Un cartof dulce sau o bombă cu beta-caroten?

Îl știam din filmele americane de la mesele de Ziua Recunoștinței. De relativ puțin timp a apărut și în hipermarketurile românești și cred că sunt și alții ca și mine care s-au întrebat cât de dulce poate fi un cartof și ce se poate face cu el. Mai apoi am aflat că e o importantă sursă de beta-caroten și că e mult mai sănătos decât cartoful obișnuit pe care toți îl știm. Chips-urile din acești cartofi dulci m-au făcut să mă simt mai puțin vinovată când m-am răsfățat cu o pungă.

După nume am spune că nu este altceva decât un banal cartof, doar mai dulce. De fapt această legumă, Ipomoea batatas, nu face parte din familia cartofului. 

Se crede că originea și-o are fie în America Centrală, fie în America de Sud. Polinezienii și maurii consumau cartoful dulce cu mult înainte de contactul cu exploratorii europeni. Membrii expediției lui Columb din 1492 au fost primii europeni care au gustat cartoful dulce și i-au lăsat numele originar de “batata” care a fost mai apoi dat și cartofului obișnuit, de unde confuzia de nume. O altă confuzie legată de cartoful dulce este cea cu leguma numită “yam”. Cu un gust mult mai fad și mai puține substanțe nutritive, yam-ul este o legumă mai lemnoasă, cu coaja mai aspră și fără nici o conexiune cu cartoful dulce. Denumirea de yam s-a dat în Statele Unite la început cartofului dulce de culoare portocalie, pentru a se distinge de ceilalți frați.

Cartoful dulce are o formă alungită, conică. Există în aproximativ 400 de feluri, cu coaja variind de la mov, roșie, maron și bej. Miezul poate fi bej, galben, portocaliu sau mov, deși cei mai întâlniți sunt cei alb-bej sau gălbui-portocalii.

Ce substanțe nutritive conține cartoful dulce?

Cartofii dulci sunt bogați în carbohidrați complecși, fibre dietetice, fier, vitaminele B6 și C.
Cartoful dulce este de asemenea considerat o sursă bună de cupru, potasiu și mangan.
Varietățile portocalii și galbene au un conținut ridicat de beta-caroten, precursorul vitaminei A. De aceea se încurajează cultivarea acestor specii în țări ca Africa, unde deficiența vitaminei creează mari probleme de sănătate. Toate speciile de cartofi dulci sunt bogate în antioxidanti.

Ce efecte benefice are cartoful dulce asupra organismului?

Ce nu se știe probabil despre această legumă este că în ciuda gustului ei dulceag, prin prezența carbohidratilor complecși ajută la reglarea glucidelor, scade rezistența la insulină, fiind benefică persoanelor cu diabet.
Pe baza acestor considerente nutriționale, Centrul pentru știință în Interes Public din America i-a acordat cel mai mare punctaj în comparație cu alte legume.

Când pot introduce cartoful dulce în alimentația copilului meu?

Cartoful dulce se numără printre primele legume recomandate în începerea diversificării alimentației la bebeluși, fiind în general foarte bine digerat de organism, încă de la vârsta de 6 luni.
Deși destul de rare, alergiile la cartof dulce pot exista. Reacțiile pot apărea la scurt timp după consum și pot include unul sau mai multe simptome ca: mâncărimi, erupții, umflături la nivelul gurii sau dureri abdominale. O discuție cu medicul pediatru cât și respectarea regulii celor 4 zile vă sunt recomandate.
Alergiile la cartoful dulce pot să dispară cu vârsta sau pot însoți individul și la maturitate.
Sunt cazuri, și nu puține, în care persoanele alergice la cartoful obișnuit au o tolență foarte bună la cartoful dulce. O discuție cu medicul dumneavoastră poate clarificare această problemă.

Cartofii dulci conțin oxalați, de aceea persoanelor cu calculi renali nu le este recomandat consumul.

Cum alegem și depozităm cartoful dulce?

Alegeți tuberculii fermi, fără crăpături, lovituri sau puncte moi. Încercați să evitați cumpărarea celor ținuți în frigidere pentru că expunerea la temperaturi scăzute alterează gustul. De asemenea, încolțirea este un semn al alterării.
Locul de depozitare ideal pentru cartofii dulci ar fi o pivniță, dar pentru că nu multă lume deține una, păstrați-i într-un loc întunecos, răcoros, bine ventilat, unde stau proaspeți până la 10 zile. Alegeți o pungă de hârtie în locul celei de plastic.

Cum se poate găti cartoful dulce?

Cercetări recente au arătat că minimum 3-5 grame de grăsimi incluse în porțiile de cartof dulce măresc cantitatea de beta-caroten absorbită de organism. Această cerință poate fi ușor mulțumită prin adăugarea de puțin ulei, unt sau nuci.

Pentru că majoritatea substanțelor nutritive sunt concentrate în apropierea cojii, se recomandă gătirea cu tot cu coajă, apoi decojirea.

Printre metodele sănătoase de a găti cartoful sunt fierberea la abur, fierberea în apă a cartofului în coajă, coacerea.

O sugestie de preparare la abur ar fi felierea cartofului dulce, fierberea pentru aproximativ 7 minute, apoi condimentarea cu diverse mirodenii: scorțișoară, nucșoară, cuișoare.

Cartofii dulci copți sunt buni atât calzi cât și reci.
Se pot consuma în combinații dulci sau sărate.

Suntem siguri că imaginația bogată a mămicilor va produce multe idei de rețete delicioase pentru prichindeii lor din această minunată legumă. Sperăm că v-am dat impulsul și curiozitatea. Încercați rețetele existente deja pe site care includ cartof dulce. Cu siguranță vor urma și altele.

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_potato
http://centeryourhealthblog.blogspot.com/2010/12/sweet-potatoes-vs-yams.html
http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=64
http://www.nutrition-and-you.com/sweet_potato.html
http://www.livestrong.com/article/535968-sweet-potato-allergies/

Sursă foto: http://flic.kr/p/7sV7gm

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it