9 lucruri interesante despre portocale

Portocalele sunt printre cele mai populare fructe din lume, iar asta nu-i de mirare. O bună și aromată sursă de vitamina C, este preferata copiilor atunci răcelile îşi fac apariţia, iar sistemul imunitar are nevoie de susținerea unei alimentații bogată în vitamine. Deși renumite pentru efectele benefice în lupta împotriva răcelilor, există câteva lucruri mai puţin cunoscute despre portocale. Să le împărtășiți şi cu cei mici!

Iată câteva lucruri interesante despre portocale:

1. Portocale verzi

Portocalele care se coc în copac nu se strică dacă nu sunt culese la timp, ci îşi schimbă culoarea cojii din portocaliu în verde. Acest proces nu alterează în niciun fel gustul sau calitatea lor nutritivă.

2. Seminţe

Pe principiul minimalist, „mai puţin înseamnă mai mult”, dintr-o sămânţă de portocală vor creşte mai multe plante.

3. Cel mai mare producător

Brazilia are cea mai mare producţie de portocale din lume, de aproximativ 17.8 miliane de tone pe an. Din totalul producţiei de portocale la nivel mondial, de aproape 70 de milioane de tone, 85% sunt procesate şi transformate în suc.

4. Puţină istorie

Portocalele au fost cultivate la început în Asia, acum mai bine de 6000 de ani, de unde au călătorit în Africa, Europa și mai târziu în America. Se crede că într-una din legendele din mitologia greacă ar fi apărut sub denumirea de „mere aurii”, pe care Hercule le-a furat din Grădina Hesperidelor.

5. Fibre

Portocalale au un conţinut mare de fibre, mai mult decât majoritatea fructelor şi legumelor.

6. Rezistenţă

Portocalul este atât de rezistent încât mai mulţi copaci sunt doborâţi de fulgere decât de dăunători sau boli. Un portocal poate supravieţui şi 50 de ani dacă are condiţii climatice propice.

7. Varietăţi

Există mai mult de 600 de varietăţi de portocale, însă printre cele mai cunoscute sunt: Valencia (dulci şi zemoase),  Navel (la unul dintre capete, coaja se aseamănă cu ombilicul uman, de unde i se trage şi numele – „navel” = ombilic, în limba engleză ) sau portocalele roşii.

8. Uleiuri volatile

Coaja portocalei este intens parfumată datorită uleiurilor volatile, care sunt extrase şi folosite în aromaterapie și prepararea parfumurilor. Din petalele florilor de portocal se obţine apa de portocal, folosită pentru a da aromă deserturilor.

9. Pesticid natural

Coaja portocalei conţine nişte substanţe care resping dăunătorii din grădină, aşadar poate fi folosit ca pesticid natural.

Surse:
http://www.dailyworldfacts.com/orange-fact/
http://www.softschools.com/facts/plants/orange_facts/611/
http://topfoodfacts.com/fact-of-the-day-oranges/

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it