Iaurtul, un aliment-minune

Iaurtul pare să fi apărut din greşeală, acum 4000 de ani, în Orientul Mijlociu. Cel mai probabil, laptele uitat afară, la căldură, a fost contaminat de o bacterie prezentă în pielea din care erau confecţionate recipientele pentru păstrarea şi transportul acestuia.
Iaurtul a ajuns în Europa la începutul secolului al XVI-lea, datorită unui medic turc care l-a videcat pe regele Francisc I al Franţei de o diaree severă, căreia niciun alt medic nu-i găsise leacul.
Abia în anul 1908, iaurtul devine faimos, cu ajutorul savantului rus Ilia Ilici Mecinicov, cercetător la Institutul Pasteur şi laureat al premiului Nobel. Acesta a demonstrat că bacteriile existente în mod natural în iaurt, Lactobacillus bulgaricus şi Streptococcus termophilus, sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului uman.

Ce substanțe nutritive conţine iaurtul?

Iaurtul este o sursă importantă de proteine, minerale (calciu, fosfor, iod, poatsiu, zinc) şi vitamine (A, B2, B5, B12). Calciul din produsele lactate (în special din cele fermentate) este mai bine asimilat de organism decât cel din suplimentele alimentare.

Când pot introduce iaurtul în alimentaţia copilului?

Medicii recomandă introducerea laptelui de vacă în alimentaţia copilului, după vârsta de 1 an, deoarece, pe lângă conţinutul scăzut de vitamine, fier şi acizi graşi esenţiali, laptele de vacă integral conţine cantităţi ridicate de sodiu şi potasiu, precum şi de 3 ori mai multe proteine decât laptele matern, ceea ce presupune o supra-solicitare a activităţii hepatice. NU se recomandă înlocuirea laptelui matern sau a formulei cu acest tip de lapte, înainte de împlinirea vârstei de 1 an.

În ceea ce priveşte iaurtul, unii pediatrii recomandă introducerea iaurtului de la vârsta de 6 luni, alţii de la 7-8 luni.Chiar şi copiii cu intorelanţă la lactoză pot consuma iaurt, deoarece prin procesul de fermentare, lactoza se transformă în acid lactic şi este mai uşor de digerat, iar probabilitatea apariţiei unor reacţii alergice scade considerabil. Dacă în familie există un istoric de alergii alimentare și nu numai, adresaţi-vă medicului înainte de introducerea iaurtului în dieta copilului.

Beneficiile iaurtului

Studii recente au demonstrat că un pahar de iaurt consumat zilnic (aproximativ 250g), aduce următoarele beneficii organismului uman:
-Previne numeroase afecţiuni intestinale şi poate fi chiar adjuvant în tratarea acestora:

  • Constipaţie
  • Diaree (Adesea tratamentul cu antibiotice are ca efect secundar diareea. În acest caz, consumul de iaurt este esenţial. Antibioticele distrug şi bacteriile folositoare organismului uman, însă iaurtul reface flora intestinală şi previne apartiţia micozelor, asociată uneori cu tratamentul antibiotic)
  • Cancer de colon
  • Balonare

-Previne obezitatea, ajută la dezvoltarea unui sistem osos sănătos, previne osteoporoza, întăreşte sistemul imunitar.
-Iaurtul poate avea şi uz cosmetic: este folosit în prepararea unor măşti pentru faţă, dar şi în tratamentul anumitor afecţiuni cutanate, cum ar fi acneea.

Cum se prepară iaurtul?

Cel mai bun şi sănătos iaurt este cel ”de casă”, în care puteţi adăuga fructe, cereale, mirodenii şi chiar ciocolată, pentru a-l transforma într-un desert delicios.

Preparate celebre pe bază de iaurt din bucătăria internaţională:

  • Tarator- supă pe bază de iaurt şi castraveţi, care se consumă mai ales vara (se serveşte rece), în Bulagria, Albania, Macedonia, Turcia.
  • Tzatziki- o salată grecească cu iaurt de bivoliţă şi castraveţi.
  • Ayran- un fel de iaurt ”de băut” sărat, specific Turciei, Albaniei, Bulgariei şi ţărilor arabe.
  • Labneh- iaurt strecurat folosit ca dressing în bucătăria arabă şi mediteraneană.

Surse (engl):
http://en.wikipedia.org/wiki/Yoghurt
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/homemade-yogurt.html
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/tipYogurt.htm

Surse (ro):
http://www.doctor.info.ro/iaurtul.html
http://www.sfatulmedicului.ro/Nutritia-copiilor/laptele-de-vaca-in-alimentatia-sugarului-si-copilului-mic_1513
http://prodieta.ro/iaurt-pentru-bebelusi-7-luni-iaurt-facut-in-casa-cum-facem-iaurt-pentru-bebelusi/
http://www.romedic.ro/beneficiile-iaurtului-pentru-piele-0P14526

Sursă foto: http://flic.kr/p/9aHssj