Kiwi – fructul de origine chineză, pasărea-simbol a Noii Zeelande

Yang Tao, fructul originar din China sau “agrișa chinezească”, așa cum s-a numit din 1960 fructul pe care în prezent îl numim kiwi, are o istorie lungă de mai bine de 700 de ani.

Cultivarea lui în scop comercial a început însă târziu, adică prin anii 1930, în Noua Zeelandă și abia în 1953 a ajuns în Anglia primul transport ce urma să fie comercializat.

Denumirea actuală, fructul kiwi sau kiwi, este legată de simbolul național al Noii Zeelande – o pasăre de culoare maronie, acoperită cu păr, pasăre numită chiar kiwi.

Schimbarea numelui original al fructului s-a făcut din rațiuni comerciale iar rezultatul a fost cel așteptat – creșterea popularității lui.

Când pot introduce kiwi în alimentația copilului meu?

Kiwi este un fruct acid, ceea ce face ca introducerea lui în alimentația diversificată să se facă în mod responsabil după ce copilul s-a obișnuit cu alimentele solide, adică după vârsta de 8 luni. 
Dacă ne grăbim să-l oferim copilului prea devreme, putem avea parte de reacții ca eritem fesier, iritarea zonei din jurul gurii copilului, sau chiar probleme digestive. Dacă ați observat că bebelușul este sensibil la anumite alimente, este bine să amânați să-i oferiți kiwi pentru mai târziu.

Posibile sunt și reacțiile alergice, care se manifestă ca procent la tot mai mulți consumatori de kiwi, una dintre explicații fiind și creșterea popularității fructului în ultimii ani. 
Reacțiile alergice se pot concretiza în vomă sau chiar dificultate în a respira.
Se pare că reacțiile alergice la kiwi sunt legate de alergii la papaya, susan, latex și ananas. În concluzie, nu oferiți kiwi unui copil cu alergie la unul dintre produsele enumerate.

Dacă bebelușul suferă de reflux, amânați introducerea de kiwi în alimentație pentru după 10 luni sau chiar 1 an, deoarece consumul de kiwi ar putea agrava problemele deja existente.

Sfatul nostru ferm este ca înainte de a introduce kiwi în lista de alimente solide, să vă consultați cu medicul pediatru și deasemeni să luați în considerare regula celor 4 zile, ca măsură de precauție suplimentară.

Ce substanțe nutritive conține kiwi?

100 de grame de kiwi conțin cu 50% mai multă vitamina C decât 100 de grame de portocală.
Vitamina C este un antioxidant important care luptă împotriva radicalilor liberi și a îmbătrânirii organismului.
Mai regăsim în kiwi vitamina A, vitamina E, calciu, acid folic și potasiu – aproape la fel de mult ca într-o banană. 
Mare parte din substanțele hrănitoare sunt concentrate în coaja fructului și în semințele lui. Cu toate acestea, nu vă sfătuim să oferiți unui bebeluș coajă de kiwi, însă unui copil mai mare, care a învățat să mestece, îi puteți oferi și coaja fructului, curățată anterior de peri, prin frecarea cu un prosop mai dur. 
Personal n-am încercat și nu mă atrage ideea, însă e bine de știut că este comestibilă și coaja de kiwi, ba chiar mai mult, este și nutritivă.

Kiwi conține, de asemeni, fibre alimentare, care dau o mână de ajutor în cazuri de constipație.
Tot în kiwi găsim o enzimă care desface proteinele, motiv pentru care sucul de kiwi proaspăt stors peste carne, o frăgezește în numai 30 de minute.
Aceeași enzimă brânzește laptele și produsele lactate (din același motiv, desfacerea proteinelor din lapte), deci combinația lapte – kiwi crud nu este una fericită ca rezultat obținut. Dacă vrem să amestecăm iaurt, de exemplu, cu kiwi, o putem face, însă doar cu puțin timp înainte de a servi combinația.

Consumul constant de kiwi ferește organismul de astm, reduce grăsimile din sânge și scade riscul de apariție a cheagurilor de sânge.

Nu există nicio contraindicație pentru consumul semințelor de kiwi de către copii. La bebeluși le vom putea identifica, cel mai probabil, în scutec, atunci când îl schimbăm, fără ca acest lucru să indice vreo problemă digestivă.

La fel ca și spanacul, kiwi conține o cantitate măsurabilă de oxalați. De aceea, persoanele cu probleme de rinichi sau ale vezicii urinare sunt sfătuite să nu consume kiwi.

Cum aleg și cum păstrez kiwi?

Fructele de kiwi pe care le găsim în magazine sunt de regulă tari sau foarte tari, adică necoapte. Un fruct copt se distinge ușor între celelalte, pentru că la apăsare coaja îi poate ceda. Indicat este să alegem kiwi care au coajă intactă, fără lovituri, fructe nici foarte moi (pentru că probabil sunt “trecute”), dar nici stafidite.

Dacă găsim de cumpărat fructe necoapte, ele se pot coace în 1-2 zile, închise într-o pungă împreună cu o banană care eliberează etilenă, gaz care va grăbi coacerea fructelor de kiwi.

Dacă alegem fructe bine coapte, ele se pot păstra în condiții bune la frigider, chiar până la 4 săptămâni.

Fie că îl adăugăm în salate de fructe pentru gustul său exotic sau la mâncăruri cu pește sau altfel de carne, kiwi este la fel de sănătos și apetisant.
Încercați-l în combinație cu portocală și ananas, servite cu pește sau pui, sau într-un piure de kiwi cu pepene galben, amestecat cu iaurt. Mmm, deja îmi place kiwi mai mult decât până acum!

Surse (en):
http://www.innvista.com/health/foods/fruits/kiwi.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Kiwifruit
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/kiwi-baby-food-recipes.html
http://www.freshforkids.com.au/fruit_pages/kiwifruit/kiwifruit.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=41

Sursă foto: http://flic.kr/p/4TgEFg