Soia, alimentul controversat al anilor 2000

Soia este cea mai răspândită leguminoasă din lume și unul dintre alimentele cele mai studiate și controversate din ultimii ani. În Statele Unite ale Americii, care produce mai mult de 50% din alimentele pe bază de soia din lume, a fost un întreg scandal, îndreptat în special împotriva marilor concerne alimentare, soia fiind văzută ca alimentul săracului ale cărei beneficii au fost supraestimate.

Soia este originară din Asia de Est, fiind utilizată inițial ca îngrășământ vegetal, datorită proprietății plantei de a fixa azotul în sol. Acum 2000 de ani a fost descoperit procesul de fermentare a soii, proces prin care sunt eliminate substanțele toxice, fiind astfel introdus în alimentație. A început să fie cultivată în Vest abia în secolul XX. Soia stă la baza multor alimente, cele mai cunoscute fiind laptele de soia și tofu (produse de soia nefermentate) și sosul de soia, miso, natto sau tempeh (produse fermentate).

Soia se înrudește cu lintea, mazărea, fasolea și năutul și are în general culoare galbenă, dar sunt și soiuri de culoare neagră, maro sau verde. Cel mai mare producător de soia este SUA (35%), urmată de Brazilia (27%) și Argentina (19%), în timp ce China produce doar 6%.

Ce nutrienți conține soia?

Se spune că o suprafață cultivată de soia produce mai multe proteine decât echivalentul altor culturi sau dacă pe acel teren s-ar crește vite. 150 de grame de soia asigură mai mult de 50% din nivelul zilnic necesar de proteine, aproximativ 50% de fier, în jur de 40% de fosfor și respectiv fibre. Conține de asemenea, toți cei 8 aminoacizi esențiali, vitaminele B1, B3 și B6 și este bogată în calciu și magneziu. Laptele și uleiul de soia sunt cele mai bune surse de lecitină care are un rol important în activitatea nervoasă.

Datorită conținutului important de nutrienți, soia este un aliment benefic sănătății cu precădere în ceea ce privește: reducerea colesterolului și stabilizarea nivelului de zahăr în sânge, prevenirea bolilor de inimă, a arterosclerozei, combaterea efectelor menopauzei (boli cardiovasculare, osteoporoză etc), reducerea riscurilor produse de diabet, a riscului de cancer de colon, prostată sau de sân. Studii recente au arătat beneficiile sale în îmbunătățirea funcției cognitive, în special a memoriei verbale.

Care sunt motivele de controversă?

Soia conține fitoestrogeni (isoflavone și daidzein) care sunt considerați de anumiți cercetători benefici în prevenirea cancerului (a se vedea punctul anterior) și de către alții cancerigeni sau care afectează funcția endocrină. În ceea ce privește consumul de produse de soia de către bebeluși, cercetătorii anti-soia consideră că fitoestrogenii (hormoni feminini, pe baza de plante) afectează dezvoltarea hormonală, aceștia contribuind la dezvoltarea sexuală precoce a fetelor sau inhibarea dezvoltării normale a testosteronului la băieți, ducând în cazul acestora din urmă la un comportament sexual confuz și chiar homosexualitate.

O analiză a studiilor existente, elaborată de autoritățile americane, a arătat că nu există informații suficiente pentru demonstrarea îmbunătățirii semnificative a sănătății, dar nici pentru demonstrarea efectelor negative. Totodată menționează că nu sunt date suficiente pentru a demonstra efectele estrogenice ale consumului de soia. Pe de altă parte, autoritățile britanice au recomandat părinților continuarea consumului de produse din soia potrivit instrucțiunilor medicului pediatru, argumentând că eventualele efecte negative ar fi fost descoperite în decursul celor 25 de ani de consum de produse din soia în Marea Britanie.
Pe de altă parte, rolul soii în prevenirea cancerului este în egală măsură controversat, din cauza conținutului mare de toxine naturale.

În al doilea rând, soia este unul dintre puținele alimentele care conțin valori importante de oxalați care, în concentrații mari în corp, se cristalizează și cauzează probleme de sănătate. Din acest motiv, se recomandă ca persoanele cu probleme de rinichi sau vezică să evite consumul de soia.

