Corcoduşe, fructe ale copilăriei ce întăresc sistemul imunitar

Corcoduşul (Prunus cerasifera) este un arbore ce provine din Europa şi Asia, înfloreşte primăvara şi este cel mai răspândit soi de prun.  Fructele sale, corcoduşele, sunt  mici (de aproximativ 2 cm) şi dulci.Corcoduşul este un arbore foarte des întâlnit în România şi nu necesită o îngrijire specială, întrucât e rezistent la paraziţi şi foarte adaptabil la schimbări de temperaturi sau la diverse tipuri de sol.

 Ce substanțe nutritive conțin corcoduşele și ce proprietăți au?

Corcoduşele sunt bogate în vitamina Bvitamina C și vitamina A. Totodată, conțin  fiermagneziucalciufosfor, acid citric, pectine, apă și zaharuri naturale. Sunt printre puținele fructe care au puţine calorii.

Corcoduşele sunt foarte benefice pentru îmbunătăţirea memoriei, pentru tratarea afecţiunilor respiratorii și pentru buna funcţionare a sistemului digestiv. În plus, au rol diuretic, sunt benefice pentru ameliorarea afecţiunilor ficatului şi întărirea sistemului imunitar.

De asemenea, fructele de corcoduş sunt tonifiante, revigorante, au efect calmant, cicatrizant și tratează insomniile. Sunt recomandate persoanelor care suferă de anemie sau în curele de slăbire.

Când pot introduce corcoduşele în alimentaţia copilului?

Fructele corcoduşului nu prezintă un risc mare de alergie, dar fiind bogate în acid citric şi având efect diuretic, pot fi introduse în alimentaţia bebeluşului după ce acesta a început să consume mai multe alimente, de regulă după 8 luni. Ca în cazul oricărui aliment nou introdus, e important să urmaţi regula celor 4 zile şi să vă consultați cu medicul pediatru.

Cum aleg și cum ofer  corcoduşele copilului?

Corcodușele pot fi găsite spre vânzare în pieţe, dar le puteți totodată culege fiind destul de răspândite. Le găsiți în diverse culori: galbene, roşii, rose, violet. Alegeți fructele netede, fără pete sau urme de lovituri.

Fructele se mănâncă proaspete sau în compot, în gem, în nectar, în piureuri. Corcoduşele crude, verzi, pot fi folosite pentru acrirea ciorbelor.

Surse (en):
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/plum-baby-food.html
Surse (ro):

http://www.taifasuri.ro/taifasuri/farmacie-verde/3591-corcodusele-elimina-carentele-de-vitamine-nr277-sapt01-07-iul-2010.html
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/fructe/corcodusele-bucuria-copiilor-1102977

Sursă foto: http://flic.kr/p/555cud