Cum și cu ce vopsim ouăle de Paște?

Una dintre pregătirile favorite pentru masa de Paște este vopsirea ouălelor. De obicei se face cu câteva zile înainte și copiii sunt foarte entuziasmați să ajute la colorarea ouălelor, dar în special îi încântă rezultatul final.

În apropierea sărbătorii magazinele sunt pline de coloranți alimentari speciali, însă e bine să știm că există și alternative naturale și la îndemână pentru culori variate și la fel de vii. Coloranții artificiali nu au o reputație prea bună, în schimb pigmenții naturali obținuți din plante, legume și fructe sunt 100% siguri pentru cei mici.

Iată de ce aveți nevoie și cum trebuie să procedați:

Turmeric – pentru ouă galbene

Puneți într-o oală nu prea mare 1 lingură turmeric și 1 lingură oțet, câteva ouă și apă cât să le acopere bine. Fierbeți la foc mic 10-15 minute, opriți focul și lăsați ouăle în apa în care au fiert până se răcește.

Pentru ouă roz – sfeclă roșie

Într-o oală puțin mai încăpătoare puneți cantități egale de sfeclă roșie răzuită și apă (cam 2-3 căni din fiecare) și fierbeți la foc mic, cu capac timp de 20 de minute sau până când obțineți un lichid intens pigmentat. Lăsați puțin să se răcească și îndepărați bucățile de sfeclă, apoi adăugați o ligură de oțet și ouăle și fierbeți la foc mic 10-15 minute. Opriți focul și lăsați ouăle să se răcească complet în apă în care au fiert.

Pentru ouă cărămizii – coji de ceapă roșie

Procedați la fel ca și la cele vopsite cu sfeclă roșie, însă folosiți cojile de la câteva cepe roșii

Varză roșie – pentru ouă albastre

Fierbeți într-o cratiță încăpătoare varză roșie tăiată bucăți mici și apă  timp de 20-30 minute. Lăsați să se răcească, îndepărtați varza, adăugați 1 lingură de oțet și ouăle (cu coajă albă) având grijă ca apa cu pigment să le acopere bine. Fierbeți la foc mic timp de aproximativ 15 minute sau până când obțineți intensitatea dorită, asigurându-vă că ouăle sunt fierte. Lăsați să se răcească în apa în care au fiert.

Încă câteva sfaturi:

  • Cele mai bune rezultate se obțin cu ouăle cu coajă albă.
  • Înainte de vopsire spălați ouăle pentru a îndepărta urmele de mizerie sau grăsime, altfel culoarea nu va adera bine.
  • Pentru a preveni spargerea cojilor în timpul fierberii folosiți ouă la temperatura camerei, nu direct din frigider.
  • Pentru culori intense lăsați ouăle în apă cu pigment cât mai multe ore, se poate chiar peste noapte (la frigider).
  • La final, după ce ați scos ouăle din apa cu pigment și acestea s-au uscat, lustruiți-le cu un șervețel îmbibat în puțin ulei pentru a avea luciu și culoare intensă.

sursă foto: http://flic.kr/p/4ATud9

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it