Semințe de in, o sursă importantă de acizi grași Omega 3

Numită și una dintre cele mai puternice plante-aliment, inul este cultivat atât pentru semințe (care se consumă ca atare sau din care se face ulei), cât și pentru fibrele sale, folosite în diverse industrii. Se mai utilizează și ca plantă ornamentală în grădini.

Semințele de in au fost cultivate încă de acum 5000 de ani în Babilon. Unul dintre împărații romani, Charlemagne avea atât de mare încredere în aceste semințe, încât a dat o lege prin care toți supușii lui trebuiau să le consume.  Acum, după tot acest răstimp avem confirmarea științifică că semințele de in pot reduce riscul bolilor de inimă, diverse forme de cancer, diabet și atac cerebral.

Din ce în ce mai mult, subtila lor aromă de nucă în combinație cu acizii grași Omega 3 fac din semințele de in o tot mai populară alegere pentru consumatorii îndreptați spre o dietă sănătoasă. Se găsesc sub formă de semințe întregi, măcinate sau de ulei.

Semințele de in sunt ceva mai mari decât semințele de susan, cu un înveliș tare, lucios și neted.
Există două tipuri principale de semințe: galben-aurii și maro. Indiferent de culoare, majoritatea varietăților au aceleași caracteristici și cantități de nutrienți. Excepție face un tip de semințe galbene numite solin (nume comercial – linola)  cu o concentrație mult mai mică de acizi Alpha-Linolenici (ALA) și concentrație mai mare de Omega 6. Deci trebuie să fim atenți când cumpărăm semințe de in, deoarece acest tip nu este cel pe care vrem să îl consumăm.

Ce nutrienți conțin semințele de in?

Semințele de in sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega 3, fibre dietetice și mangan. Totodată sunt bogate în acid folicvitamina B6 și minerale precum magneziu, fosfor și cupru.
O veste bună este că aceste semințe nu conțin gluten, putând fi consumate în siguranță de bebelușii cu intoleranță la gluten sau boala Celiacă.
Semințele de in conțin de 800 de ori mai mult Lignan decât alte plante-aliment. Lignanii sunt fitoestrogeni cu acțiune antioxidantă.
Acizii grași esențiali au un rol foarte important în creștere și dezvoltare. Semințele de in, spre deosebire de multe plante ce conțin mai mult Omega 6, oferă bebelușului căruia nu îi place atât de mult peștele, o importantă sursă de acizi grași Omega 3.

Efecte benefice

Semințele de in conțin atât fibre solubile cât și insolubile. Prezența lor ajută în constipație, deși dacă aceste semințe sunt consumate în cantitate mare fără suportul unei cantități adecvate de apă, poate avea efect contrar. Tot concentrația mare de fibre se crede a fi responsabilă cu reducerea colesterolului la adulți.
Consumul semințelor de in sprijină sistemul imunitar, oferind astfel unui copil o protecție importantă împotriva infecțiilor.

O lingură de semințe de in conține aproximativ 1,8 grame de acizi grași Omega 3. Prezența lor reduce inflamațiile, protejând organismul împotriva astmului, bolilor de inimă și artritei. Acidul Apha Linolenic (ALA) este foarte important în sănătatea sistemului osos, în special pentru femei. De asemenea, sprijină balansul hormonal și ovulația.
Antioxidanții prezenți în număr mare în aceste mici semințe, protejează organismul împotriva multor tipuri de cancer, printre care și cancerul mamar.

Vești bune și pentru bărbați. Există studii că semințele de in ajută la scăderea tensiunii arteriale la bărbații cu nivel crescut de colesterol și pentru cei cu cancer de prostată.

Scade nivelul zahărului din sânge.

Cum alegem și depozităm semințele de in?

Semințele de in se pot cumpăra întregi sau în varianta măcinată. Recomandăm achiziționarea celor întregi deoarece sunt și mai ieftine, iar nutrienții lor sunt păstrați intacți, protejați de învelișul exterior. În comparație, cele măcinate încep să își piardă din calități odată ce au fost expuse la aer și lumină. Puteți să le măcinați pe cele întregi, când aveți nevoie de ele, cu ajutorul unei râșnițe de cafea.

