3 metode pentru a curăţa un dovleac

Dovlecii sunt printre cele mai iubite legume ale toamnei, insă curăţarea lor poate da multe bătăi de cap amatorilor de plăcintă sau supe acrișoare cu dovleac. Astăzi vă oferim câteva metode pe care le puteţi încerca atunci când pregătiţi reţeta preferată cu dovleac.

3 metode pentru a curăţa un dovleac

Mai întâi, vă dau un pont pentru a asigura o suprafaţă de lucru curată, cu cât mai puţin efort. Folosiţi câteva foi de ziar pentru a acoperi masa pe care lucraţi. Astfel, nu veţi găsi nervuri din interiorul dovleacului, uscate şi lipite de masă. Dovleacul vă va solicita destul de mult cât să nu mai aveţi prea multă energie şi pentru curăţat.

Următorii paşi se aplică indiferent de tipul de dovleac sau metoda aleasă, care se diferenţiază doar la momentul decojirii.

  1. Se spală bine coaja dovleacului. Acest pas poate fi unul dificil dacă aveţi de a face cu un dovleac uriaş, de care am tot avut eu parte în ultimii ani (care era la fel de greu cât copilul meu la 2-3 ani). Ţineţi minte că, deşi coaja va fi eliminată, aceasta trebuie spălată pentru ca miezul să nu intre în contact bacterii sau pesticide (în cazul în care nu provine dintr-o cultură bio). Dovlecii mai mari se pot şterge bine cu o cârpă umedă sau, dacă aveţi cum, le puteţi face o baie cu furtunul în gradină.
  2. Folosiţi un tocător mare și un cuţit zimţat pentru a tăia dovlecul în jumătate, pe lângă codiţa. Se poate folosi şi un cuţit mare, foarte bine ascuţit, însă cel zimţat oferă mai mult control, prin mişcarea de tip ferăstrău, decât cel ascuţit care poate aluneca și provoca accidente nedorite. Coada este foarte tare aşa că poate fi o misiune imposibilă să încercaţi să îl tăiaţi chiar pe mijloc. Aşezaţi dovleacul în aşa fel încât să aibă stabilitate pe masă. Dacă forma nu îi permite, puteţi tăia un capac, la capătul opus codiţei, pentru a obţine o suprafaţă plată pe care să îl aşezaţi.
  3. Curăţaţi interiorul cu o lingură mare, pentru salată, sau cu o cupă pentru îngheţată, dacă nu vreți să folosiți mâna. Seminţele se pot păstra pentru a fi uscate şi consumate ca atare sau în diverse preparate, ori pentru a planta dovleci anul viitor.
  4. Jumătăţile se taie la radul lor în jumătate, şi tot aşa până când obţineţi felii de o dimensiune care să fie uşor de manevrat.

Mai departe avem trei variante de curăţare a cojii.

Metoda 1:

Preîncălziţi cuptorul și aşezaţi sferturile sau feliile de dovleac într-o tavă, împreună cu o jumătate de cană cu apă. Lăsaţi să se coacă la foc mare (200°C) atât cât este nevoie pentru a înmuia coaja dovleacului. Aceasta este cea mai sigură metodă dacă aveţi de-a face cu un dovleac mare, cu coaja tare. Miezul dovleacului se va coace şi el, deşi nu integral, aşa că alegeţi metoda aceasta doar pentru cantitatea pe care aveţi de gând să o gătiţi o dată. Pentru feliile rămase, optaţi pentru varianta 2.

Timpul necesar depinde foarte mult de dimensiunea dovleacului, în jur de 15-20 de minute. Verificaţi duritatea cojii din 5 în 5 minute cu ajutorul unei furculiţe. Dacă străpunge coaja, înseamnă că este gata. Acum se poate decoji cu uşurinţă cu ajutorul unui cuţit de curăţat. Dacă intenţionaţi să pregătiți piure de dovleac, îl puteţi lăsa în cuptor până este gata şi scoateţi miezul foarte uşor cu o lingură.

Metoda 2:

Se foloseşte un cuţit de curăţat, pentru a elimina cu atenţie coaja groasă a dovleacului. După curăţare, cantitatea de dovleac în exces poate fi tăiată cubuleţe şi pusă la congelator, în pungi de plastic.

Metoda 3:

În cazul dovlecilor plăcintari, coaja poate fi mult mai moale decât a altor tipuri, aşadar cel mai uşor este să folosiţi un aparat de decojit, pe care îl folosiţi cu succes şi la curăţarea cartofilor sau a castraveţilor.

Dintr-un dovleac mare obişnuiesc să fac o supă cremă cu iaurt, o prăjitură şi din ce rămâne pun câteva punguţe la congelator. Care sunt preparatele voastre preferate cu dovleac?

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it