7 lucruri interesante despre nuci

Nucile nu sunt doar o gustare excelentă, de care parcă nu ne mai săturăm, mai ales în perioada în care sunt proaspăt culese. Sunt pline de substanţe nutritive cu efecte uimitoare pentru creier şi inimă. Deşi gustul şi proprietăţile lor ne sunt binecunoscute, vă vom împărtăşi câteva lucruri pe care probabil nu le ştiaţi despre nuci şi care îi vor fascina pe cei mici.

Iată câteva lucruri interesante despre nuci:

1. Copac străvechi

Nucile sunt unele dintre cele mai vechi alimente care cresc în copaci. Există dovezi că ar fi existat şi acum 12 000 de ani.

2. Aliment-medicament

Nucile au fost recunoscute de mult timp pentru importantele proprietăţi medicinale. Consumul de nuci este asociat cu reducerea riscului de a dezvolta cancer, sănătatea inimii şi a creierului, efectul antioxidant, controlul greutăţii, fertilitatea masculină şi diabetul. Printre altele, mai sunt considerate a fi un bun remediu pentru respiraţia urât mirositoare.

3. Hrană pentru creier

Denumirea pe care au acordat-o grecii nucilor este „karyon”, însemnând cap. Motivul este evident, datorită asemănării nucii cu creierul uman. Oare ştiau ei că este mai mult decât o asemănare, iar creierul este un principal beneficiar al consumului de nuci?

4. Copac impunător

Nucul este un arbore viguros, ce poate atinge înălțimi de 30 de metri. Are o coroană bogată, dar și o rădăcină puternică şi de temut pentru plantele care cresc în preajma sa. Aceasta emană un compus chimic care împiedică dezvoltarea altor plante în imediata sa apropiere.

5. Valabilitate

Odată sparta coaja nucii, la contactul cu oxigenul din aer, miezul va deveni rânced în scurt timp datorită conţinutului mare de uleiuri.

6. Remediu din frunze

Anumiţi compuşi care se extrag din frunzele nuculuisunt folosiţi pentru a îmbunătăţi funcţia hepatică şi renală, precum şi a reduce nivelul de zahăr din sânge.

7. Arbore centenar

În funcţie de specie, un nuc poate supravieţui între 50 şi 250 de ani.

Surse:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/05/19/7-walnuts-benefits.aspx
http://www.nutritioulicious.com/2010/10/interesting-walnut-facts/
http://www.softschools.com/facts/plants/walnut_tree_facts/614/