5 lucruri interesante despre coacăze

Mici „bombe” cu vitamina C, coacăzele sunt recunoscute pentru proprietăţile depurative, vitaminizante, imunostimulatoare şi antiinflamatoare, dar nu numai. Efectele terapeutice ale acestora sunt atât de puternice încât sunt considerate a fi miraculoase tratamente naturale pentru multe afecţiuni.

Iată câteva dintre lucrurile pe care poate nu le ştiai despre coacăze:

Aliment medicament

Mai mult decât o sursă excelentă de vitamina C (100 de grame de coacăze furnizează 300% din necesarul zilnic pentru un adult), coacăzele conţin cantităţi importante de antocianine (unul dintre compuşii care le oferă statutul de aliment cu puternic efect antioxidant) şi flavonoizi (beta-caroten, zeaxantină şi criptoxantină, cunoscute pentru scăderea riscului de a dezvolta anumite forme de cancer sau boli neurologice, pentru incetnirea procesului îmbătrânirii, şi reducerea inflamaţiilor). Sunt considerate unele dintre cele mai bune surse de antioxidanți, furnizând de 2 ori mai mulți antioxidanți decât afinele.

Fructul interzis

Cultivarea şi importul de coacăze a fost interzis SUA până în anul 2003, după o perioadă de aproape un secol, deoarece se credea că ar ajuta la răspândirea unei ciuperci care s-ar fi transmis de la pin la coacăz şi invers. Dacă unele state au anulat interdicţia începând cu 1966, în unele părţi ale ţării coacăzele au continuat să fie considerate fructe interzise până de curând.

Puţină istorie

Deşi în prezent sunt cultivate în toată lumea, coacăzele își au rădăcinile în Europa şi nordul Asiei. Prima atestare istorică a miraculoaselor fructe este din Rusia, în secolul al 11-lea când erau cultivate în diverse zone, chiar şi în oraşe sau în grădinile manăstirilor.

Popularitate înfloritoare în vremuri grele

Recoltele de coacăze există în Europa de mai bine de 500 de ani, însă popularitatea lor era destul de scăzută, mai ales în Marea Britanie, înainte de al II-lea Război Mondial. Asta pentru că gustul lor este unul puternic astringent. Datorită resurselor limitate, de fructe de import bogate în vitamina C, precum portocale sau lămâi, englezii au fost nevoiţi să se reorienteze spre fructe locale care să conţină vitamina esenţială pentru un organism puternic. Astfel, au început să cultive coacăze pentru a fi folosite în băuturi aromate şi alte produse savuroase.

De evitat înainte de intervenţii chirurgicale

Coacăzele ajută la scăderea tensiunii arteriale şi subțiază sângele în mod natural, ajutând la prevenția formării cheagurilor de sânge. Deşi această caracteristică poate fi una pozitivă în anumite situaţii, în cazul unor intervenţii chirurgicale este indicat să se evite consumul de coacăze şi/sau să se oprească tratamentul cu remedii naturale din coacăze cu aproximativ 2 săptămâni înainte operaţie. Motivul de îngrijorare este că ar putea creşte riscul de sângerare în timpul şi după operaţie.

Surse:
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1085-black%20currant.aspx?activeingredientid=1085&activeingredientname=black%20currant
http://www.specialtyproduce.com/produce/Black_Currant_Berries_20071.php
http://foodfacts.mercola.com/black-currant.html
http://www.softschools.com/facts/plants/black_currant_facts/1565/
http://fresh.co.nz/8-amazing-facts-about-blackcurrants/

Sursa foto:
https://flic.kr/p/a8N5eN