Ulei de cocos, un ulei exotic și sănătos

Din miezul nucii de cocos se obține ulei de cocos, folosit de mii de ani în țările tropicale. Studiile au arătat că națiile cu diete bazate pe consumul de ulei de cocos au o stare de sănătate mai bună și suferă mai puțin de bolile moderne, întâlnite la popoarele din vest, unde acest ulei este consumat în cantități mici.

 

Uleiul de cocos oxidează greu din cauza conținutului mare de grăsimi saturate. Drept urmare, nu râncezește ușor și rezistă până la 2 ani fără să se strice.
Uleiul de cocos este solid la temperatura camerei, ca și untul. La temperaturi mai ridicate (peste 24 de grade Celsius) devine uleios şi se topeşte foarte uşor în contact cu pielea.
Este foarte stabil la temperaturi înalte, de aceea poate fi folosit la toate tipurile de gătit, inclusiv prăjeli. Acest tip de ulei oferă o cantitate mare de vitamine și minerale, conținând în cea mai mare parte substanțele nutritive existente în nuca de cocos.
Uleiul de cocos are în principal proprietăți antimicrobiene, antibacteriene și antifungice.

Când pot introduce ulei de cocos în alimentația bebelușului?

Deși în culturile consumatoare, nuca de cocos este considerată un aliment de bază, ea a fost totuși încadrată în categoria nucilor de copac (deși nu este) și considerată cu potențial alergen.
Așadar este indicat să se înceapă consumul de ulei de cocos la copiii peste vârsta de 1 an și după consultarea în prealabil a medicului pediatru și respectarea regulii celor 4 zile.

Ce substanțe nutritive conține uleiul de cocos?

Nuca de cocos este foarte bogată în grăsimi saturate, mononesaturate, polinesaturate, carbohidrați, zaharuri, fibre și proteine.
Conține vitamine ca vitamina C, niacina, acid folic, vitamina B, și minerale precum magneziu, fier, fosfor, zinc, calciu, potasiu.

Deși uleiul de cocos conține în procent de peste 90% grăsimi saturate, acest tip de ulei este unicul din regnul vegetal care are o concentrație ridicată de acizi grași cu lanț mediu, cu efect benefic pentru organism. Aceștia ajung mult mai repede în ficat pentru a produce energie, fiind ușor de digerat. Dintre ei amintim acidul lauric, acidul capric și acidul caprilic. Aceștia sunt agenți antimicrobieni puternici, cu o eficiență ridicată împotriva virusurilor, ciupercilor și a multor bacterii.
Cel mai important este acidul lauric (care se găsește din abundență în laptele matern uman și se transformă în organism într-o substanță numită monolaurin). Monolaurinul contribuie la creșterea imunității, luptă împotriva virusurilor, bacteriilor și a diverse boli precum herpes, citomegalovirus, gripă etc.

În urma unor studii, cercetătorii au confirmat că acidul lauric existent în uleiul de cocos, combinat cu uleiul de oregano pot distruge stafilococi și unele bacterii, mult mai eficient decât unele tipuri de antibiotice și antifungice . De asemenea, rolul pozitiv pentru organism al acidului lauric a fost confirmat în prevenirea unor forme de cancer.
Uleiul de cocos conține în proporție de peste 40% acid lauric fiind cea mai bogată sursă disponibilă în mod natural.

Studiile au demonstrat, de asemenea, utilitatea în prevenirea și tratarea bolilor de rinichi, de inimă, tensiune arterială ridicată, diabet, SIDA și cancer.

Utilizări ale uleiului de cocos:

  • ca adaos de grăsime în mâncare după vârsta de 1 an, atât în stare crudă cât și în mâncare gătită
  • pentru masajul bebelușului pe post de loțiune
  • pentru tratarea iritațiilor fesiere datorate scutecelor
  • pentru protecție solară, ca atare sau ca ingredient de bază în cadrul cremelor homemade de protecție solară, precum și pentru calmarea/hidratarea pielii după expuneri la soare.

Cum alegem uleiul de cocos?

Se întâlnesc 2 categorii de ulei de cocos: virgin și rafinat.
Acestea sunt uleiuri pure, fără alte adaosuri, iar diferența dintre ele constă în modalitatea de producție și rafinare, fiind recomandat consumul de ulei organic virgin, obținut prin presare manuală.

Surse (ro):
http://www.sfaturilebunicii.ro/2011/05/12/pasta-de-din%C8%9Bi-cu-ulei-de-cocos/
Surse (engl):
http://www.organicfacts.net/organic-oils/organic-coconut-oil/health-benefits-of-coconut-oil.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil
http://coconutoil.com/coconut-oil-benefits-what-kind-of-coconut-oil-offers-the-most-benefits/
http://wellnessmama.com/2072/benefits-of-coconut-oil/

Sursă foto: http://flic.kr/p/cE9RD7

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it