În al treilea rând, soia este una dintre culturile biotehnologice modificate genetic pentru a rezista ierbicidelor puternice. În 1997, aproximativ 8% din culturile de soia din Statele Unite erau modificate genetic, în 2010 acest procent ajungând la 93%. Produsele din soia modificată genetic conțin cantități mari de aluminiu, acesta fiind toxic pentru sistemul nervos și rinichi. Astfel că este indicat consumul de soia bio care, conform normelor internaționale, este cultivată din semințe nemodificate genetic. Pe de altă parte, produsele fermentate sunt de preferat, conținutul de toxine naturale fiind semnificativ redus prin fermentare.

Când pot introduce soia în alimentația copilului?

Soia este în egală măsură un aliment controversat atunci când este vorba de a-l oferi copilului. Se știe că este unul dintre principale alimentele care cauzează alergii și totodată sunt informații contradictorii cu privire la beneficiile consumului de produse din soia. Cu toate acestea, ca în cazul oricărui aliment, consumul moderat poate fi benefic organismului.
Așadar, dacă hotărâți să introduceți soia în alimentația bebelușului, puteți face acest lucru începând cu vârsta de 9 luni după ce ați consultat medicul pediatru. Este bine să urmați totodată regula celor 4 zile pentru a vedea o eventuală reacţie neplăcută.

Laptele de soia poate fi oferit bebelușului chiar mai devreme, la recomandarea medicului pediatru, în cazul în care nu poate fi asigurată alimentația naturală sau copilul este alergic la laptele de vacă.
Alergiile la soia sunt destul de comune în rândul bebelușilor, acestea putând fi depistate de la 3 luni. Nu se știe care dintre componentele din soia cauzează alergiile, dar au fost identificate cel puțin 15 proteine alergenice, motiv pentru care mulți părinți preferă să aștepte până la un an oferirea produselor din soia copilului.

Cum alegem soia?

Pentru a ne asigura că beneficiem de maximum de nutrienți, este indicat să consumăm soia nemodificată genetic și soia organică.
Soia proaspătă (edamame) trebuie păstrată în frigider și folosită în decurs de 2 zile. Congelată, rezistă câteva luni.
Soia uscată este comercializată la vrac, preambalată sau la conservă. Poate fi păstrată într-un recipient închis, într-un loc uscat, răcoros și ferit de lumină și rezistă până la 12 luni.

Cum se prepară?

Soia uscată se consumă fiartă după ce a fost înmuiată în apă rece pentru câteva ore (de regulă peste noapte, pentru 2 căni de boabe de soia fiind necesare 6 căni de apă). Prin înmuiere boabele își triplează volumul, timpul de fiebere se scurtează, iar soia este și mai ușor de digerat fiind eliminate multe dintre substanțele toxice. Chiar și înmuiată, soia necesită un timp lung de fierbere, de la o oră până la patru ore, astfel că puteți avea în vedere pregătirea unei cantități mai mari și congelarea unei părți.

Pe lângă produsele din soia existente, soia boabe poate fi folosită în supe, sosuri, piureuri, în timp ce tofu poate fi oferită ca finger food, fiind moale și ușor de mestecat.

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Soybean
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=79
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/infant-soy-allergy.html#ixzz1imaHTA5A
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/soy-baby-allergy.htm
http://www.ehow.com/info_10035488_can-baby-soybeans.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/1998946.stm
http://www.wnd.com/2006/12/39253/
http://www.soya.be

Surse (ro):
http://www.csid.ro/dieta/laptele-din-soia-mai-sanatos-decat-cel-de-vaca-3998011/?p=2 http://ligiapop.com/2010/07/21/adevarul-despre-soia-modificata-genetic/
http://www.utilecopii.ro/articole/sanatate/efectele-produselor-de-soia-asupra-copiilor/6331/
http://codexalimentarius.info/?p=705

Sursa foto: http://flic.kr/p/ayW5R7

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it