4 sau 7 zile pentru un aliment nou?

4 sau 7 zile pentru un aliment nou?

Răspuns corect: ambele.

În ceea ce privește diversificarea alimentației bebelușului, există câteva aspecte de care orice mamă ar fi bine să țină cont. Unul dintre ele este numărul de zile în care să “testeze” alimentele nou introduse.

Dacă diversificarea alimentației începe înainte de 6 luni, termenul indicat de medici este de 7 zile pentru fiecare aliment. Asta din cauza faptului că bebelușii atât de mici sunt mai predispuși la probleme digestive și reacții alergice.

După 6 luni, termenul indicat de majoritatea medicilor este de 4 zile pentru orice aliment nou introdus în alimentația bebelușului.
Reacțiile alergice apar de obicei destul de repede – uneori chiar și la jumătate de oră de la momentul mesei. Dar alteori pot apărea chiar și în 3 sau 4 zile. De asemenea, problemele digestive pot apărea după mai multe zile.
Alegând schema de 4 zile, veți putea identifica și elimina imediat alimentul care a cauzat reacția alergică sau problema digestivă.

O variantă de introducere a noilor alimente pentru bebelușii care au deja 6 luni ar putea fi următoarea:
-zilele 1-4: alimentul A, de la 1 linguriță până la 10 lingurițe, depinzând de pofta de mâncare a bebelușului
-zilele 5-9: alimentul A + alimentul B, în cantități progresive
-zilele 9-12: alimentul A + alimentul B + alimentul C, în cantități progresive
și așa mai departe până când introducem majoritatea alimentelor.

Respectarea schemei de diversificare devine și mai importantă în cazul bebelușilor a căror familie are un istoric de alergii alimentare. Cunoașterea acestuia este foarte importantă și de mare ajutor în evitarea alimentelor “problemă” pentru noul membru al familiei.

Regula numărului de zile este strâns legată de regula introducerii alimentelor pe rând. Dacă introduceți câte un aliment la fiecare 4 zile vă va fi mult mai ușor să indentificați o posibilă reacție neplăcută.

Un alt aspect important este momentul din zi când introduceți noul aliment. Acesta ar fi bine să fie dimineața sau la prânz. Astfel, în cazul unor eventuale probleme, bebelușul va putea primi ajutor medical mult mai repede decât pe timpul nopții. Totodată, veți avea șanse mai mari să evitați nopțile nedormite din cauza disconfotului bebelușului.

Există însă și o veste bună. În jurul vârstei de 9-10 luni, când deja veți fi introdus majoritatea alimentelor în dieta bebelușului, puteți să scădeți gradul de alertă și totodată numărul de zile pentru un nou aliment. Totuși, pentru bebelușii cu o predispoziție la alergii sau probleme digestive, indicația ar fi să continuați schema de 4 zile până la vârsta de 1 an.
Și nu uitați! Consultați-vă medicul pediatru înainte de a introduce orice aliment nou în meniul copilului.

Procesul diversificării necesită timp, efort și multă răbdare. Negrăbind lucrurile veți evita situații neplăcute atât pentru bebeluș, cât și pentru voi, ca tineri părinți.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it