavantaje:
• prepararea în astfel de vase necesită un consum ridicat de energie;
• gătitul în vase emailate necesită utilizarea unor cantităţi mai mari de grăsime, acest lucru nefiind tocmai indicat.
Vase din aluminiu
Aluminiul este metalul cel mai frecvent utilizat în fabricarea vaselor de bucătărie. Este ieftin și versatil, ceea ce explică multitudinea de tipuri de vase fabricate din acest metal. Aluminiul este ușor și bun conducător termic (de 5 ori mai bun decât inoxul). În formă neprelucrată, este un material moale, mai puțin durabil în timp decât inox-ul. Aluminiul neprotejat se zgârie ușor și va începe să arate uzat. Din acest motiv, în prezent aluminiul nu prea este folosit fără să fie învelit cu un strat de material protector – de regulă un material non-adeziv la interior și un strat de protecție, de obicei colorat, la exterior.
Aluminiul neprotejat tinde să ardă mâncărurile, poate trece în mâncare (acest metal este toxic). În plus, este favorizată distrugerea vitaminei C.
Aluminiul dur este aluminiul supus unui procedeu electro-chimic de întărire-anodizare care îl durifică la suprafață, prin condensarea moleculelor din straturile superficiale. Acest proces este complet diferit de învelirea cu un strat de materiale protector, deși efectele pentru utilizare sunt similare. Aluminiul astfel obținut se mai numește și aluminiu eloxat. Suprafața vaselor din acest material este de 2 ori mai dură decât inox-ul. Ulterior, vasele confecționate din aluminiu dur sunt învelite cu un strat de material non-adeziv, deoarece procedeul electrochimic aplicat nu duce și la obținerea unor proprietăți anti-lipire a alimentelor.
Vase din aluminiu simplu
Avantaje:
• prețul scăzut;
• greutatea scăzută.
Dezavantaje:
• deși sunt ieftine, vasele din aluminiu simplu nu sunt chiar economice, întrucât se deteriorează rapid și trebuie înlocuite frecvent;
• încălzirea este neuniformă;
• nu au suprafață anti-aderentă, ca urmare tinde să ardă mâncărurile;
• poate trece în mâncare (acest metal este toxic);
• favorizează distrugerea vitaminei C.
Vase din aluminiu prelucrat
Unul dintre procedeele prin care se îmbunătățește calitatea vaselor din aluminiu este acțiunea electrolitică asupra suprafeței vasului, prin care se asigură o peliculă rezistentă, noncorozivă și antiaderentă. Așa sunt fabricate majoritatea tigăilor și oalelor antiaderente de calitate.
Avantaje:
• sunt rezistente la materiale abrazive;
• suprafața neaderentă este non-reactivă la acizii din mâncăruri;
• distibuția căldurii este uniformă;
• sunt rezistente și totodată fără o greutate mare, ceea ce le face ușor de mânuit;
• datorită suprafeței non-aderente sunt ușor de curățat.
Dezavantaje:
• au un preț destul de costisitor;
• vasele din aluminiu prelucrat în acest fel sunt predispuse la pete, de aceea este bine să nu fie spălate în mașina de spălat vase; de asemenea trebuie evitat contactul cu anumite alimente, de exemplu sucul de lămâie.
Sursă (en): http://eartheasy.com/blog/2009/01/healthy-cookware/
http://www.mnn.com/food/healthy-eating/questions/whats-the-safest-cookware
http://environment.about.com/od/healthenvironment/a/safecookware.htm
Sursă (ro): http://www.cevabun.ro/inapoi-la-cratita-ghidul-vaselor-de-bucatarie/
http://www.pentrugatit.ro/stiri/index.php?productID=2&discuss=yes
http://www.reteteculinare.ro/articole/cum_alegem_vasele_de_bucatarie/
Sursă foto: http://flic.kr/p/4eUTDV