10 efecte ale amânării tratamentului pe cariile dinţilor de lapte

Conform Academiei Americane de Stomatologie Pediatrică, peste 40% dintre copiii cu vârsta între 2 şi 5 ani prezintă cel puţin o carie dentară.

În multe cazuri, prima vizită a copilului la medicul dentist are loc atunci când acesta are o durere, iar de aici până la a dezvolta anxietate faţă de stomatolog pentru toată viaţa nu este decât un pas.

Caria pe dintele de lapte evoluează foarte rapid. De la un punct insesizabil cu ochiul liber de către părinţi şi până la caria complicată, nu trece foarte mult timp. Situaţia este şi mai dificilă când vine vorba despre cariile interdentare. Acestea devin vizibile atunci când ajung într-un stadiu mai avansat, când deja sunt profunde. În scurt timp apare durerea, abcesul şi este necesară intervenţia de urgenţă a medicului dentist.

10 efecte ale netratării cariilor pe dinţii de lapte, la momentul potrivit

  1. Dacă o carie dentară nu este tratată încă din fază incipientă sau medie, copilul va reveni în scurt timp cu o urgenţă. Stratul masmalţ al dinţilor temporari este foarte subţire (3 mm faţă de 6 mm la adult), iar în numai două luni, un tratament al unei carii poate necesită şi tratament de canal.
  2. Caria dentară este progresivă, astfel că dacă un dinte este afectat, în scurt timp această se extinde şi la ceilalţi dinţi din jur.
  3. Un copil care se prezintă la medic în urgenţă şi cu dureri, va fi cu siguranţă necooperant. În plus, problema lui nu se va rezolva imediat; de cele mai multe ori acesta primeşte o reţetă cu un medicament care să reducă inflamaţia, apoi revine pentru tratament.
  4. Amânarea sau neînceperea tratamentului cariilor copiilor va afecta, în timp, sănătatea întregului organism prin:
  • dispersarea bacteriilor în sânge
  • afecţiuni cardiovasculare
  • infecţii ale căilor respiratorii
  • afecţiuni ale rinichilor şi articulaţiilor
  1. Un copil care prezintă durere sau abces nu se poate alimenta corespunzător, nu poate dormi, nu se poate odihni şi nu poate fi atent la şcoală/grădiniţă.
  2. Un dinte afectat în mod semnificativ, poate deveni în foarte scurt timp, un rest dentar irecuperabil, care în cele mai multe cazuri va fi extras şi va lăsa în locul său un spaţiu. Acest spaţiu nu este benefic statusului dentar, deoarece dinţii vecini, atât cei din lateral cât şi cei opuşi, tind să îl închidă. Astfel au loc dezechilibre şi apar malpoziţiile dentare.
  3. Procesele inflamatorii şi infecţioase datorate cariilor netratate ale dinţilor de lapte, pot afecta mugurele dentar al dintelui permanent. Acesta este prezent în osul maxilar.
  4. Dinţii temporari extraşi prea devreme din cauza cariilor pot afecta poziţia dinţilor permanenţi şi spaţiile interdentare, fiind nevoie, mai târziu, de aparate ortodontice.
  5. Dacă este efectuat la timp, tratamentul dentar îl poate scuti pe părinte de a se învoi de la serviciu, iar pe copil de a lipsi de la grădiniţă/şcoală, din cauza unei urgenţe dentare.
  6. Costurile nu sunt de neglijat. Un tratament preventiv sau o carie incipientă sunt mai uşor de tratat, timpul de lucru este mai scurt, iar costurile mai mici. Cu cât un tratament este mai complex, cu atât cresc şi costurile.

Evită, pe cât posibil, urgenţele stomatologice! Mergi cu copilul la medicul dentist, pentru a trata cariile încă din stadiu incipient. Pentru că îţi doreşti ca micuţul tău să se bucure de un zâmbet sănătos, fără dureri, dar şi să capete încredere în medic, pentru vizite lipsite de anxietate pe viitor.

Material realizat de echipa DE4Kids

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.Learn moreGot it