De ce si cum se reciclează uleiul alimentar uzat?

Uleiul este un ingredient nelipsit din bucătărie, pe care îl putem utiliza în nenumărate modalităţi, de la a-l stropi pe salate sau feliile de pâine pentru bruschete, până la a prăji gogoşi sau pachețele de primăvară. Deşi prăjirea alimentelor este o metodă culinară care nu îşi are locul în alimentaţia copiilor mici şi este de evitat chiar şi de către adulţi, exista reţete care pe care ne dorim să le recreem din când în când. În această situaţie este indicat să folosim uleiuri potrivite pentru mâncărurile prăjite, cu un punct de ardere ridicat. Citiţi multe despre tipurile de ulei în articolul: Uleiuri și temperatura de gătire a lor.

Motive pentru a recicla uleiul alimentar uzat

Dar ce facem cu uleiul rămas după ce ne delectăm cu ocazionalele scovergi ale bunicii? Sub nicio formă nu trebuie să aruncăm uleiul uzat la chiuvetă! Iată câteva motive pentru care este bine să colectăm selectiv şi să reciclam uleiul alimentar uzat:

  • Uleiul uzat aruncat la chiuvetă se depune pe pereții sistemului de canalizare, degradând ţevile şi provocând efecte nedorite precum coroziunea țevilor de scurgere şi îngreunarea funcționării stațiilor de epurare.
  • Costurile de întreţinere ale stațiilor de epurare, a țevilor și sistemului de canalizare pot ajunge până la de cinci ori mai mari decât decât în mod obişnuit, rezultând într-un cost crescut pentru întreaga comunitate.
  • Aruncarea în condiţii improprii a uleiului alimentar are un impact negativ major asupra mediului înconjurător. Toate formele de viaţă au nevoie de apă pentru a supravieţui, iar atunci când uleiul alimenar este vărsat în sistemul public de canalizare, poate ajunge în râuri, lacuri, având un efect distrugător asupra peştilor, plantelor, păsărilor şi nu numai.
  • Mai mult de atât, curăţarea apelor este grea şi costisitoare. Știaţi că numai un litru de ulei contaminează un milion de litri de apă?

Cum se colectează uleiul alimentar uzat?

Vestea bună este ca uleiul alimentar uzat poate fi reciclat prin tehnologii specifice şi refolosit ca sursă de energie alternativă. Dintr-un litru de ulei alimentar uzat rezultă aproximativ 0.90 litri de biodiesel, iar pentru a colecta selectiv şi a recicla uleiul uzat avem de urmat câtva paşi extrem de simpli:

  • Lăsaţi uleiul în vasul în care a fost gătit până se răceşte complet. Nu încercaţi să îl vărsaţi într-un alt recipient cât timp este încă fierbine pentru că există riscul de accidentari severe. Când cantitatea de ulei rămasă este prea mică pentru a fi turnată într-un alt vas, acesta poate fi şters cu un şerveţel şi aruncat la gunoi.
  • Alegeţi un recipeint în care să colectaţi uleiul folosit. Puteţi folosi sticle de plastic (de 2 sau 5 litri), găletușe , sau orice recipient cu capac.
  • Donaţi uleiul uzat organizaţiilor de protecţia mediului. În oraşele mari există programe gratuite de colectare a uleiului sau firme care plătesc pentru colectarea unor cantităţi mai mari de ulei.
  • În cazul în care donarea/reciclarea uleiului nu este o opţiune viabilă, puteţi arunca la gunoi recipientul cu ulei, după ce aţi înfiletat cu atenţie capacul acestuia.

Spor la gătit şi reciclat!

Surse:
http://www.wikihow.com/Dispose-of-Cooking-Oil
http://www.scribd.com/doc/7191794/Cooking-Oil-Waste#scribd
http://www.uleiosul.com/
Sursa foto:
https://flic.kr/p/8GsZGy

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it