Gustări sănătoase

Majoritatea nutriționiștilor ne recomandă să avem trei mese principale și două gustări pe zi.

Pentru copii acest lucru este cu atât mai important. O gustare le dă energia necesară să continue jocul sau să se concentreze asupra altor activități. Fructele, legumele și cerealele integrale pot fi o gustare sănătoasă cât și apestisantă pentru un copil.

Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să faceți gustările și mai atrăgătoare:

  • Lăsați copilul să-și aleagă ce dorește să mânânce. Țineți cont însă ca alimentele să fie și sănătoase și bogate în elemente nutritive. Îi puteți astfel oferi fructe, legume, cereale integrale – preparate sub formă de biscuiți, prăjituri sau în stare naturală în amestec cu iaurt. Chiflele din cereale integrale, mici tortila merg foarte bine drept gustări.
  • Pregătiți sosuri cu care se pot combina diferitele gustări. Puteți oferi chiar humus, iaurt cu mentă, ulei de măsline cu puțină lămâie și condimente după gust și vârstă. Frișca preparată în casă din smântână, sosul de mere și iaurtul cu vanilie pot fi servite cu fructe și cereale.
  • Implicați copilul în pregătirea mâncării. Chiar și cei mici de tot se vor distra să pună bucățile de fructe în cutia special pregătită. Pe cei mai mari îi puteți lăsa chiar să înfigă frigărui din diverse fructe, să își prepare singuri un mini sandviș sau chiar o pizza cu făină integrală, sos natural de roșii și puțină mozarella.
  • Înghețați sau faceți combinații cu fructe din congelator. O mână de fructe de pădure congelate combinată cu o banană și dacă vreți, puțin lapte poate fi o gustare plină de vitamine, sănătoasă dar în același timp foarte gustoasă.
  • Schimbați. Multe dintre deserturile clasice pot fi preparate cu făină integrală. Zahărul se poate înlocui sau omite și rețetele pot fi adaptate în funcție de regimul și sensibilitățile fiecărui copil.
  • Creați un ritual. Fie că luați gustarea într-un anumit loc sau că stabiliți un mic ritual, țineți cont de el. Copii se simt confortabil când știu deja ce se va întâmpla, sunt mai liniștiți și mai dispuși să savureze texturi și gusturi noi.
  • Respectați intervalul orar la care serviți gustările. Specialiștii recomandă ca între o masă principală și o gustare să treacă două ore pentru ca mâncarea să aibe timp să se digere. O gustare nu trebuie să fie la fel de consistentă precum o masă principală.
  • Păstrați un echilibru nutrițional. Dacă la gustarea de dimineață i-ați oferit copilului cereale sau o prăjitură de casă atunci la cea de după-amiază pregătiți fructe sau legume.

În timp ce își savurează gustarea, e bine ca un copil să nu fie distras de o altă activitate. Astfel el va mânca în mod conștient și va putea să se oprească îndată ce va apărea senzația de saturație.

Surse (engl):
http://allrecipes.com/HowTo/healthy-snacks-for-kids/detail.aspx
http://pediatrics.about.com/od/nutrition/a/0208_hth_snacks.htm

Sursă foto:
http://flic.kr/p/664t7m