Cum eviți panica creată de Coronavirus (COVID-19)

Într-o astfel de criză de anvergura pandemiei cu Coronavirus, la nivel mondial, este normal să ne simțim copleșiți, neliniștiți și cu un nivel de stres destul de ridicat. Dacă ne uităm, însă, la aspectele pozitive ale izolării, găsim soluții emoționale sau mecanisme de adaptare care ajută la diminuarea tensiunilor interioare.

Mai jos, câteva repere din perspectivă psihologică, în vremuri de Coronavirus:

Pentru a rămâne într-un echilibru interior pe toată durată auto-izolării!

  • Oferă-ți timp pentru a observa și accepta ce simți în diferite momente delicate din zi.
  • Notează ce gânduri sau frământări ai legate de subiectul din discuție. Poți ține un jurnal cu toate ideile care îți vin acum în minte.
  • Împărtășește cu apropiații sau cu un specialist în psihologie trăirile negative apărute zilnic.
  • Stabilește-ți o preocupare creativă sau o practică zilnică (de exemplu – un exercițiu de relaxare, un hobby, un curs de specializare, etc). Rutinizarea unui program de „lucru” ajută la diminuarea stărilor de încordare, stres sau panică.

Sănătatea mentală este esența stabilității!

  • Gândește pozitiv! Dr. Joe Dispenza, în cartea „Distruge-ți obiceiurile nocive”, povestește despre cât de importante sunt gândurile pe care le așezăm zilnic în mintea noastră și imaginile pe care le asociem acestora. Dacă sunt pozitive și repetate, vor schimba vibrația creierului. Și odată cu el, și sănătatea noastră emoțională, fizică și mentală.
  • Nu te panica! Această pandemie va trece. În România, la momentul publicării articolului, cazurile confirmate nu depășesc 200. Raportat la numărul de populație, procentul este scăzut. Niciun deces, ci chiar cazuri vindecate. Iată cum, deja, gândim pozitiv.
  • Ajută-ți rudele, vecinii, cunoștințele aflate la nevoie. Omul, ca ființă cu structură spirituală, are capacitatea de a-și controla gândurile și faptele și găsește resurse pentru a-și ajuta semenii. Dacă poți face cumpărături pentru un bătrân, spre exemplu, nu ezita.
  • Vorbește-le copiilor! Pentru a-i proteja de orice isterie creată de această pandemie, este important să le răspundem explicit la întrebări. Cu calm, într-o manieră potrivită vârstei lor și a capacității de înțelegere. Împărtășește cu ei felul în care gestionezi ca adult stresul acestei perioade. Copiii învață și acum din practica celor din jur, luând exemplul personal al părintelui, NU din teorie aplicată. Enumerați seara, la cină, câte un motiv de recunoștință din ziua respectivă (ex. am mâncat împreună cele trei mese, am colorat mandale, am pregătit împreună prânzul, etc).
  • Odihnește-te! Minim 8 ore pe noapte și chiar un somn de prânz, dacă este posibil, vor face diferența. Suprasolicitarea aduce cu sine un consum mare de energie psihică, nu doar fizică. Gândește-te că această auto-izolare poate fi o vacanță binemeritată după un efort susținut continuu.

Spre finalul acestui material, sintetizez lucrurile importante:

  1. Somn de calitate
  2. Meditație sau relaxare prin diferite metode, respirație de profunzime
  3. Alimentație sănătoasă, Noncompulsivă
  4. Gânduri pozitive, timp de calitate în familie
  5. Suport de cerut sau de oferit la NEVOIE, mai ales copiilor, adolescenților și celor în vârstă

Îngrijirea de sine în timpul acestei pandemii de Coronavirus include concentrarea către lucruri pe care le PUTEM CONTROLA și nu pe lucruri care NU pot fi controlate. De combaterea virusului lăsăm specialiștii să se ocupe. Noi ne preocupăm de sănătatea noastră mentală care este esența stabilității și a echilibrului interior.

Gânduri bune tuturor! Acum #stamacasa și ne vom revedea sănătoși și voioși! Până atunci, respectați recomandările Grupului De Comunicare Strategică: spălați-vă foarte bine mâinile, evitați zonele aglomerate, păstrați distanța de 1,5 m față de alte persoane cu care vă întâlniți, țineți copiii feriți de locurile de joacă, acolo unde suprafețele pot fi contaminate fără să știți.

Articol realizat de:

Alina Crasi (Ciucă)
Consilier Analist

Sunt psiholog practicant, cu o experiență de peste 7 ani și formare în psihologie analitică. Mi-am ales această profesie în acord cu vocația personală, fiind dintotdeauna interesată de aspectele umane ale existenței, de relațiile interumane.

Sursă foto: Pixabay