Biscuiți fragezi și gustoși (de la 7 luni)

Ingrediente (pentru 2 tăvi de cuptor):
– 360g făină
– 200g unt
– coaja rasă de la o lămâie
– 4 gălbenușuri sau 2 ouă întregi (de la 1 an)
– 40g fructoză
– 2 linguri de sirop de agave
– 4 linguri de nuci tocate mărunt (de la 1 an)

Mod de preparare:
Într-un vas se amestecă făina cu untul până când compoziția capătă un aspect nisipos. Apoi se adaugă celelalte ingrediente și se frământă pentru a omogeniza aluatul, însă nu pentru mult timp. Puneți-l în frigider cel puțin o jumătate de oră.

Încălziți cuptorul la 180-200 grade Celsius. Întindeți aluatul într-o foaie groasă de 0,5 cm și tăiați biscuiții în forme haioase. Puneți-i în tavă și lăsați-i în cuptorul deja încălzit aproximativ 15-20 de minute, până când se rumenesc.

Pot fi mâncați de întreaga familie după ce s-au răcit puțin.

Notă: Dacă veți reuși să mai păstrați din ei, acești biscuiți devin mai fragezi odată cu trecerea zilelor.

Author: Eugenia

Înainte de orice, sunt mama a 2 copii mâncăcioși și jucăuși. Le mulțumesc că au (re)adus în viața noastră de părinți ocupați mâncarea sănătoasă, gustoasă și preparată în casă.

Share This Post On
  • Draga mamica gospodina, am o nedumerire.
    Imi trebuie biscuitii astia, dar unde gasim fructoza?
    In Bucuresti de preferat…

    Va pupam!

    • @Maria: Eu am căutat și găsit fructoză la plafar. Și noi vă pupăm!

  • Pingback: UrbanKid.ro()

  • Alice

    Well, si cu doamna fructoza este cu dus si intors ….asa ca eu intreb daca putem folosi in loc de fructoza sirop de agave , stevia sau sirop de artar ???

    • @Alice: Evident ca poti folsoi numai sirop de agave/stevie sau artar pe post de indulcitor!

  • Am gasit fructoza la DM Market, insa citind eticheta am aflat urmatoarele(cu uimire, recunosc): “Fructoza este extrasa din zaharul brut si din cel de sfecla. Zaharoza apare si in fructele coapte si miere.” In cazul acesta, da cred ca preferabile sunt siropurile de agave, stevie, artar, insa consistenta acestora nu modifica consistenta aluatului?

  • Anca

    Eu am folosit siropuri de agave si de artar in prajituri si s-au comportat exemplar, n-am avut nicio problema cu ele.

  • simona cringasu

    In loc de sirop de agave, artar sau alte siropuri folosite pe post de indulcitor putem folosi miere de salcam??

  • Simona, mierea de albine devine toxică dacă e prelucrata termic la temperatură mai mare de 40 de grade.
    Ca urmare, e de preferat să folosești zahăr brun pe post de îndulcitor dacă siropurile recomandate nu sunt o opțiune care să te mulțumească.

    • Lia

      Si cand punem mierea in ceaiul fierbinte, tot toxica este?

      • Carmen Calin

        Buna Lia, cam da, temperatura ceaiului fierbinte e sigur peste 40 de grade.

  • Cristina Manea

    De cateva luni fac constant acesti biscuiti care sunt preferatii fetitei mele. Ii ofer 2-3 biscuitei ca gustare cu lapte vegetal sau lapte bio de capra sau, mai rar, cu gem de Topoloveni de cirese amare sau afine organice. Folosesc 2-3 linguri de sirop de agave si nu sunt dulci, decat foarte foarte putin, dar mult mai sanatosi decat biscuitii din comert. Sunt foarte fragezi si pufosi chiar daca folosesc faina integrala in loc de cea alba. Foarte usor de facut si se pastreaza foarte bine in cutii de metal.

    • @Cristina: Bună Cristina,

      Mă bucur că vă plac biscuiții făcuți după această rețetă. Să știi că nu i-am mai făcut de ceva vreme și mă tentează foarte tare să-i ajustez conform sugestiilor tale. Tot ce mai am de făcut este să mă apuc de treabă 🙂 Mulțumesc!

  • De ce fructoza si sirop de agave? Din cate stiu eu ambele sunt daunatoare sanatatii!!!!

  • Macs

    cred ca s-ar putea folosi mai multa nuca ..

    • Carmen Calin

      Buna Macs, e posibil sa se schimbe consistenta preparatului; nu-mi dau seama ce ar iesi, dar merita incercat.

  • STEFANIAILIE

    geniali, nu ne mai saturam, desi i-am facut simpli, fara nuca!!! si am pus si o lingurita de carob!

  • Flavia Draghici

    Din cate stiu eu siropul de agave nu e sanatos (http://lecturidemamica.wordpress.com/2012/06/23/siropul-de-agave-un-indulcitor-rafinat-si-daunator-sanatatii/), cel de artar e ok, de asemenea in loc de fructoza putem folosi praf de stevie…

  • IoanaCM

    @Flavia: mulțumim de informație. Într-adevăr există alternative mai sănătoase pentru siropul de agave. Din câte am citit și eu pe net, inclusiv pe site-uri ale bucătarilor care gătesc doar raw vegan, părerea cea mai echilibrată mi se pare aceasta: http://www.rawmazing.com/agave-hero-or-villain/ Autoarea a făcut o cercetare mai îndeaproape a pieții și a descoperit că există într-adevăr siropuri care sunt făcute din rădăcină, dar există și din acelea, ceva mai scumpe desigur, care se produc din plantă, fără atâta prelucrare chimică și fără amidonul conținut de produsele extrase din rădăcină. Desigur, niciun exces nu e bun. Așa cum nu e sănătos să mănânci 1 kg de fructe odată, nu e recomandat să consumăm prea mult sirop. Conținutul mare de fructoză ne îndeamnă la moderație. Deci, cine consumă sau dorește să consume sirop de agave, trebuie să fie atent la ce cumpără, să se intereseze cine îl produce, dacă este extras din rădăcină sau nu, și mai ales să nu facă exces!