Semințele întregi se pot păstra într-un loc ferit de lumină și răcoros, unde pot sta până la un an.

Din cauza conținutului mare de uleiuri, semințele măcinate devin râncede în doar o săptămână la temperatura camerei. De aceea, ar fi bine să le cumpărați pe cele ce sunt păstrate în frigidere sau pe cele care sunt în vacuum și cu un ambalaj opac. Păstrați semințele măcinate cumpărate sau cele măcinate de dumneavoastră într-un recipient închis, în frigider, maxim o lună.

Dacă semințele măcinate au un gust cât de puțin amar, aruncați-le. Acesta este semn de râncezeală.

Uleiul din semințe de in se menține cel mai bine în sticle opace, păstrate la temperaturi scăzute. Își pierde gustul și nutrienții rapid dacă este expus luminii și temperaturii mari. Uleiul are un gust dulceag, similar nucilor. Nu se folosește la gătit. Adăugați-l în mâncăruri după ce au fost gătite.

Când pot introduce semințele de in în alimentația copilului meu?

Nu se recomandă servirea semințelor de in împreună cu primele alimente solide oferite bebelușilor.
Cum am menționat mai sus, aceste semințe ajută la eliminarea scaunelor și poate produce gaze. Pentru a evita orice disconfort, este bine să fie introduse după ce bebelușul a făcut deja cunoștință cu o gamă varinată de legume și fructe, cel mai bine după vârsta de 1 an. Dar, ca pentru orice aliment nou introdus în alimentația bebelușului, vă sfătuim să vă consultați cu medicul pediatru.

Pentru bebeluși, semințele de in ar trebui servite măcinate, nu doar pentru a evita riscul înecării, ci și pentru ca nutrienții să fie absorbiți mai bine de către organism. Cele întregi vor trece prin tractul intestinal intacte.

Pentru copiii mai mari și alți membri ai familiei, semințele întregi pot fi adăugate la coacerea pâinii sau în salate, dar ar trebui mestecate bine pentru a se bucura de toate substanțele nutritive.

Din punct de vedere nutrițional, semințele de in sunt mai bune decât uleiul de in. Acesta din urmă, deși conține uleiurile esențiale, nu are antioxidanții, fibrele și proteinele din semințe.

Cum se pot utiliza semințele de in?

Datorită gustului ușor dulce, semințele de in pot fi încorporate în mâncarea micuților, fără a fi chiar sesizate.
Începeți prin a oferi bebelușului doar o linguriță de semințe de in pe zi, odată cu o mâncare cu care este deja obișnuit, ținând cont și de regula celor 4 zile. Apoi puteți mări cantitatea până la maxim 2-3 lingurițe pe zi.

Cum le puteți include în mesele bebelușilor:

– adăugați-le în piureuri de fructe sau legume;
– în supe;
– măcinate sau sub formă de ulei în smoothie;
– presărați semințe măcinate pe legumele pregătite ca finger food;
– amestecați-le în brânza proaspătă sau în iaurt;
– înlocuiți cantitatea de făină folosită la gătit în procent de 25% cu semințe măcinate;
– în cereale;
– ca agent de legare în loc de ou. Amestecați o lingură de semințe de in măcinate cu 3 linguri de apă în acest scop.
– în loc de pesmet;
– în loc de ulei la copt. Doar folosiți o cană de semințe de in măcinate în loc de ⅓ de cană de ulei. Atenție, mâncarea va avea o culoare mai maronie din cauza aceasta.

Sunt mari speranțe în aceste mici semințe. Testele medicale au demonstrat-o. Natura ne uimește încă o dată și faptul că există și se utilizează de mii de ani ne oferă încă un motiv de încredere în semințele de in. Am aflat câte posibilități de utilizare are, deci nimic nu ne oprește în a oferi copiilor și familiei noastre șansa de a se bucura de efectele lor binefăcătoare.

 

Surse (en):
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/using-flax-in-your-baby-food-recipes.htmlhttp://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=81
http://www.webmd.com/diet/features/benefits-of-flaxseed

http://en.wikipedia.org/wiki/Flax

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it